Show simple item record

dc.contributor.advisorErdal, İbrahim
dc.contributor.authorDurnaoğullari, Merve
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:32Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:32Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379282
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, Alanya yöresi muz bahçelerinin beslenme durumlarının toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, yöreye ait muz bahçelerini temsilen 27 bahçeden toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde, pH, elektriksel iletkenlik (EC), kireç (CaCO3), bünye (tekstür), organik madde (OM), bitkiye yarayışlı fosfor (P), alınabilir kalsiyum (Ca), potasyum (K) ve magnezyum (Mg), DTPA ile extrakte edilebilen demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn) ve çinko (Zn) analizleri yapılmıştır. Yaprak örneklerinde ise toplam N, P, K, Ca, Mg, Zn, Fe, Cu ve Mn ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen toprak ve yaprak analiz sonuçları, standart değerlerle karşılaştırılmış ve bahçelerin verimlilik değerleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, araştırma alanı topraklarının %15'inin killi tınlı, %74'ünün siltli tınlı, %11'inin tınlı bünyeye sahip olduğu; %85'inin hafif alkali, %11'inin nötr, %4'ünün kuvvetli alkali olduğu; %52'sinin orta kireçli, %48'inin kireçli yapıda olduğu belirlenmiştir. Toprakların %18'i tuzsuz, %52'si hafif tuzlu, %26'sı orta tuzlu,%4'ü çok tuzlu olduğu, organik madde içeriklerinin ise; orta ile yüksek içeriklerde olduğu belirlenmiştir. Bitkiye yarayışlı besin elementleri açısından bir değerlendirme yapıldığında, topraklar P, Ca, Mg, Fe ve Cu açısından yeterli değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Toprakların %67 'sinin K konsantrasyonunun yeterli seviyeden düşük olduğu tespit edilirken, tüm toprakların Mn eksikliği olduğu bulunmuştur. Yaprak örneklerinin analiz sonuçları sınır değerler ile karşılaştırıldığında, bitkilerin genelinde %96 N, sınır değerin üzerinde bulunmuştur. P için yaprak örneklerinin %79' u, Fe için %89' u, K için %93' ü yeter seviyelerdedir. Analizleri yapılan tüm yaprak örneklerinde Ca, Mg, Cu, ve Zn konsantrasyonları yeterli seviyededir. Yaprak analiz sonuçlarına bakıldığında muz ağaçlarındaki en büyük beslenme sorununun Mn olduğu görülürken, ağaçların %33'ündeki Mn düzeyinin yeter seviyenin altında olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this thesis study, it was aimed to determine nutritional status of banana orchards of Alanya region by soil and leaf analysis. For this purpose, samples of soil and leaves were taken from 27 orchards representing the orchards the region. Electrical conductivity (EC), lime (CaCO3), texture (texture), organic matter (OM), available phosphorus (P), soluble calcium (Ca), potassium and magnesium (Mg), DTPA extractable iron (Fe), copper (Cu), manganese (Mn) and zinc (Zn) were determined in the soil samples. In the leaf samples, total N, P, K, Ca, Mg, Zn, Fe, Cu and Mn concentrations were measured. The obtained soil and leaf analysis results were compared with standard values and the fertility statusof orchards were determined. According to the soil analysis results 15% of the soil is clayey loam 74% of it is silty loam and 11% is loamy. 85% of the soil is slightly alkaline; 52% of the soils has medium-lime content, and 48% of it limy .18% of the soil is nun-saline,52% is slightly saline, 26% is moderate saline and 4% is very saline. Most of the soils have moderate to high organic matter content. If an assessment is made in terms of available nutrients, soils have sufficient nutrients in terms of P, Ca, Mg, Fe and Cu. While, K concentration of the 67 percent of the soils was found to be lower than sufficient level, it was found that all soils had Mn deficiency. When the analysis results of the leaf samples are compared with the limit values, 96% of plants were found to be over the limit value for N. 79% of leaf samples for P, 89% of samples for Fe, 93% of the samples for K were sufficient. All leaf samples had sufficient Ca, Mg, Cu and Zn concentrations. Looking at the leaf analysis results it seems that the main nutritional problem in banana trees is Mn with the deficiency of 33%.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAlanya yöresi muz bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of nutritonal status of banana orchards at Alanya district
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-03
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10236052
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid599355
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess