Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnal, M. Kemal
dc.contributor.authorKaçan, Sibel
dc.date.accessioned2020-12-29T09:27:36Z
dc.date.available2020-12-29T09:27:36Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/382428
dc.description.abstractV ÖZET ZEYTİNYAĞLARI(Naturel, Rafine) VE PİRİNA YAĞLARININ BENZO(A)PİREN NİCELİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KAÇAN, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Kemal ÜNAL Mart 2003, 55 sayfa Bu çalışmada Aydın ve Körfez Bölgesi'ndeki zeytin sıkma tesislerinden toplanan 51 adet Naturel ve Rafine zeytinyağı ile pirina yağı örneklerinin Benzo(a)piren (BaP) nicelikleri incelenmiştir. Örnekler, sıvı-sm partisyon işlemiyle ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuş, zeytinyağı örnekleri silikajel-spe kolonlarla, pirina yağı örnekleri ise spe kolonlara ilaveten ayrıca jel permesyon kromatografi tekniği uygulanarak temizlenmiş ve yüksek basınç srvı kromatografi/ floresans dedektör ile miktar analizi yapılmıştır. Rafine zeytinyağlarında 0-0.5 ug/kg düzeyinde BaP tespit edilmiştir. Pirina yağlarında ise 0.8-10 ug/kg arasında değişen niceliklerde BaP tespit edilmiştir. Naturel Zeytinyağı örneklerinin hiçbirinde BaP bulunmamıştır. Anahtar kelimeler: zeytinyağı, pirina yağı, polisiklik aromatik hidrokarbon, benzo(a)piren, HPLC/FLD, GPC, SPE
dc.description.abstractVII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON BENZO(A)PYRENE CONTENT OF OLIVE OILS AND OLIVE RESIDUE OILS KAÇAN, Sibel Master Thesis, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. M Kemal Ünal March 2003, 55 pages In this study 51 samples of olive oils (virgin&refined) and olive-residue oils collected from Aydın and Bay region were analysed for Benzo(a)pyrene(BaP). The analytical method involved extraction by liquid- liquid partition, clean-up by silica gel and gel permeation chromatography and analysis by high performance liquid chromatography with a fluorescence detector. Benzo(a)pyrene was found in refined olive oils at levels up to 0.5 ug/kg. Olive-residue oils showed relatively higher levels of BaP, ranging from 0.8-10 ug/kg. BaP was not found in virgin olive oils. Keywords: olive oil, olive-residue oil, Benzo(a)pyrene, polycyclic aromatic hydrocarbons, HPLC/FLD, GPC, SPEen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleZeytinyağları (naturel, rafine) ve pirina yağlarının benzo(a)piren nicelikleri üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeInvestigations of benzo(a)pyrene content of olive oils and olive residue oils
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmHPLC method
dc.subject.ytmOlive oil
dc.subject.ytmOlive pomace oil
dc.subject.ytmPolicyclic aromatic hydrocarbons
dc.subject.ytmBenzo(a)pyrene
dc.identifier.yokid136993
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid134467
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess