Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzgönen Özkaya, Hülya
dc.contributor.authorAmaç, Can
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:35Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:35Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379297
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, dayanıklılığı teşvik edici kimyasallardan DL-β-amino-n-bütirik asit (BABA), Gamma amino-bütrik asit (GABA), Mono-potasyum fosfat (MKP), Salisilik asit (SA); koruyucu ve sistemik fungisitlerden bakır hidroksit (CuOH) ve azoxystrobin+propineb (AZS)'in farklı konsantrasyonlarının in vitro ve in vivo'da Phomopsis viticola üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. AZS ve CuOH konsantrasyon artışıyla birlikte in vitro'da P. viticola'nın misel gelişimini azaltmış ve sırasıyla 300 ve 600 ppm konsantrasyonlarda tamamen inhibe etmiştir. Dayanıklılığı teşvik edici kimyasallar arasında SA, konsantrasyon artışıyla P. viticola'nın misel gelişimini azaltmış ve 600 ppm'de tamamen durdurmuştur. BABA, GABA ve MKP artan konsantrasyonlarda P. viticola'nın misel gelişimini azaltmış ve kimyasalların 1000 ppm konsantrasyonu sırasıyla %51.6; %41.8 ve %54.7 oranlarında engellemiştir.In vivo testlerde, CuOH ve AZS, P. viticola'nın hastalık şiddetine sırasıyla %96,8 ve %91,9 etkili olurken lezyon uzunluğunda da önemli ölçüde azalmaya sebep olmuştur. Test edilen dayanıklılığı teşvik edici kimyasallar doz artışıyla birlikte patojenin hastalık şiddeti ve lezyon uzunluğunda önemli düzeyde azalmalara sebep olmuştur. SA'in 600 ppm dozu P. viticola'nın hastalık şiddeti ve lezyon uzunluğu üzerine sırasıyla %87,1 ve %95.4 oranında etkili olmuştur. BABA, GABA ve MKP'ın en yüksek doz olan 1000 ppm konsantrasyonu in vivo'da hastalık şiddetini sırasıyla %85,5; %83,9 ve %75,8 oranlarında azaltmıştır.Dayanıklılığı teşvik edici kimyasallar in vitro ve in vivo'da P. viticola'nın mücadelesinde ümitvar sonuçlar vermiş ve kimyasal mücadele programlarında başarıyla uygulanabilecekleri ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractIn this thesis, determination of in vitro and in vivo effects of different concentrations of resistance chemical inducer including DL-β-amino-n-butyric acid (BABA), Gamma amino-butyric acid (GABA), Mono-potassium phosphate (MKP), Salicylic acid (SA); protective copper hydroxide (CuOH) and systemic azoxystrobin + propineb (AZS) fungicides on Phomopsis viticola were aimed. AZS and CuOH decreased the mycelial growth of P. viticola in vitro with increasing concentrations and completely inhibited at 300 and 600 ppm, respectively. Among the resistance chemical inducer, SA reduced the mycelial development of P. viticola with increasing concentrations and inhibited at 600 ppm. BABA, GABA and MKP decreased mycelial development of P. viticola at increasing concentrations; chemicals reduced the mycelial development by 51.6%; 41.8% and 54.7% at 1000 ppm, respectively.In vivo tests, the effect of CuOH and AZS reduced the disease severity of P. viticola by 96.8% and 91.9%, respectively, besides the lesion length was significantly reduced. Chemical inducers tested resulted in a significant decrease in the disease severity and lesion length of the pathogen by increasing doses. SA reduced the disease severity and lesion length of P. viticola by 87.1% and 95.4%, respectively at 600 ppm. The highest doses of BABA, GABA, and MKP at1000 ppm, reduced the disease severity in vivo, by 85.5%; 83.9% and 75.8%, respectively.Chemical inducers have shown promising results in the control of P. viticola in vitro and in vivo, and have been shown to be successful in chemical control programs.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDayanıklılığı teşvik edici bazı kimyasalların bağda phomopsıs viticola (Ölü kol) üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe effects of some chemical inducers of resistance on phomopsis viticola (Phomopsis cane and leaf spot) of vineyard
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-10
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10245752
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549209
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess