Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnlü, Halime
dc.contributor.authorKandil, Ahmet Emre
dc.date.accessioned2020-12-29T09:14:20Z
dc.date.available2020-12-29T09:14:20Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379544
dc.description.abstractBu araştırma, taze börülce yetiştiriciliğinde bakteri uygulamasının verim, kalite ve bitkinin beslenmesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bitkisel materyal olarak Isparta ve yöresinde yetiştiriciliği yapılmakta olan Akkız ve Karnıkara börülce çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma; tohuma bakteri aşılama, toprağa bakteri aşılama, azotlu gübreleme, tohuma bakteri aşılama + azotlu gübreleme, toprağa bakteri aşılama + azotlu gübreleme ve hiçbir uygulama yapılmayan kontrol olmak üzere 6 farklı uygulamadan oluşmuştur. Çalışma sonucunda; taze verimin 294.65-528.33 kg/da, bakla eninin 5.63-7.71 mm, bakla boyunun 12.38-14.66 cm arasında değiştiği saptanmıştır. Börülcenin taze baklalarında protein, toplam fenolik madde, β-karoten, klorogenik asit, askorbik asit, toplam şeker ve indirgenebilir şeker değerleri sırasıyla; %30.06-31.92, 159.30- 245.59 mg/100 g, 8.35-12.19 mg/100 g, 0.33-0.61 mg/g, 17.34-26.10 mg/100 g, 3.30-4.80 mg/gr ve 0.54-0.98 mg/g arasında bulunmuştur.Çalışma sonucunda börülce yapraklarındaki toplam klorofil miktarı 6.05-7.69 µg/mg, klorofil a miktarı 4.94-6.30 µg/mg, klorofil b miktarı 1.04-1.63 µg/mg arasında değişirken; N, P, K, Ca, Cu, Fe, Mg ve Mn değerlerinin sırasıyla; %3.33-4.14, %0.29-0.48, %2.17-2.88, %2.16-2.94, 14.55-18.53 ppm, 334-622 ppm, %0.28-0.44 ve 89.78-116.70 ppm arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, taze börülce yetiştiriciliğinde bakteri aşılamanın verim ve kalite özellikleri açısından azot uygulamalarına alternatif olabileceği kanısına varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of bacterial application on the yield, quality and plant nutrition in fresh cowpea cultivation. In this study, Akkız and Karnıkara cowpea varieties which are cultivated in Isparta region were used as plant material. The study consisted of 6 different applications including bacterial inoculation to seed, bacterial inoculation to soil, nitrogen fertilization, bacterial inoculation to seed + nitrogen fertilization, bacterial inoculation to soil + nitrogen fertilization and the control.At the end of the study; fresh yield, pod width and pod length were dtermined to vary between 294.65-528.33 kg/da, 5.63-7.71 mm and 12.38-14.66 cm, respectively.The protein, total phenolic, β-carotene, chlorogenic acid, ascorbic acid, total sugar and reducing sugar contents of fresh pods were found to vary between; % 30.06-31.92, 159.30-245.59 mg/100 g, 8.35-12.19 mg/100 g, 0.33-0.61 mg/g, 17.34-26.10 mg/100 g, 3.30-4.80 mg/g and 0.54-0.98 mg/g, respectively.At the other hand, while the total amounts of total chlorophyll, chlorophyll a and chlorophyll b in cowpea leaves ranged between 6.05-7.69 µg/mg, 4.94-6.30 µg/mg and 1.04-1.63 µg/mg, respectively, the N, P, K, Ca, Cu, Fe, Mg and Mn contents varied between; 3.33-4.14%, 0.29-0.48%, 2.17-2.88%, 2.16-2.94%, 14.55-18.53 ppm, 334-622 ppm, 0.28-0.44% and 89.78-116.70 ppm, respectively.As a result, it was concluded that bacterial inoculation can be an alternative to nitrogen applications in terms of yield and quality properties in fresh cowpea cultivation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTaze börülce yetiştiriciliğinde rhizobium bakteri uygulamasının verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of rhizobium bacteria application on yield and some quality properties of fresh cowpea cultivation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-16
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10315457
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid602688
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess