Show simple item record

dc.contributor.advisorÇaklı, Şükran
dc.contributor.authorYavuz, Arzu Burcu
dc.date.accessioned2020-12-29T08:36:24Z
dc.date.available2020-12-29T08:36:24Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-07-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/367387
dc.description.abstractBu çalışmada buzda depolanan çipura (Sparus aurata), levrek (Dicentrarchus labrax) ve sardalya (Sardina pilchardus) nın kalitesi üzerine lizozim ve Ginkgo biloba bitki ekstraktının etkisi değerlendirilmiştir. 2±2°C'de depolanan gruplarda mikrobiyolojik analizler (Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus varlığı ve bozulmaya neden olan toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı, psikrofil bakteri sayımı, maya-küf sayımı, Enterobacteriaceace sayımı ve laktik asit bakterisi sayımı ve toplam uçucu bazik azot (TVB-N), tiyobarbitürik asit reaktif madde değeri (TBARS) ve duyusal analizler depolama periyodu boyunca gün aşırı gerçekleştirilmiştir. Toplam aerobik mezofilik bakteri sonuçlarına göre; lizozim ile işlem görmüş bütün ve içi alınmış çipuranın raf ömrü 8, levreğin raf ömrü ise 10 gün olarak bulunmuştur. Ginkgo biloba ekstraktı ile işlem görmüş bütün çipuranın da raf ömrü 8 gün olarak belirlenmiştir. Çipura ve levrekte lizozim ve Ginkgo biloba ekstraktı raf ömrünü iki gün arttırmıştır. Lizozim ve Ginkgo biloba ekstraktının sardalyanın raf ömrü üzerine bir katkısı bulunmamıştır. Lizozim ve Ginkgo biloba ekstraktı, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica ve Listeria monocytogenes'e karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir (MİK 8-64 mg/ml). Lizozim depolama periyodu boyunca tüm gruplarda üreyen Candida guilliermondii'nin popülasyonu üzerinde yavaşlatıcı etki göstermiştir. Ginkgo biloba ekstraktı bütün çipura grubunun TBARS değerlerinde %40'lık bir düşüş sağlamıştır.
dc.description.abstractIn this study, the effect of lysozyme and Ginkgo biloba plant extract on the quality of sea bream (Sparus aurata), sea bass (Dicentrarchus labrax) and sardine (Sardina pilchardus) stored in ice was evaluated. Microbiological analyzes (Salmonella spp., Listeria monocytogenes of presence, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, total aerobic mesophilic bacteria count, psychrophil bacteria count, yeast-mold count, Enterobacteriaceace count and lactic acid bacteria counts and total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and sensory analyzes were performed every other day the storage period. According to the results of total aerobic mesophilic bacteria; the shelf life of lysozyme treated sea bream was found to be 8, and the shelf life of the sea bass was found to be 10 days. The shelf life of the whole sea bream processed with Ginkgo biloba extract was determined as 8 days. The lysozyme and Ginkgo biloba extract shelf life in sea bream and sea bass increased by two days. No contribution to the shelf life of lizozymin and Ginkgo biloba extract sardine has been found. Lysozyme and Ginkgo biloba extract exhibited antimicrobial activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica and Listeria monocytogenes (MIC 8-64 mg/ml). The lysozyme showed a slowing effect on the population of Candida guilliermondii that breed in all groups throughout the storage period. The Ginkgo biloba extract achieved a 40% reduction in TBARS values for the whole sea bream group.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleLizozim ve gınkgo bıloba bitki ekstraktı uygulamalarının buzda depolanan ticari balık türlerinde patojen ve bozulma bakterileri üzerine etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of lysozyme and ginkgo biloba plant extraction applications on pathogene and deterioration bacteria in commercial fish species stored in the ice
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-07-15
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10220617
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid530788
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess