Show simple item record

dc.contributor.advisorAkkan, Süleyman
dc.contributor.authorÇabuk, Metin
dc.date.accessioned2020-12-29T09:33:10Z
dc.date.available2020-12-29T09:33:10Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/383613
dc.description.abstractÖZET YULAF VE YUCCA' NIN TAVUKLARDA YUMURTA SARISI KOLESTEROL İÇERİĞİ İLE KİMİ KAN PARAMETRELERİNE OLAN ETKİLERİ Çabuk, Metin Doktora Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman AKKAN Nisan 2001, 112 sayfa Bu çalışmada, yucca schidigera ve yulafın rasyondaki değişik düzeylerinin yumurta şansı kolesterol içeriği ile kan serum trigliserid, kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein düzeyleri, yumurta verimi ve kimi kalite kriterlerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, Isowhite genotipinde 34 haftalık toplam 240 adet beyaz yumurtacı tavuk ve izonitrojenik ( % 17 HP ) ve izokalorik (2700 kcal ME / kg ) olarak hazırlanmış olan 6 adet rasyon kullanılmıştır. 6 eşit gruba bölünen tavuklar, kontrol, % 0.12 yucca, % 10, 20, 30 yulaf ve % 30 yulaf + Enzim içeren rasyonlarla 8 hafta süreyle beslenmişlerdir. Yumurta şansı kolesterol içeriği kontrol, % 0.12 yucca, % 10, 20, 30 yulaf ve % 30 yulaf + Enzim içeren gruplarda sırasıyla 12.97, 11.58, 12.21, 12.04, 11.57, 11.50 mg/g ve 202.07, 182.61, 194.75, 193.60, 181.99, 180.09 mg/ sarı olarak belirlenmiştir. Grupların serum trigliserid, kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein içerikleri sırasıyla 1429.67, 1347.33, 1392.83, 1361.50, 1418.67, 1390.83 mg/dl ve 131.17, 112.67,VI 118.83, 122.50, 119.67, 120.50 mg/dl ve 37.33, 27.83, 29.66, 32.16, 30.50, 34.83 mg/dl dır. Yumurta şansı kolestrol içeriği (mg/g) % 0.12 yucca, % 10, 20, 30 yulaf ve % 30 yulaf + Enzim içeren gruplarda kontrol grubundan önemli derecede (P<0.05) daha düşüktür. Grupların yumurta sarısı toplam kolesterolü (mg/sarı) kıyaslandığında ise, % 0.12 yucca, % 30 yulaf ve % 30 yulaf + Enzim içeren gruplarda kontrol grubuna göre önemli derecede (P<0.05) daha düşüktür Rasyona yucca ilavesinin yumurta verimi, yemden yararlanma ve kalite kriterlerine olumsuz etkisi olmamıştır. % 20 ve 30 yulaf içeren gruplarda yumurta verimi önemli (P<0.01) düzeyde azalırken, yem tüketimi artmış ve yemden yararlanma kötüleşmiştir. Rasyona yulaf ilavesinin yumurta kalite kriterlerine olumsuz bir etkisi olmamıştır. % 30 yulaf içeren rasyona enzim ilavesi yumurta verimini % 2.7 artırırken,yemden yararlanmayı iyileştirmiştir. Sonuç olarak, yumurta tavuğu rasyonlarında yüksek oranda yulaf kullanımının, yumurta verimi ve yemden yararlanma üzerine olan olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması halinde, yulafın yumurta sarısı kolesterol içeriğini düşürmede yucca schidigera gibi doğal bir kaynak olarak kullanılabileceği ortaya çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler : Kolesterol, yumurta, serum, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein, yucca, yulaf, enzim
dc.description.abstractVII ABSTRACT EFFECTS OF THE OAT AND THE YUCCA ON THE EGG YOLK CHOLESTEROL CONTENT AND SOME BLOOD PARAMETERS IN THE HENS ÇABUK, Metin PhD in Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Süleyman AKKAN April 2001, 112 pages This study was conducted to determine the effects of yucca schidigera and different levels of oat in the diet on the contents of egg yolk cholesterol and triglyceride, cholesterol, high density lipoprotein of serum, yield and quality criteria of egg. In the experiment, 240 of 34 weeks old Iso- White laying hens and six diets prepeared as isonitrogenus (17 % CP ) and isocaloric ( 2700 kcal ME / kg ) were used. The hens divided six equal groups were fed on different diets ( control and containing 0.12 % yucca schidegera, 10, 20, 30 % oat and 30 % oat plus enzyme ) respectively for eight weeks.VIII The yolk cholesterol contents of experimental groups ( 0.12 % yucca, 10, 20, 30 % oat and 30 % oat plus enzyme ) were determined as 12.97, 11.58, 12.21, 12.04, 11.57, 11.50 mg/g yolk and 202.07, 182.61, 194.74, 193.60, 181.99, 180.09 mg/yolk, respectively. The levels of triglycerides, cholesterol, high density lipoprotein in serum of groups were 1429.67, 1347.33, 1392.83, 1361.50, 1418.67, 1390.83 mg/dl and 131.17, 112.67, 118.83, 122.50, 119.67, 120.50 mg/dl and 37.33, 27.83, 29.66, 32.16, 30.50, 34.83 mg/dl respectively. The Cholesterol contents ( mg / g yolk ) of the groups fed on diets containing 0.12 % yucca schidigera, 10, 20, 30 % oat and 30 % oat plus enzyme were lower than the control group significantly (P<0.05). When the yolk cholesterol contents determined as mg/yolk of groups were compared, the yolk cholesterol contents of hens fed on diets containing 0.12 % yucca schidigera, 30 % oat and 30 % oat plus enzyme were lower than the control group significantly (P<0.05). The addition of yucca to the diet did not cause any negative effect on egg yield, feed conversion and some egg quality criteria. The egg yield decreased significantly ( P<0.01 ) in the groups fed on diets containing 20 and 30 % oat that the other groups, whereas feed consumption increased and feed conversion worsened. Addition of oat and yucca schidigera to the diet did not cause any negative effect on some egg quality criteria. Enzyme supplementation to the diet containing 30 % oat increased egg product by 2.7 % and also feed conversion.IX In conclusion, if the negative effect of the use of high level of oat in the diet on egg yield and feed conversion is prevented, it is evident that oat may be used to lower the egg yolk cholesterol as a natural source like yucca schidigera. Key words : cholesterol, egg, serum, triglyceride, yucca, oat, enzyme, high density lipoprotein.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYulaf ve yucca`nın tavuklarda yumurta sarısı kolesterol içeriği ile kimi yan parametrelerine olan etkileri
dc.title.alternativeEffects of the oat and the yucca on the egg yolk cholesterol content and some blood parameters in the hens
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmYucca
dc.subject.ytmSerum
dc.subject.ytmOat
dc.subject.ytmEggs
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmCholesterol
dc.subject.ytmTriglycerides
dc.identifier.yokid120143
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid112730
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess