Show simple item record

dc.contributor.advisorSaat Ersoy, Emine Mesiha
dc.contributor.authorGünay, Nurcan
dc.date.accessioned2020-12-29T08:57:53Z
dc.date.available2020-12-29T08:57:53Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/374856
dc.description.abstractHızla gelişen ve küreselleşen pazarlarda kalite, işletmeler için hem ulusal hem de uluslararası piyasada tutunabilmeleri adına ve kurumsal bir kimlik oluşturmalarında önemli bir unsurdur. Bu tezin amacı kalite uygulamalarının işletmelerin kurumsallaşması üzerindeki etkisini araştırmaktır. Kalite uygulamalarının ölçütleri: üst yönetimin liderliği, müşteri odaklılık, kalite sistem prosesleri, çalışanların katılımı ve insan kaynakları uygulamaları, tedarikçi kalitesinin yönetimi, süreçlerin yönetimi ve kontrol. Kurumsallık kavramının ölçütleri: işletme anayasası, profesyonelleşme, formel örgüt yapısı, yetkilendirme ve yetki devri, stratejik planlama süreci, yönetimin anlayışı ve yönetime katılma, karar alma şekli, etkin bir iletişim sistemi, iç denetim faaliyetleri. Araştırmada anket uygulama yöntemi tercih edilmiştir. Hazırlanan anket soruları Ankara Gimat'da bulunan gıda sektöründe üretim yapan işletmelere uygulanmıştır. Toplanan veriler güvenirlik analizi, faktör analizi ve korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak kalite uygulamalarının kurumsallık üzerine pozitif yönde etki ettiği bulunmuştur.
dc.description.abstractIn rapidly improved and globalized markets, quality is important for enterprises to build a domestic and international market and to create an institutional identity. The aim of this thesis is to investigate the effects of quality practices on the institutionalization of enterprises. Criteria of quality practices are as follows: leadership of top management, customer orientation, processes of quality systems, employee participation and human resources practices, supplier quality management, process management and control. Criteria of institutionalization concept are as follows: constitution of the business, professionalization, formal structure of the organization, delegation and delegation of authority, strategic planning process, understanding of management and participation in management, decision-making method, effective communication, internal audit practices. In this research, questionnaire application method was preferred. The questionnaires were applied to the enterprises in the food sector in Ankara Gimat. The collected data were analyzed regarding their reliability, factor and correlation. As a result, it was found that quality applications had a positive effect on institutionalization.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleKurumsallaşmış şirketlerde toplam kalite yönetimi ve gıda sektöründe bir uygulama
dc.title.alternativeTotal quality management in the corporates and an application in the food sector
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-09
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10284253
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid590121
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess