Show simple item record

dc.contributor.advisorEnisoğlu Atalay, Vildan
dc.contributor.authorErşen, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-29T09:10:29Z
dc.date.available2020-12-29T09:10:29Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2019-11-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/378419
dc.description.abstractÇalışmanın esas amacı olarak, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili mevzuatını bilmeyen Mutfak / Lokanta / İçecek hizmeti veren işveren sahiplerine (mevcut işyeri olan ve işyeri açacak olana) kanunun getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeleri için yapmaları gerekenleri gösteren bir rehber hazırlanmış ve bir yol haritası oluşturulmuştur.Bunu yaparken; iş sağlığı ve güvenliği nedir? İş kazası ve meslek hastalığı ne demek ve bunların getirdiği maddi ve manevi kayıplar nelerdir? Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerine sahiplerine uygulanacak yaptırımlar hangi boyuttadır, gibi bazı kavram ve konulara açıklık getirildi. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının ülkemizdeki boyutları hakkında bilgi verildi. Sektörde sık görülen iş kazaları ve meslek hastalıklarına değinilerek sektör işverenlerinin konunun önemini anlamaları sağlanmaya çalışıldı. Kanunun yükümlülüklerini uygulamanın işverenlere bir angarya gelmemesi amacıyla bir bilinç oluşturulmaya çalışıldı. Mutfak / Lokanta / İçecek hizmetlerinde 6331 sayılı kanun gereğince yapılması gereken faaliyetlerin belirlenmesinde; sektörü ilgilendiren kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler incelenerek; 6331 sayılı kanunun amacı, kapsamı, genel olarak işletmelere neler getirdiği, işveren ve çalışanların genel yükümlülükleri açıklanarak sektör işverenlerine adım adım 6331 sayılı kanun gereğince yapması gerekenler belirtilmiştir. Yeni açılacak olan işletmelerde ise tasarım aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiş ve varsayılan bir restoranın risk değerlendirme raporu ve acil durum eylem planı yapılarak sektör işverenlerinin bunlardan faydalanarak kendi risk değerlendirme raporu ve acil durum eylem planı yapması amaçlanmıştır ve işyerindeki çalışma ortamını süreklilik arz edecek bir biçimde gözetimi hedeflenmiştir.
dc.description.abstractThis study aims to set a course and involves a guidebook for owners of hotel / restaurant / catering business (or for the ones planning to start a catering business) whom have lack of information about occupational health and safety law and applicable legislation, to make the owners capable of fulfilling their obligations due to the law. Convenient answers to employers occupational health related questions such as `what is occupational health and safety? What occupational accident and occupational illnesses mean and what are the pecuniary losses and intangible damages of these?What are the legal sanctions for the employers who evade their obligations on this topic?` are tried to be covered by this study.Work-related accident rates in Turkey are analysed. Frequent occupational accidents and illnesses are addressed and the importance of employers approaches' in these incidents is explained.Laws, codes and regulations regarding hotel/restaurant/catering sector are analysed due to obtain employers and employees obligations in accordance with the law no. 6331. New business owners' and employees' obligations within the scope of the law no.6331 are indicated step by step and benefits of fulfilling these obligations are clarified. A sample restaurant risk assessment and emergency action plan has been made to make employers take advantage of making their own risk assessment and emergency action plan.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyal Hizmetlertr_TR
dc.subjectSocial Servicesen_US
dc.title6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde mutfak/lokanta/içecek hizmetleri
dc.title.alternativeKitchen/restaurant/beverage sector services according to Occupational Health and Safety Law nr. 6331
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-27
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOccupational health
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmRestaurants
dc.subject.ytmBeverages
dc.subject.ytmRisk factors
dc.subject.ytmOccupational Health and Safety Law
dc.identifier.yokid10078740
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426650
dc.description.pages173
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess