Show simple item record

dc.contributor.advisorSargın, Sait
dc.contributor.authorDuran, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T09:02:00Z
dc.date.available2020-12-29T09:02:00Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/375854
dc.description.abstractBu çalışmada, katı kültür fermantasyonu yöntemi ile lakkaz üretimininde optimum koşullar belirlenmiştir. Biyokatalist olarak Streptomyces coelicolor ve Ege üniversitesi Biyomühendislik bölümü aktinomiset kültür koleksiyonundan elde edilen Streptomyces M33-1 izolatı kullanılmıştır.Lakkaz üretim veriminin arttırılması amaçlı yapılan çalışmalar uygun besi ortamı bileşenlerinin belirlenmesi, katı kültür proses değişkenlerinin yüzey yanıt yöntemi kullanılarak optimizasyonu ve çeşitli indükleyici maddelerin denenmesi şeklinde olmuştur. Optimum koşullarda lakkaz üretim verimi S. coelicolor ve Streptomyces M 33-1' de sırası ile 35 U/ml/ gr substrat, 6,3 U/ml/ gr substrat olarak bulunmuştur. Optimize edilen ortamda üretilen lakkazın kinetik parametreleri S. coelicolor ve Streptomyces M33-1 için sırası ile km değeri 0,7- 0,43 mM, V max değeri 53,5 - 8,17 µmol substrat/ dak olarak bulunmuştur.Optimum pH değeri her iki enzim için de substrat olarak ABTS kullanıldığında pH 3, termal stabilite çalışmasında S. coelicolor ve Streptomyces M33-1 için 700C' deki yarı ömürleri sırası ile 94 dakika ve 38 dakika olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, optimum condition for the production of laccase in solid state fermentation has been determined. Streptomyces coelicolor M145 and isolate Streptomyces M33-1 obtained from Ege University Bioengineering department actinomycetes culture collection were used as biocatalists.Best conditions for the improvment of laccase production were determined, including medium composition and the effect of various inducers. Optimisation of solid state process variables were determined by using responce surface methodology. Laccase production yields for Streptomyces coelicolor M145 and Streptomyces M33-1 under optimum conditions were 3,5 U/ml/gr substrate and 0,63 U/ml/gr substrate respectively. Kinetic parameters for S.coelicolor and Streptomyces M33-1 laccases were km value 0,7- 0,43 mM and V max value 53,5- 8,17 µmol substrate/ min respectively.When using ABTS as a substrate, pH 3.0 was found optimum for both laccases and half life of enyzmes at 70oC were found as 94 min and 38 min for S. coelicolor and S. M33-1, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.titleLakkaz üreticisi Streptomyces türlerinin katı kültür performanslarının karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of laccase producer Streptomyces spp. performances under solid state fermentation conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmStreptomyces
dc.subject.ytmEnzyme production
dc.identifier.yokid412789
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid291184
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess