dc.contributor.advisor | Lök, Aynur | |
dc.contributor.author | Kirtik, Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:51:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:51:07Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/372590 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Türkiye sularında bulunan çift kabuklu yumuşakçalardan Akdeniz midyesinin Mytilus galloprovincialis (Lamarck 1819) İzmir Mersin Körfezi ve İnciraltı sahili olmak üzere iki istasyonda, et verimi, kondisyon indeksi ve üreme döngüleri tespit edilmiştir. Çalışma boyunca su parametrelerinden sıcaklık, tuzluluk, klorofil-a ve seston takip edilmiştir. Mersin körfezinde sıcaklık 14-28,4 °C, İnciraltı istasyonunda ise 13,5-28 °C arasında değişim göstermiştir. Mersin Körfezinde ortalama tuzluluk değeri ‰ 37 ±0,69 İnciraltı istasyonunda ise ‰ 36 ±2,71 olarak bulunmuştur. Mersin Körfezi'nde ortalama klorofil-a ve seston değerleri sırasıyla 4,00 ±1,52 µg/l ve 2,03 ±1,17 mg/l, İnciraltı istasyonunda 8,80 ±11,90 µg/l ve 17,27 ±7,87 mg/l olarak hesaplanmıştır. Üreme faaliyetinin Mersin Körfezi istasyonda yıl boyu sürdüğü ancak İnciraltı istasyonunda Ekim-Haziran ayları arasında gerçekleştiği görülmüştür. Dişi-Erkek oranı, Mersin körfezi istasyonunda 0,85; İnciraltı istasyonunda 1,21 olarak hesaplanmıştır. Yaş et verimi Mersin Körfezi istasyonunda %13,13±0,65 ile %31,67±0,83 arasında; İnciraltı istasyonunda %17,00 ±3,28 ile 35,35 ±8,28 arasında bulunmuştur. Kondisyon indeksi Mersin Körfezi istasyonunda 7,33±0,25 ile 25,20±1,07 arasında; İnciraltı istasyonunda 16,32 ±2,69 ile 43,90± 12,43 arasında bulunmuştur. Laboratuvar koşullarında larva üretimi yapılarak, Tetraselmis suecica ve Nannochloropsis oculata besin olarak kullanılmış, 16,07°C ±0,83 sıcaklık ve ‰36,48±0,39 tuzlulukta 34 günde spat aşamasına ulaşılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this study, meat yield, condition index and reproductive cycle of Mediterranean mussel, Mytulis galloprovincialis (Lamarck, 1819), which can be found at Turkish seas, had been researched at two different sites; İzmir Mersin Bay and İnciraltı Coast. Water parameters; temperature, salinity, chlorophyll-a and seuston had been evaluated during the study. Water temperature ranged between 14-28,4 ⁰C at Mersin Bay and 13,5-28 ⁰C at İnciraltı site. Average salinity at Mersin Bay was ‰37±0,69 and ‰36±2,71 at İnciraltı site. Average chlorophyll-a was 4,00±1,52 µg/l and seuston was 2,03±1,17 at Mersin Bay; average chlorophyll-a was8,80±11,90 µg/l and seuston was 17,27±7,87 at İnciraltı coast. It is observed that reproduction activity continues troughout the year at Mersin Bay but at İnciraltı site reproductive activity occurs between October and June. Female- Male ratio was 0,85 at Mersin Bay and 1,21 at İnciraltı site. Wet meat yield varied between %13,13±0,65 and %31,67±0,83 at Mersin Bay and %17,00±3,28 and %35,35±8,28 at İnciraltı site. Condition index was ranged between 7,33±0,25 and 25,20±1,07 at Mersin Bay station; at İnciraltı station16,32±2,69 and 43,90±12,43. Larvae production conducted at laborotory conditions, Tetraselmis suecica and Nannochloropsis oculata has used as feeders and at 16,07±0,83°C water temperature and salinity of ‰ 36,48±0,39 the spat stage has reached in 34 days. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Akdeniz midyesinde (Mytilus galloprovincialis Lamarck 1819) üreme ve larval gelişim | |
dc.title.alternative | Reproduction and larval development of mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | Larva | |
dc.subject.ytm | Sexual reproduction | |
dc.subject.ytm | Mussels | |
dc.identifier.yokid | 10058444 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 382590 | |
dc.description.pages | 103 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |