Show simple item record

dc.contributor.advisorAktaş, Hakan
dc.contributor.authorAkbiyik, Cennet
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:07Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:07Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379155
dc.description.abstractBu araştırmada salisilik asit (SA) ve asetil salisilik asit (ASA) solüsyonlarında ön çimlendirmenin `Nantes` havuç çeşidi (Daucus corata L.) tohumların tuz stresi altında çimlenme ve çıkış performansları üzerine etkileri laboratuar koşullarında araştırılmıştır.Tohumlar, 15oC sıcaklıkta saf su (hydropiriming) içerisinde, 50, 100 ve 150 mg L-1 SA ve ASA solüsyonları içerisinde 24 saat süreyle iklim dolabında ön çimlendirme işlemine tabi tutulmuştur. Bu işlemden sonra ön çimlendirme ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. İki gruptaki tohumlar; standart çimlenme (20 oC), düşük (5 oC) ve yüksek (25oC) sıcaklıkta stres testi iki farklı sıcaklık derecelerinde, kum ortamında çıkış testi (15 oC) ve fide büyüme testlerine tabi tutulmuşlardır. Araştırmada çimlenme üzerine elde edilen değerlerin; ön uygulamaların çimlenme ve çıkış oranı ile ortalama çimlenme ve çıkış zamanı üzerine etkileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bu deneysel çalışmada Asit x Doz x Tuz üçlü interaksiyonu istatistiki olarak önemli bulunmadığı için bu üçlü interaksiyon hataya dâhil edilmiştir. Araştırma sonucunda düşük sıcaklık, yüksek tuz konsantrasyonun havuç tohumlarının çimlenmesini azalttığı, yüksek dozdaki SA ve ASA ön uygulamaların tohumların çimlenme ve çıkış parametreleri üzerine etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 0 mg/L (kontrol) asit ön uygulamasının en yüksek çimlenme oranı %89 ile 0 mM NaCl elde edilmiştir. Ön uygulamalar arasında doz x tuz interaksiyonunda en yüksek çimlenme %93 çimlenme oranı ile 50 mg/L asit 50 mM NaCl interaksiyonunda ve 150 mg/L asit 50mM NaCI olarak belirlenmiştir. SA ve ASA uygulamaları, düşük ve yüksek sıcaklık derecelerinde ve tuz içeren ortamlarda tohumların çimlenme oranında artış sağladığından başarılı bir şekilde kullanılabilinilir. Bu durumun, SA ve ASA'lerin sistemik kazanılmış dayanıklılıktaki etkinliğinden kaynaklanabileceği düşünülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, the effect of salicylic and acetyl salicylic solutions of germination of `Nantes` type carrot (Daucus corata L.) on the germination and emergence of the seeds were investigated under salt stress In the laboratory conditions, the seeds were subjected to pre-germination in 50, 100 and 150 mg L-1 salicylic and acetylsalicylic acid solutions for 24 hours in a hydropiriming climate cabinet at a temperature of 15 °C. The seeds were divided into two groups as pre-germination and control group. Pre-germination and pre-germination of seeds and control group standard germination (20 oC), low and high temperature stress test two different temperature (5 oC and 25 oC), sand environment output test (15 oC) and seedling growth tests were performed.In this study, the values obtained on germination; The effects of pretreatment on germination and outflow rate and mean germination and discharge time were statistically significant. In this experimental study, this triple interaction was included in the error as acid x dose x salt triple interaction was not statistically significant. As a result of the study, low temperature, high salt concentration was determined to reduce germination of carrot seeds. High doses of SA and ASA pretreatment had a positive effect on the germination and output parameters of carrot seeds. According to the results of the study, the highest germination rate of 0 mg/L (control) acid pretreatment was 89 % and 0 mM NaCl was obtained. The highest germination rate was determined as 50 mg/L acid 50 mM NaCl and 150 mg/L acid l50mM NaCl with 93,0 %. SA and ASA applications increased the germination rate of seeds in low and high temperature and salt containing environments. This may be due to the effectiveness of SA and ASAs in systemic acquired resistance.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSalisilik ve asetil salisilik asit solüsyonlarında ön çimlendirmenin havuç tohumlarının tuz stresi altında çimlenme ve çıkışı üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of salicylic and acetyl salicylic acid priming on carrot seed germination and emergence under salt stress
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-16
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10260434
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid569405
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess