Show simple item record

dc.contributor.advisorAşkın, Mehmet Atilla
dc.contributor.authorBüyüksolak, Zeki Nurhan
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:51Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:51Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379388
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı yükseltilerde yetiştirilen Chandler ceviz çeşidinin bazı kalite parametreleri incelenmiştir. Araştırma, Uşak ili Eşme ilçesine bağlı ortalama 650 m, 800 m ve 900 m yükseltilere sahip üç farklı köyde yürütülmüştür. Her bir bölgeden alınan ceviz meyvelerinin boyu, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı, meyve ağırlığı, iç rengi gibi fiziksel özellikleri ile kurumadde, nem, kül, protein, yağ, mineral madde ve yağ asidi kompozisyonu gibi çeşitli kimyasal özellikleri incelenmiştir.Araştırma sonucunda rakım arttıkça meyve boyu, meyve genişliği, meyve ağırlığı, iç ağırlık ve kabuk kalınlığının artmasına rağmen, ceviz iç oranın ve kabuk renginin sarı parlak değerinin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca kimyasal bileşim açısından kurumadde, nem değerlerinin değişmediği, yağ, toplam azot, protein, kül, mineral madde ve yağ asitleri kompozisyonun önemli derecede etkilendiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, some quality parameters of Chandler walnut varieties grown at different heights have been investigated. The research has been carried out in three different villages with an average of 650 m, 800 m and 900 m elevations in the town of Eşme in Uşak. Various chemical properties of walnut fruits taken from each region, such as height, shell thickness, internal weight, fruit weight, inner color, and physical properties such as dry matter, moisture, ash, protein, oil, mineral matter and fatty acid composition have been investigated.As a result of the research, it was determined that although the height of fruit, fruit width, fruit weight, inner weight and shell thickness increased as the altitude increased, the yellow gloss value of walnut inner ratio and shell color decreased. In addition, the chemical composition of dry matter, moisture values have not changed, fat, total nitrogen, protein, ash, mineral matter and fatty acids have been found to be significantly affected by the composition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleUşak ili Eşme ilçesinde farklı yükseltilerde yetiştirilen chandler ceviz çeşidi meyvelerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
dc.title.alternativePhysical and chemical properties of chandler walnut fruits of different elavation in Usak/Esme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-19
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWalnut tree
dc.subject.ytmQuality properties
dc.subject.ytmUşak-Eşme
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmWalnut tree
dc.subject.ytmPhysical properties
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmRearing
dc.subject.ytmCultivation
dc.identifier.yokid10238393
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid545276
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineBağ Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess