Kurumsallaşmış şirketlerde toplam kalite yönetimi ve gıda sektöründe bir uygulama
dc.contributor.advisor | Saat Ersoy, Emine Mesiha | |
dc.contributor.author | Günay, Nurcan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:57:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:57:53Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/374856 | |
dc.description.abstract | Hızla gelişen ve küreselleşen pazarlarda kalite, işletmeler için hem ulusal hem de uluslararası piyasada tutunabilmeleri adına ve kurumsal bir kimlik oluşturmalarında önemli bir unsurdur. Bu tezin amacı kalite uygulamalarının işletmelerin kurumsallaşması üzerindeki etkisini araştırmaktır. Kalite uygulamalarının ölçütleri: üst yönetimin liderliği, müşteri odaklılık, kalite sistem prosesleri, çalışanların katılımı ve insan kaynakları uygulamaları, tedarikçi kalitesinin yönetimi, süreçlerin yönetimi ve kontrol. Kurumsallık kavramının ölçütleri: işletme anayasası, profesyonelleşme, formel örgüt yapısı, yetkilendirme ve yetki devri, stratejik planlama süreci, yönetimin anlayışı ve yönetime katılma, karar alma şekli, etkin bir iletişim sistemi, iç denetim faaliyetleri. Araştırmada anket uygulama yöntemi tercih edilmiştir. Hazırlanan anket soruları Ankara Gimat'da bulunan gıda sektöründe üretim yapan işletmelere uygulanmıştır. Toplanan veriler güvenirlik analizi, faktör analizi ve korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak kalite uygulamalarının kurumsallık üzerine pozitif yönde etki ettiği bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | In rapidly improved and globalized markets, quality is important for enterprises to build a domestic and international market and to create an institutional identity. The aim of this thesis is to investigate the effects of quality practices on the institutionalization of enterprises. Criteria of quality practices are as follows: leadership of top management, customer orientation, processes of quality systems, employee participation and human resources practices, supplier quality management, process management and control. Criteria of institutionalization concept are as follows: constitution of the business, professionalization, formal structure of the organization, delegation and delegation of authority, strategic planning process, understanding of management and participation in management, decision-making method, effective communication, internal audit practices. In this research, questionnaire application method was preferred. The questionnaires were applied to the enterprises in the food sector in Ankara Gimat. The collected data were analyzed regarding their reliability, factor and correlation. As a result, it was found that quality applications had a positive effect on institutionalization. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Kurumsallaşmış şirketlerde toplam kalite yönetimi ve gıda sektöründe bir uygulama | |
dc.title.alternative | Total quality management in the corporates and an application in the food sector | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-09 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10284253 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 590121 | |
dc.description.pages | 110 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |