Erken laktasyon dönemindeki süt keçilerinde canlı maya (Saccharomyces cerevisiae) kullanımının süt verim ve bileşimine etkisi
dc.contributor.advisor | Alçiçek, Ahmet | |
dc.contributor.author | Tekin, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:49:52Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:49:52Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/372206 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, erken laktasyon dönemi süt keçilerinin beslenmesinde kullanılan canlı mayanın (Saccharomyces cerevisiae) süt verimi ve bileşimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneme 3 gruptan oluşmuştur ve sırası ile gruplar maya içermeyen Grup I, 3 g/gün maya verilen Grup II ve 6 g/gün maya verilen Grup III olarak belirlenmiştir. 36 adet Saanen ırkı keçi ile yürütülen deneme 72 gün sürdürülmüştür. Maya (Saccharomyces cerevisiae) hayvanlara sabah sağımı esnasında bireysel yemliklerde verilerek tüketimden emin olunmuştur. Sağımlar günde iki kez otomatik sağım makinesi ile gerçekleştirilip sürü yönetim sistemi aracılığı ile kaydedilmiştir ve analiz için her hayvandan her hafta sabah ve akşam olarak otomatik süt örnekleme sistemi ile süt alınmış ve sütlerde protein, yağsız kuru madde, yağ analizleri yapılmıştır. Denemede, erken laktasyon döneminde süt keçilerinde canlı maya (S. cerevisiae) kullanımının süt verimini arttıdığı (P<0,05) sonucuna ulaşılırken süt bileşimi üzerinde (yağ, protein, yağsız kuru madde) etkisi bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, saha koşullarında, erken laktasyon döneminde süt keçilerinin rasyonlarına canlı maya (S. cerevisiae) ilavesi tavsiye edilebilir. Anahtar sözcükler: Maya, Saccharomyces cerevisiae, süt keçisi, süt verimi | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) on milk production and milk composition in early lactating dairy goats were investigated. In this research, 36 Saanen dairy goats were devided into two treatments and control group balanced for milk production in the first week of lactation. Treated animals received 3 g/day (Group II) and 6 g/day (Group III) yeast supplement (Saccharomyces cerevisiae) and control group (Group I) received only basal ration including corn silage, alfa alfa hay, straw and mixed feed without live yeast. The study lasted for 72 days. Live yeast was fed to lactating goats during morning milking separately. Feed intake, body weight, milk production and milk composition were recorded to day 72 postpartum by using herd management system. Milk samples were analyzed weekly for fat, protein and nonfat solids. In this study, live yeast (S. cerevisiae) supplementation to early lactating dairy goats significantly (P<0,05) increased milk production. Milk composition (fat, protein and non fat solids) was not affected by supplementation of live yeast. Results suggest that the inclusion of Saccharomyces cerevisae to the ration of early lactating dairy goats can be recommended under field conditions. Keywords: Yeast, Saccharomyces cerevisiae , dairy goats, milk yield | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Erken laktasyon dönemindeki süt keçilerinde canlı maya (Saccharomyces cerevisiae) kullanımının süt verim ve bileşimine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) on milk production and milk composition in early lactating dairy goats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Goats | |
dc.subject.ytm | Goat milk | |
dc.subject.ytm | Saccharomyces cerevisiae | |
dc.subject.ytm | Yeast | |
dc.subject.ytm | Milk yield | |
dc.identifier.yokid | 10062938 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 387232 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |