Show simple item record

dc.contributor.advisorAşkın, Mehmet Atilla
dc.contributor.authorKurucu, Şekure Nazli
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:33Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:33Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379291
dc.description.abstractÇalışmada, hasat öncesi oksalik asit (OA) uygulamasının Aprikoz ve Roxana kayısı çeşitlerinin meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar ağaçlara sprey şeklinde ticari hasat tarihinden 7 gün önce 0 (kontrol), 1, 2, 4 ve 8 mM konsantrasyonlarında oksalik asit + % 0.01 oranında yayıcı yapıştırıcı (Tween-20) ilave edilerek yapılmıştır. Kontrol ağaçlarına ise sadece saf su + yayıcı yapıştırıcı uygulanmıştır.Optimum hasat tarihinde toplanan kayısılarda, hasattan hemen sonra, meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, meyve et/çekirdek oranı, meyve sertliği, meyve rengi, SÇKM, TEA, pH, etilen üretimi, solunum hızı ve toplam karotenoid parametreleri ölçülmüştür. OA uygulamalarının meyve eni, meyve boyu ve meyve ağırlığı üzerine etkileri belirgin olmuştur. Aprikoz'da 2 mM ve Roxana'da 4 mM dozları kontrol grubuna kıyasla meyve sertliğini korumuştur. 2 mM (Aprikoz) ve 4 mM (Roxana) OA uygulamaları SÇKM ve TEA miktarı üzerine en etkili uygulama olmuştur. OA uygulamaları meyve kabuk rengini olumlu yönde etkilemiştir. Her iki çeşitte de, kontrol grubuna kıyasla tüm OA uygulamaları etilen üretimini azaltmıştır. Roxana'da en düşük karotenoid miktarı 1 mM OA uygulamasından elde edilirken, en yüksek değerler 4 mM ve 8 mM OA uygulamasında saptanmıştır.
dc.description.abstractThis research was carried out to determine the effect of pre-harvest oxalic acid (OA) treatments on the fruit harvest quality of Aprikoz and Roxana apricots. Different doses (1, 2, 4 and 8 mM) of oxalic acid and Tween-20 (0.01 %) (as a surfactant) were sprayed on apricot trees as well as distilled water with Tween-20 (control group) 7 days before commercial harvest.Fruit width, fruit length, fruit weight, fruit firmness, fruit skin color, soluble solid content, titratable acidity, respiration rate, ethylene production and total carotenoid content were measured at the harvest time.The effects of OA treatments on fruit width, fruit length and fruit weight were noticeable. The doses of 2 mM in Aprikoz and 4 mM in Roxana was maintained the fruit firmness compared to control group. 2 mM (Aprikoz) and 4 mM (Roxana) OA treatments was the most effective treatment for soluble solid content and titratable acidity. OA treatments were positive effects on fruit skin color. All OA treatments reduced the ethylene production of apricots compared to control group. The highest carotenoid contents in Roxana were obtained from 4 mM and 8 mM OA treatments, while the lowest values were found in 1 mM OA treatment.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleHasat öncesi oksalik asit uygulamalarının aprikoz ve roxana kayısı çeşitlerinde meyve kalitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of pre harvest oxalic acid applications on fruit quality of aprikoz and roxana apricots
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-21
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHarvesting
dc.subject.ytmHarvesting methods
dc.subject.ytmOxalic acid
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmFruit quality
dc.subject.ytmFruits
dc.identifier.yokid10235152
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid543706
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess