Show simple item record

dc.contributor.advisorOlgun, F. Akın
dc.contributor.authorÖzcan, Duygu
dc.date.accessioned2020-12-29T09:03:44Z
dc.date.available2020-12-29T09:03:44Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/376359
dc.description.abstractGelişmekte olan diğer ülkelerde de olduğu gibi Türkiye'nin de önemli sosyal ve ekonomik sorunları vardır. Bunların arasında, hızla büyüyen nüfus ile bu nüfusun dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi sorunu ilk sırada yer almaktadır.Türkiye'de kişi başına süt tüketimi halen gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olup, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için süt üretimini artırmamız, süt hayvancılığı ve sanayisini geliştirmemiz ve bu gelişmelere paralel olarak süt tüketimini artırmamız gerekmektedir. Bu araştırmada da süt ve süt ürünlerinin sağlığa olan faydaları, Dünyada ve Türkiye'deki üretim, tüketim ve dış ticaret değerleri, süt ve süt ürünlerinde tüketici kararını etkileyen faktörler ve tüketicilerin bu ürünleri seçimindeki marka tercihleri üzerinde durulmuştur.Ayrıca İzmir İli'nde tüketicilerle yüz yüze gerçekleştirilen anket çalışması ile tüketicilerin süt ve süt ürünlerini satın alma kararını etkileyen faktörleri analiz etmek amacıyla elde edilmiş olan orijinal nitelikli veriler; ki kare testi ve likert ölçeği gibi analiz yöntemleriyle yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında süt ve süt ürünlerini tüketen ve tüketmeyen bireylerin kişisel, sosyo-kültürel, ekonomik, psikolojik vb. özellikleri göz önünde bulundurularak profilleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında; tüketicilerin aylık gıda ve süt ve süt ürünleri harcamaları, en fazla tükettikleri süt ürünleri, süt tüketmeyen bireylerin tüketmeme nedenleri, tüketicilerin gelirleri ve eğitim düzeyleri ile süt ve süt ürünleri talepleri arasındaki ilişki, bu ürünleri satın alırken hangi özellikleri göz önünde bulundurdukları ve süt ve süt ürünlerindeki marka tercihleri araştırılmıştır.
dc.description.abstractThere are some social and economical problems in Turkey such in other developing countries. Among these, the fast grooving population and the problem of balanced and healthy nutrition take place on the top. In Turkey milk consumption per head is still far more behind the developed countries. So, in order to raise healthy generations and to keep healthy and balanced diet, we must increase the milk production, develop the milk animal breeding and milk industry and increase the milk consumption in parallel with these developments.This article discusses the health benefits of milk and dairy products, the production in the World and in Turkey, their values of consumption and foreign trade, the deciding factors of consumers and their choice of brand for these products. The original data was collected through face to face interviews in İzmir using a questionnaire. The purpose of this questionnaire was to analyses the factors which affect consumer?s decisions about whether or not to buy milk and dairy products. This raw data was then interpreted by means of some methods of analysis such as chi square test and likert scale. Within the research, the profiles of people who consume and who don?t consume milk and dairy products are tried to determined by taking into consideration the personal, socio-cultural, economical, psychological etc. properties. Besides; the expenses of food, milk and dairy products of consumers, their most preferred dairy products, the reasons for not to consume dairy products (for people who don?t consume), the incomes of consumers and their education levels, the relation between demands of milk and dairy products, the properties that was taken into consideration when purchasing these products and brand choices of consumers for milk and dairy products are researched.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSüt ve süt ürünlerinde tüketici talebi ve tüketicilerin satın alma kararına etki eden faktörler üzerine bir araştırma: İzmir ili örneği
dc.title.alternativeA research on consumer demand and dairy products and factors which affect the purchasing decision: Example of Izmir
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMilk products
dc.identifier.yokid398405
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid291096
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess