Show simple item record

dc.contributor.advisorKoyuncu, Mehmet Ali
dc.contributor.authorBülüç, Oya
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:24Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:24Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379239
dc.description.abstractBu tez çalışmasında Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan kapama nar bahçesinden toplanan 'Hicaznar' meyvelerine, farklı dozlarda uygulanan ozonun depolama süresince meyve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Meyveler optimum dönemde derildikten sonra Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyolojisi laboratuarına taşınmıştır. Hava ile önsoğutma işlemine tabii tutulduktan sonra meyveler 7 gruba ayrılmıştır. İlk 5 grup meyveye farklı dozlarda ozon (0,5, 1, 2 ve 3 ppm) ve % 0.9 prochloraz (N-propyl-N-[2-(2,4,6-trichlorophenoxy)ethyl]imidazole 1carboxamide) uygulaması yapılmıştır. Ozon uygulanan gruplardan 3' ü (1, 2 ve 3ppm) ve prochloraz uygalanan meyveler MAP'a yerleştirilirken, 0.5 ppm uygulama yapılan örnekler plastik kasa içerisinde her ay aynı doza 30 dakika süreyle maruz bırakılmıştır (fasılalı uygulama). Hiçbir uygulamanın yapılmadığı son 2 grup meyve [(kontrol 1: açıkta), kontrol 2: modifiye atmosfer poşetlerinde (MAP)] ise kontrol uygulamaları olarak denemeye dahil edilmiştir. Uygulamalardan sonra meyveler 6 C sıcaklıkta ve %905 oransal nemde 4 ay süre ile muhafaza edilmiştir. Depolama süresince 30 gün aralıklarla soğuk odadan çıkartılan meyvelerde; ağırlık kaybı (%), solunum hızı (mL. CO2/kg-1. s-1), modifiye atmosfer poşet içi gaz bileşimleri (%) , titre edilebilir asitlik (g / 100 ml), suda çözünebilir kuru madde (%), pH, meyve kabuk rengi ve duyusal analizler yapılmıştır. 'Hicaznar' meyvelerinde duyusal analizler sonucunda kontrol grubuna kıyasla fasılalı ozon uygulaması ve 1 ppm ozon+MAP kombinasyonundan daha iyi sonuçlar alınmıştır. Ayrıca 1 ppm ozon+MAP uygulamasında meyve kabuk rengi L* ve h° değerleri ile solunum hızında olumlu sonuçlar elde edilirken, yüksek doz ( 2 ppm ve 3 ppm ozon) uygulanan meyvelerde diğer uygulamalara göre daha olumsuz sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak ozon ve prochloraz uygulamalarının 'Hicaznar' çeşidinde meyvelerin depolanma süre ve kalitesi bakımından kontrol grubuna kıyasla daha iyi sonuçlar verdiği ve özellikle fasılalı ozonun nar depolanmasında alternatif bir uygulama olabileceği ortaya konmuştur. Ancak MAP kullanılamadığı için fasılalı ozon uygulamasında daha yüksek ağırlık kaybı ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstractIn this thesis, the effects of different doses of ozone on the storage quality and life of pomegranate cv. Hicaznar grown in Serik (Antalya) were investigated. Fruit, harvested at optimum harvest time (color, size, etc.), were transported immediately to the post harvest physiology laboratory of Horticulture Department, in the Faculty of Agricultural Sciencesand Technology, at the Isparta University of Applied Sciences. After pre-cooling with air, the fruit were divided in to 7 groups. Different doses of ozone (0.5, 1, 2 and 3 ppm) and 0.9% prochlorase (N-propyl-N- [2- (2,4,6-trichlorophenoxy) ethyl] imidazole 1carboxamide) were applied to the first 5 groups of fruit. Ozone treated 3 groups (1, 2 and 3 ppm) and prochloraz treated fruit were placed in MAP but 0.5 ppm ozone treated samples, packaged in plastic boxes, were exposed to same dose every month for 30 minutes (intermittent application) during storage. The last two groups, in which no application was made, were included in the experiment as control groups [(control 1: open), control 2: modified atmosphere bags (MAP)]. After application, fruit were stored at 6 C and %905 relative humidity for 4 months. Weight loss (%), respiration rate (mL. CO2 / kg1. s1), gas compositions in MAP (%), titra table acidity (g 100 ml-1), soluble solid content (%), pH, fruit skin color and sensory analysis were performed in fruit removed from the cold room at 30- day intervals during storage. According to sensory analysis, fruit obtained from intermittent ozone application and 1 ppm ozone + MAP combination were beter than those of control group. In addition, 1 ppm ozone + MAP treatment gave positivere sults for fruit skin color (L * and h °) and respiratory rate, while high-dose (2 ppm, 3 ppm ozone) applied fruit had more negative results than other treatments. As a result, ozone and prochloraz treatments in Hicaznar variety maintained fruit quality compared to control samples during cold storage. Especially, thein termittent ozone has been shown to be an alternative treatment for pomegranate storage. However, higher weight loss occurred in intermittent ozone treatment since MAP could not be used.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı dozlarda ozon uygulanan narların modifiye atmosfer koşullarında depolanması
dc.title.alternativeCold storage of pomegranate treated wi̇th di̇fferent ozone doses i̇n modi̇fi̇ed atmosphere condi̇ti̇on
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-21
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10266676
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570430
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess