Show simple item record

dc.contributor.advisorŞayan, Yılmaz
dc.contributor.authorPolat Cömert, Muazzez
dc.date.accessioned2020-12-29T09:17:16Z
dc.date.available2020-12-29T09:17:16Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/380210
dc.description.abstractBu çalışma, ruminantların beslenmesinde kullanılan bazı proteinkaynağı yemlerin Metabolik Protein (MP) değerlerinin hesaplanmasındayararlanılan rumende etkin parçalanabilir protein (ERDP) ve sindirilebilirparçalanmayan protein (DUP) parametrelerini in vivo alternatifi Tarım veGıda Araştırma Konseyi (AFRC) modeline göre in situ Naylon TorbaTekniği (NTT) ile belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırma materyali protein kaynağı yemlerin önce ham protein(HP) ve asit deterjanda çözünmeyen protein (ADIP) miktarları, dahasonra da NTT ile etkin protein parçalanabilirliği (p) bulunmuştur. En sonolarak da, bu yemlerin HP, ADIP ve p parametreleri ile rumenden geçişhızı katsayıları dikkate alınarak, besleme düzeylerine göre değişen (k)ERDP ve DUP miktarları hesaplanmıştır. Çalışmada protein kaynağısoya fasulyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi,fındık küspesi, kolza tohumu küspesinin HP miktarları sırasıyla 509.2,333.8, 382.9, 498.3 ve 357.7 g/kg KM'dir. Yemlerin besleme düzeylerinegöre değişen 0.02, 0.05, 0.08 s-1 rumenden geçiş hızlarındaki ERDPmiktarları sırasıyla 347.1, 275.3, 232.2 ; 235.1, 199.8, 178.2 ; 255.7,220.8, 197.7 ; 349.9, 305.9, 277.2 ve 243.8, 193.1, 164.5 g/kg KM, DUPmiktarları ise sırasıyla 102.0, 166.7, 205.4 ; 44.3, 76.0, 95.5 ; 68.0, 99.5,120.2 ; 92.0, 131.6, 157.4 ; 58.6, 104.2, 130.0 g/kg KM' dir. Elde edilenbulgulara göre, yüksek verimli ruminatlar için önerilen 0.08 s-1 rumendengeçiş hızına göre yemlerin DUP miktarları en yüksek bulgudanVIbaşlayarak soya fasulyesi küspesi, fındık küspesi, kolza tohumu küspesi,pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi olarak sıralandığındanaynı sıralama ile yüksek verimli ruminantların protein ihtiyaçlarının daharasyonel şekilde karşılanabileceği ileri sürülebilir.Çalışmada ayrıca, yemlerin MP değerlerinin hesaplanmasındayararlanılan, kurumadde tüketim düzeylerine göre değişen tüketilenparçalanabilir protein (DIP) oranları, in vivo alternatifi bir diğer yöntemolan Cornell Net Karbonhidrat ve Protein Sistemi (CNCPS) modelinegöre hesaplanmış ve AFRC modeline göre elde edilen rumenden geçişhızına göre de değişen p oranları ile karşılaştırılmıştır. Yemlerin (n=24)yüksek verimli ruminantlar için önerilen besleme düzeyinde her ikimodele göre elde edilen p ve DIP oranları arasında korelasyon katsayısı( r ) 0.46 olarak elde edildiğinden, birbirleri ile düşük de olsa önemliderecede ilişki olduğu görülmüştür (P<0.01). Ancak, yemlerin proteiniçeriklerinin CNCPS modeline göre tanımlanması ülkemizde henüz çokyeni olması nedeni ile bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.Nitekim, MP belirlenmesi için araştırıcılar her iki model ile ilgili olarakçalışmalara devam etmektedirler.Anahtar Kelimeler: metabolik protein, bitkisel protein kaynağı yemler, insitu, in vitro, rumen
dc.description.abstractThe aim of the present study was to obtain the effective rumendegradable protein (ERDP) and the digestible undegradable protein(DUP) parameters of some vegetable protein source feeds by in situNylon Bag Method (NBT), which is alternative method of in vivo,according to Agriculture and Food Research Council (AFRC) model todetermine the Metabolizable Protein (MP) content.Firstly, the crude protein (CP) and acid detergent insolubleprotein (ADIP) content of some vegetable protein source feeds wereobtained. Furthermore, effective protein degradability (p) of feeds weredetermined by in situ NBT. Lastly, ERDP and DUP amounts were foundby using CP, ADIP and p parameters according to the rumen outflowrates (k). The CP amounts were 509.2, 333.8, 382.9, 498.3 ve 357.7 g/kgDM for soybean meal, sunflower seed meal, cotton seed meal, hazelnutmeal and rapeseed meal, respectively. According to the 0.02, 0.05, 0.08h-1 rumen outflow rates, ERDP amounts were 347.1, 275.3, 232.2 g/kgDM, 235.1, 199.8, 178.2, g/kg DM, 255.7, 220.8, 197.7 g/kg DM, 349.9,305.9, 277.2 g/kg DM, 243.8, 193.1, 164.5 g/kg DM and DUP amountswere 102.0, 166.7, 205.4 g/kg DM, 44.3, 76.0, 95.5 g/kg DM, 44.3, 76.0,95.5 g/kg DM, 68.0, 99.5,120.2 g/kg DM, 92.0, 131.6, 157.4 g/kg DM,58.6, 104.2, 130.0 g/kg DM for soybean meal, sunflower seed meal,cotton seed meal, hazelnut meal and rapeseed meal respectively.According to the obtained findings, DUP amounts were ranked assoybean meal, hazelnut meal, rapeseed meal, cotton seed meal and sunflowerseed meal from the highest to the lowest according to the 0.08 s-1 rumenVIIIoutflow rate, therefore, it can be stated that the protein requirement ofhigh yield ruminants can rationally meet with the same rank of feeds.In the study, degradable intake protein (DIP) according to the drymatter intake levels was also found by Cornell Net Carbohydrate andProtein System (CNCPS) model, which is another alternative method ofin vivo, and DIP values were compared with p values determined byAFRC model. The correlation coefficient (r) between p and DIP values(n=24) was found 0.46 according to the nutrition level for high yieldruminants so the p values were poorly related with DIP values,nevertheless the values were significant (P<0.01). However, it is neededto more research to compare both of models because the CNCPS is verynew method for our country. Likewise, the researcers have been workingwith the both of models to determine MP content.Key words: metabolizable protein, vegetable protein source feeds, in situ, invitro, rumenen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleRuminantların beslenmesinde kullanılan bazı protein kaynağı yemlerin metabolik protein değerlerinin in vivo alternatifi yöntemler ile belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of metabolizable protein values of some vegetable protein sources used in ruminant nutrition by alternative methods of in vivo
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmFeeds
dc.subject.ytmRuminants
dc.subject.ytmFeed value
dc.subject.ytmAnimal feeding
dc.identifier.yokid9007958
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid202077
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess