Show simple item record

dc.contributor.advisorTarlacı, Sultan
dc.contributor.authorAltay, Zeynep Aysim
dc.date.accessioned2020-12-29T09:08:11Z
dc.date.available2020-12-29T09:08:11Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/377730
dc.description.abstractBu araştırma fikrinin çıkış noktası, kişilerin çalıştıkları iş alanlarında her geçen gün çok daha fazla mutsuz, verimliliği düşük, tükenmişlik durumuna gelen çalışanlar olduğunun genel kabul görmüş bir sosyal gerçeklik olarak karşımıza çıkmasıdır. Bu sosyal soruna bir yaklaşım olarak bu çalışma, Sağ ve Sol Beyin Analizi ile değerlendirilecek olan kendi yapılarına uygun iş alanı seçimi yapıp yapmadıklarına göre kişilerin mutluluk, tükenmişlik ve iş doyumu derecelerinin ölçümü ile aralarında kabul edilebilir bir bağlantı olup olmadığının anlaşılmasına yönelmektedir. Bu tezin amacı, sağ ve sol beyin baskınlığının meslek seçimindeki etkileri ve kişilerin meslek seçimlerini sağ ve sol beyin baskınlıklarına uygun olarak yapıp yapmamalarına bağlı olarak iş doyumlarında, iş tükenmişliklerinde ve mutluluk düzeylerinde meydana gelen değişimlerin incelenmesidir. Bu amaçla belirlenen meslek gruplarına göre (Mühendis, doktor, sanatçı (görsel sanatlar, müzik gibi), öğretmen/akademisyen) kişilerin sağ ve sol beyin ölçümlerinin yapılması, kişilere uygulanan iş doyumu, tükenmişlik ve mutluluk ölçümü analizleriyle de kişilerin iş doyum, tükenmişlik durumları ve mutluluk düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma sırasında;1.Sağ ve Sol Beyin Baskınlığı Analizi2.Minnesota İş Doyum Ölçeği3.Maslach Tükenmişlik Ölçeği 4.Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır.Bu tez içerisinde aşağıda yer alan hipotezler değerlendirmeye alınmıştır ve bu hipotezlerden yapılan SPSS çalışmaları sonucunda B hipotezi hariç belirgin şekilde doğrulanmıştır. A.Meslek gruplarına göre beyin baskınlıklarının değerlendirilmesi. Olması beklenen sonuç: Sanatçı >> Baskın sağ beyin,Mühendis >> Baskın sol beyin,Doktor>> Baskın sol beyin,Akademisyen>> Karma B.Kişilerin beyin baskınlıklarına uygun bir meslek alanında çalışmaları durumunda mutlulukları ve iş doyumları yüksek, tükenmişlikleri daha düşük olacaktır.C.Kişilerin eğitim aldıkları alanda çalışmaları durumunda mutlulukları ve iş doyumları yüksek, tükenmişlikleri daha düşük olacaktır.D.Kişilerin mutluluk ve iş doyumları ile tükenmişlikleri arasında negatif yönlü bir ilişki vardır.E.Yukarıdaki hipotezlerin yanı sıra meslek seçimleri ile baskın beyin yarı küresi arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.  Anahtar kelimeler: Sağ beyin, sol beyin, meslek seçimi, iş doyumu, tükenmişlik, iş hayatında mutluluk, ayrık beyin, beyin baskınlığı.
dc.description.abstractThe starting point of this research idea is that it is a generally accepted social reality that people are feeling more and more unhappy, inefficient and burnout employees in their fields of work. As an approach to this social problem, this study aims to understand whether there is an acceptable connection between the level of happiness, burnout and job satisfaction of individuals according to whether they have chosen the right work area to be evaluated by Right and Left Brain Analysis.
The aim of this thesis is to examine the effects of Right and Left Brain dominance on career choice and the changes in job satisfaction, job burnout and happiness levels depending on whether or not the job choices are made in accordance with right and left brain dominance. 
According to the occupational groups chosen for this purpose (Engineering, medicine, arts (visual arts, music, etc.), teaching/ academician); initially evaluating right and left brain dominance of people and then with related analysis evaluating people's job satisfaction, burnout and happiness levels is targeted.
During this study; 1. Right and Left Brain Analysis 2. Minnesota Job Satisfaction Questionnaire3. Maslach Burnout Inventory 4. Oxford Happiness Inventory was used.In this thesis, the following hypotheses were evaluated and these hypotheses except hypothesis B were confirmed by SPSS studies.A. Evaluation of brain dominance by occupational groups.The expected result:Artist >> Dominant right brain,Engineer >> Dominant left brain,Medicine>> Dominant left brain,Academics>> Combination of bothB. If people work in a profession parallel to their brain dominance, their happiness and job satisfaction will be high and their burnout will be lower.C. When people work in the area they are trained, their happiness and job satisfaction will be high and their burnout will be lower.D. There is a negative relationship between the happiness of individuals and job satisfaction & low burnout.E. In addition to the above hypotheses, there is a positive relationship between occupation choices and dominant brain.Keywords: Right brain, left brain, career choice, job satisfaction, burnout, happiness in business life, split brain, brain dominance,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectNörolojitr_TR
dc.subjectNeurologyen_US
dc.subjectPsikolojitr_TR
dc.subjectPsychologyen_US
dc.titleSağ-sol beynin meslek seçimi ile iş doyumu, tükenmişlik ve mutluluk ilişkisinin ölçümlenme çalışması
dc.title.alternativeAnalysis and assessment of relationship between right and left brain based on the profession and job satisfaction, burnout and happiness
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-15
dc.contributor.departmentNörobilim Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBrain
dc.subject.ytmVocational choice
dc.subject.ytmJob satisfaction
dc.subject.ytmBurnout syndrome
dc.subject.ytmBurnout
dc.subject.ytmHappiness
dc.subject.ytmScales
dc.identifier.yokid10233306
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid536423
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess