dc.contributor.advisor | Yavuz, Musa | |
dc.contributor.author | Serez, Coşgun | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:13:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:13:36Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379303 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında; Aspir (AST), Ayçiçeği (AYT), Soya (ST) ve Pamuk (PT) gibi yağlı tohumların otoklavlama ve mikrodalga ile muamele edilmesinin rumende KM, HP sindrimine ve By-pass protein miktarlarındaki değişime olan etkinin in situ naylon torba tekniği kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada rumen kanülü takılmış 3 adet yerli Sığır kulanılmıştır. Yağlı tohum örnekleri cam kavanozlarda 1210C'de 100 gr olarak otoklavda ve cam tabaklarda 50 gr olarak 1000W güç seviyesinde 2 dk sıcaklık ile muameleye tabi tutulmuşlardır. Yem örnekleri daha sonra 2,5 gr naylon tobalara konularak 6,12 ve 24 saat süreyle rumende inkübasyona bırakılmıştır. Çalışmada Aspir, Ayçiçeği, Soya ve Pamuk tohumlarında otoklav muamelesi KM oranlarında değişiklik yaratmazken Mikrodalga muamelesi KM oranlarının sırası ile %95,00 den %98,88'e, % 96,15 den %99,95'e, %94,37 den %98,30'a, %93,54 den %98,92'ye çıktığı tespit edilmiştir (P < 0.05). KM sindirimi bakımından bütün örnemlerde sindirimin yaklaşık %50'si 6. Saat inkübasyon sonucunda gerçekleşmektedir. 6.saat inkübasyon süresi hariç bütün 12. ve 24. saat inkübasyon sonunda en yüksek KM sindiriminde en yüksek değer ST'u olarak bulunmuş bunu sırası ile AYT'u, AST'u ve PT'u izlemiştir. (P < 0.05). 6. Saatlik inkübasyon süresinde Otoklavlama ve Mikrodalga muamelesi AYT'nun rumende KM sindirimini yaklaşık olarak %23 oranında azaltmıştır. ST'nun otoklav ile muamelesi KM sindirimini %17 oranında, Mikrodalga ile muamele sonucunda ise %32 oranında düşürmüştür. Örneklerin HP sindirim oranları her bir inkübasyon süresinde en yüksek AST'unda sonra sırası ile AYT'unda, PT'unda ve ST'unda bulunmuştur. Otoklav ve mikrodalga muamelesi AST'u hariç diğer yağlı tohum örneklerinden AYT'u ve PT'unun rumende 6.saatlik inkübasyon sonucunda sırası ile HP oranlarını %17-%34 ve %14 ve %50 oranında düşürmüştür.12 saatlik inkübasyon sonucunda AYT'unda %7-%10 PT'unda ise (%38,60-%28,92) oranında protein sindirimini düşürdüğü görülmüştür. 24 saatlik inkübasyon sonucunda ise Otoklav uygulaması AYT'unda HP sindirimini arttırken, Mikrodalga uygulaması % 11 oranında azaltığı PT'unda ise bu oranların %9,7 ve %30 olduğu görülmüştür. 12 saatlik inkübasyon sonucunda by-pass protein oranı en düşük AYT'unda (%15,95) en yüksek ST'unda (%74,52) bulunmuştur. Otoklav ve mikrodalga muamalesi by-pass protein oranları bakımından AST'unda artış meydana getirmezken, protein sindirmindeki düşüşe paralel olarak sırası ile AYT'unda yaklaşık (%61-%90) ST'unda (%20-%22) PT'unda (%27-%13 ) oranında artış meydana getirmiştir (P < 0.05). Diğer inkübasyon sürelerinde Otoklav muamelesi PT'unun by-pass proten oranında her hangi bir artış meydana getirmemiştir. Sonuç olarak; Otoklav ve mikrodalga muamelesi AYT'unda ve ST'unda rumende protein sindrimini düşermede dolayısı ile by-pass protein miktarını attırmada, oransal olarak kıyaslandığında ise mikrodalga muamelesinin etkili bir yöntem olacağı, PT'unda ise sadece mikrodalga muamelesinin etkili bir yöntem olacağı kanısına varılmıştır. Bu çalışmada yem örneklerine bağlı olarak otaklav veya mikrodalga uygulamasının by-pass peotein seviyesini değiştirdiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın daha büyük ölçekli üretim bazında uygulanmasına ihtiyaç vardır. | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to determine the effect of autoclaving and microwave treatment on oil seeds such as Safflower, Sunflower, Soybean and Cotton on the effects of DM, CP digestion By-pass protein in rumen using in situ nylon bag technique. In this study, three domestic cattle with rumen cannula were used. Samples of oilseeds were treated with autoclave in glass jars at 1210C in 100 gr and microwave in glass plates at 50 g in 1000W power level for 2 min. Feed samples were then placed in 2,5 gr dacron bags and incubated in rumen for 6, 12 and 24 hours.In this study, autoclave treatment of the Safflower (AST), Sunflower (AYT), Soybean (ST) and Cotton seeds (PT) were not change the KM ratios, whereas the microwave treatment showed that the KM ratios were changed 95,00% to 98,88%, 96,15% to 99,95%, from 94,37%. 98,30%, 93,54% to 98,92%, respectively (P<0.05). Approximately 50% of the digestion is achieved during 6 hours of incubation in all samples in terms of DM digestion. At the end of all 12 and 24 hours incubation, except for 6 hours incubation, the highest value was found as ST in DM digestion, followed by AYT inu, AST and PT. (P <0.05). Dry matter digestion of Autoclave or Microwave treated AYT samples were lowered 23% for 6-hour incubation. Dry matter digestion of Autoclave treated ST samples were lowered 17%, and Dry matter digestion of Microwave treated ST samples were lowered 32% for 6-hour incubation. The HP digestion rates of the samples were found AST, AYT, PT and AS as highest to lowest levels, respectively. Autoclave and microwave treatment reduced HP digestion rates AYT (17% -24%) and PT (14% and 50%) for 6% incubation time. Protein digestion were lowered autoclave and microwave treated AYT (7%-10%) and PT (38,60%-28,92%) samples, respectively. At the 24-hour incubation, the autoclave application increased HP digestion of AYT samples, while it was found that these rates were decreased (11%) with microwave treated AYT samples. Autoclave and microwave treated PT samples reduced CP digestion by 9,7% and 30% for 24 hour incubation, respectively. At the 12 hours of incubation, the by-pass protein ratio was found to be at the lowest level (15.95%) and the highest level (74.52%) for AYT and ST samples, respectively. Autoclave and microwave treatment increased by-pass protein ratios for AYT (61% -90%), ST (20% -22%) and PT (27% -13%) (P <0.05), except for AST. In other incubation times, the autoclave treatment did not cause any increase for the by-pass protein of PT samples. As a result; Autoclave and microwave treatment may be an effective method in decreasing the protein digestion and to increase by-pass protein for AYT and ST samples. Microwave treatment is an effective method when we compared to autoclave method results. PT samples were effected only by microwave treatment. In this study, it was observed that the feed samples by-pass protein levels were changed based on autoclave or microwave application. This study should be applied on a larger scale production basis. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı yağlı tohumlarda otoklavlama ve mikrodalga uygulaması sonucu korunmuş protein düzeylerinin in situ yöntem kullanılarak belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of by-pass protein levels protected by autoclaving and microwave in some oil seeds using in situ method | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-16 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10259114 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 569377 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |