9 melez mısır çeşidinin 2. ürün koşullarında agronomik ve kalite özellikleri üzerinde çalışmalar
dc.contributor.advisor | Demir, İbrahim | |
dc.contributor.author | Çiftçi, Selma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:57:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:57:49Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/388944 | |
dc.description.abstract | -31- 6. 04İ.11 Bu araştırma, ikinci ürün olarak son yıllarda Ege Bölgesinde gittikçe önem kazanan melez mısır çeşitlerinin verim ve verim komponentlerinin ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 9 melez mısır çeşidi kullanılmıştır. İki tip özellik ölçülmüştür. a- Agronomik özellikler (daneverimi, bitki boyu., çiçeklerime £,ün sayısı, koçan bağlama yüksekliği, koçan boyu, koçan çapı, koçanda gün sayısı, sırada dane sayısı).b-kalite özellikleri (rutubet miktarı, protein içeriği, yağ içeriği). - Ele alının özellikler incelendiğinde şu sonuçlar çıkarılabilir. 1. Melez mısır çeşitlerinin, verim ve verim komponentleri sırasındaki fenotipik korelasyon katsayılarından, sırada dane sayısı ve protein miktarı negatif ve önemsiz, diğer özellikler ise pozitif ve önemsizdir. 2. Tepe püskülü çıkarma zamanı ve koçan püskülü çıkarma zamanı ile protein miktarı arasındaki fenotipik korelas yon katsayısı (r.0.696x, r:0.667X) negatif ve önemlidir. Buna göre geç çiçeklenen çeşitlerin, protein miktarının az olacağını söyleyebiliriz. 3.Koçan boyunun, koçanda sıra sayısı ve yağ içeriği ile pozitif ve yüksek korelasyonu, koçan boyunun artmasa ile yağ oranı yüksek çeşitlerin geliştirilebileceğini göstermektedir, 4. Koçan çapı arttıkça, mısırda olumsuz bîr özellik olan nem içeriği de artmaktadır. 5. Koçanda sıra sayısı arttıkça, sırada dane sayısı a- azalmaktadır.0.784)Koçanda sıra sayısının diğer özelliklerle olan ilişkileri ise % 5' e göre önemsizdir. | |
dc.description.abstract | -32- The purpose of this research was to test the adaptation of hybrid maize varieties as a second crop in the Aegean Region. İn the research, 9 hybrid varieties from different firms were grown and two types of characters were studied, a- Agronomical characters (seed yield, plant height, flowe ring time, ear height, ear lenght, ear diameter, number of kernel row per ear, number of kernel per row). b- Quality characters (moisture, protein and oil content). The following results were obtained from this study: 1- Among the correlation coefficient between the yield and yield components, th« phenotypic correlation coefficient between the number of grain per row and the protein content was insignificant and negativy in sign. The association bet ween the remaining traits were also while the unsignif icant but positive insign. 2- The phenotypic correlation coefficient between the days to tasseling and the days to silking and the protein content was negativy and statistically signif icant (r:-0. 96-. and r:-0. 6 67xrespectively).Therefore it could be concluded that the protein content in the late flowering hybrids might be reduced. 3. The high correlation between row number per ear and oil content can be used an criterium for breeding of vari eties for high oil content. 4- The high ear diameter is responsible for high mois ture content in ear. 5- Based an the significant and negative correlation coefficient r:-0. 784) as the number of row per ear increases, the number of grain per row decreases. The correlation of the number of row per ear with the other traits were non significant at the 0.05 probability level. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | 9 melez mısır çeşidinin 2. ürün koşullarında agronomik ve kalite özellikleri üzerinde çalışmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 4372 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 4372 | |
dc.description.pages | 35 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |