Show simple item record

dc.contributor.advisorEmiroğlu, Dilek
dc.contributor.authorGünay, Deniz
dc.date.accessioned2020-12-29T08:59:01Z
dc.date.available2020-12-29T08:59:01Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/375096
dc.description.abstractHolothuria tubulosa (Gmelin, 1788), zengin besin içeriği nedeniyle Türkiye'de dışsatımı gerçekleştirilen ekonomik bir türdür. Bu çalışmada, türün gereksinim duyduğu ve sindirebileceği maddelerin belirlenebilmesi için 1 yıl boyunca sindirim sistemindeki temel enzim aktivitelerine bakılmıştır. Analizi gerçekleştirilen total proteaz ve amilaz enzimlerinin, lipaz enzimine oranla yüksek aktivite gösterdiği görülmüştür. Üç enzim aktivitesi de yaz aylarında maksimum, kış aylarında minimum aktivite göstermiştir. Yaz mevsiminde ölçülen en yüksek total proteaz, amilaz ve lipaz aktivite değerleri sırasıyla, 6,45±0,66, 6,77±0,72, 2,78±0,32 U/mg proteindir. Kış mevsiminde ölçülen en düşük total proteaz, amilaz ve lipaz aktivite değerleri ise sırasıyla 2,03±0,16, 1,14±0,14, 0,12±0,01 U/mg proteindir. Çalışma sonunda, ekonomik olarak yetiştiriciliği için türün uygun sıcaklıkta, karbonhidrat ve protein ağırlıklı yemlerle beslenmesinin uygun olacağı anlaşılmıştır. Ayrıca bu çalışma, işleme sanayi, gıda, biyokimya ve tıp bilimlerinde yardımcı olacak sonuçlar içermektedir.
dc.description.abstractHolothuria tubulosa (Gmelin, 1788), is an economically valuable species due to its rich nutrients content that being exported in Turkey. In this study, basic enzyme activities in digestive system were investigated over one year period for determining required and digestible substances. Total analyzed protease and amylase enzymes have shown higher activity compared to lipase enzyme. All three enzyme activities were maximum in the summer and minimum in the winter. In summer, the highest measured total protease, amylase and lipase activity values were, 6.45 ± 0.66, 6.77 ± 0.72, 2.78 ± 0.32 U / mg protein, respectively. In winter, measured the lowest total protease, amylase and lipase activity values were, respectively, 2.03 ± 0.16, 1.14 ± 0.14, 0.12 ± 0.01 U / mg protein. As conclusion of the study, it was ideal to feed this specie with food containing high protein and carbohydrate under appropriate temperatures for commercial culture. In addition, this study presents helpful results concerning processing industry, biochemistry and medicine areas.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDeniz hıyarlarında (holothuria tubulosa g.,1778) sindirim enzim aktivitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of digestive enzyme activities in sea cucumbers (holothuria tubulosa g.,1778)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid438687
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid315649
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess