Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Filiz
dc.contributor.authorNostar, Özge
dc.date.accessioned2020-12-29T09:04:18Z
dc.date.available2020-12-29T09:04:18Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/376521
dc.description.abstractCucumis sativus L. çeşitlerinden Sardes ve Beith Alpha'nın biyotik ve abiyotik strese karşı antioksidan savunma mekanizmasının verdiği yanıtlar incelendi. 21 günlük Sardes ve Beith Alpha fideleri 7 ve 14 gün süresince 0, 50 ve 100 mM tuz stresine, biyotik strese ve biyotik stresle birlikte uygulanan 50 ve 100 mM tuz stresine maruz bırakıldı. Bu Cucumis sativus L. türlerindeki büyüme, stoma iletkenliği, klorofil flüoresansı, lipit peroksidasyon düzeyleri, antioksidan enzim aktivitelerindeki ((süperoksit dismutaz (EC 1.15.1.1), katalaz (EC 1.11.1.6), peroksidaz (EC 1.11.1.7), askorbat peroksidaz (EC 1.11.1.11), glutasyon redüktaz (EC 1.6.4.2)) değişimler tespit edildi. 100 mM NaCl uygulamasının 14. gününde Beith Alpha'daki kök uzunluğundaki, yaş ve kuru ağırlıklarındaki azalma, Sardes'e göre daha belirgindir. Beith Alpha'nın biyotik stresle birlikte maruz kaldığı 100 mM tuz stresinde yaprak ozmotik potansiyelindeki artış, Sardes'teki artışa gröre daha anlamlıdır. Sardes'in bağıl su içeriği (RWC) uygulamanın 7. gününde 14. güne göre daha belirgindir. Beith Alpha'da RWC'deki düşüş belirgin değildir. Süperoksit dismutaz aktivitesi Sardes'te 14. gün biyotik ve 100 mM tuzun uygulandığı grupta, Beith Alpha'da ise 7. gündeki biyotik ve tuz stresinin birlikte uygulandığı grupta belirgin şekilde artmıştır. Beith Alpha `da 14. gün de SOD aktivitesinde azalma olmuştur. Beith Alpha'da POX aktivitesi 7. günde artarken, Sardes'te tuz stresine maruz kalan bitkilerde artış olmuştur.APX aktivitesi ise Beith Alpha ve Sardes çeşitlerinde deneme süresinde artmıştır.
dc.description.abstractAntioxidant defense mechanisms of Cucumis sativus L. varieties Sardes and Beith Alpha were investigated under biotic and abiotic stresses. 21 days old Sardes and Beith Alpha varieties were treated with 0, 50 and 100 mM salt, biotic and combined salt and biotic stresses for 7 and 14 days. Differences on growth parameters, stomatal conductance, chlorophyll fluorescence, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities (superoxide dismutase-EC 1.15.1.1; catalase -EC 1.11.1.6; peroxidase-EC 1.11.1.7; ascorbate peroxidase-EC 1.11.1.11; glutathione reductase-EC 1.6.4.2) were measured on control and stress treated groups. Decrease on root length, fresh and dry weights were more significant on 100 mM NaCl treated groups of Beith Alpha variety as compared to Sardes variety on 14th day. Increase on osmotic potential was more prominent on Beith Alpha biotic and 100 mM NaCl treated groups as compared to that of Sardes variety. Difference on relative water content (RWC) of Sardes variety was more significant on 7th day of stress treatment as compared to 14th day. Decrease on RWC of Beith Alpha variety was not prominent. Super oxide dismutase activity increased distinctly in Sardes variety on 14th day of 100mM NaCl treatment and in Beith Alpha variety on 7th day of combined salt and biotic stress treatment. SOD activity decreased in Beith Alpha on 14th day. POX activity increased on 7th day in all stress treated groups of Beith Alpha however in Sardes salt stresses groups has the highest POX activity levels. During experimental period APX activity increased in Beith Alpha and Sardes varieties .en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleFarklı Cucumis sativus L. çeşitlerinin antioksidant içeriği üzerine biyotik ve abiyotik stresin birlikte etkisi
dc.title.alternativeCombined effects of biotic and abiotic stresses on antioxidant content of different cucumis Sativus L. varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSalt stress
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmAbiotic factors
dc.identifier.yokid393272
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid285204
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess