Show simple item record

dc.contributor.advisorKabay, Nalan
dc.contributor.authorAltiok, Esra
dc.date.accessioned2020-12-29T08:42:18Z
dc.date.available2020-12-29T08:42:18Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-08-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/369647
dc.description.abstractBu çalışmada meyve suyu işletmelerinde ham kuyu suyunun ters ozmos ile arıtılması sonucunda ortaya çıkan atık suyu geri kazanılmasında elektrodiyaliz (ED) ve elektrodeiyonizasyon (EDI) yöntemlerinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Bu amaç için İzmir'de bulunan meyve suyu fabrikasından alınan ham kuyu suyu ve ters ozmos konsantre örnekleri ile çalışmalar yapılmıştır. Ham kuyu suyu ile yapılan çalışmalarda laboratuvar ortamında konsantre üretebilmek için laboratuvar ölçekli çapraz akışlı düz tabakalı SEPA CF II GE-Osmonics membran test sistemi 2 farklı nanofiltrasyon (NF-90 ve NF-270) ve 2 farklı ters ozmos membranı (BW30 ve AK-BWRO) ile kullanılmıştır. Membran test sisteminden elde edilen konsantre bileşenler ED sisteminde besleme çözeltisi olarak kullanılmıştır. Deneylerde Tokuyama Firmasının TS-1-10 model Elektrodiyaliz cihazı kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda optimum koşul olarak bulunan 10 V elektriksel potansiyel uygulanan ED deneylerinde oluşan seyreltik çözelti EDI sisteminde besleme çözeltisi olarak kullanılmıştır. Ters ozmos konsantresi ile yapılan çalışmalarda bu konsantre direkt olarak ED besleme çözeltisi olarak kullanılmıştır. Ham kuyu suyu ile yapılan çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da optimum koşul olan 10 V elektriksel potansiyel uygulanan ED deneylerinde oluşan seyreltik çözelti toplanılmış ardından EDI sisteminde besleme çözeltisi olarak kullanılmıştır.EDI deneylerinin sonucunda %50 oranında su geri kazanılmış ve kazanılan üretilen bu su düşük iletkenliğe sahip yüksek kaliteli sudur. Anahtar Kelimeler: Elektrodeiyonizasyon, elektrodiyaliz, gıda endüstrisi, konsantre yönetimi, nanofiltrasyon, suyun yeniden kullanımı, ters ozmos.
dc.description.abstractIn this study, the feasibility of electrodialysis (ED) and electrodeionization (EDI) methods in the recovery of brine of reverse osmosis treatment of raw well water in fruit juice enterprises has been investigated. For this purpose, studies were carried out with raw well water and reverse osmosis brine samples taken from the fruit juice factory which located in Izmir.The laboratory-scale cross-flow flat-sheet SEPA CF II GE-Osmonics membrane test system was used to produce brines in laboratory with raw well water and by using 2 different nanofiltration (NF-90 and NF-270) and 2 different reverse osmosis membranes (BW30 and AK-BWRO). Concentrated components from the membrane test system were used as feed solution in the ED system. TS-1-10 model Electrodialysis device of Tokuyama Company was used in the experiments. The diluated solution formed in ED experiments with 10 V electrical potential, was used as a feed solution in the EDI system which was the optimum condition of ED system.When it comes to studies conducted by reverse osmosis brine, the brine used as feed solution directly ED system. In these studies, diluated solution formed in ED experiments with 10 V electrical potential, which is the optimum condition, was collected and then used as feed solution in EDI system.As a result of the EDI experiments, 50% of the water is recovered and this water produced is high quality water with low conductivity.Keywords: Concentration management, electrodeionization (EDI), electrodialysis (ED), food industry, nanofiltration (NF), reverse osmosis (RO), water reuseen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleRecovery of water utilized in food industry by integrated membrane systems
dc.title.alternativeBütünleşik membran sistemleri ile gıda endüstrisinde kullanılan suyun geri kazanımı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-24
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10162591
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid479659
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess