Show simple item record

dc.contributor.advisorAteş, Mustafa
dc.contributor.authorAkyüz, Özge
dc.date.accessioned2020-12-29T08:31:34Z
dc.date.available2020-12-29T08:31:34Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/365290
dc.description.abstractBu tez kapsamında renkli kozmetik ürünlerde meydana gelebilecek mikrobiyal gelişim ve bu gelişimi engellemek amacıyla kullanılacak koruyucu maddeler, bu maddelerin mikrobiyal gelişim üzerindeki etkileri incelenmiş ve kapatıcı grubunda yer alan fondöten ürünü fomulasyon çalışmaları yapılmıştır.Kozmetik ürünlerdeki mikrobiyal kontaminasyon tüketici sağlığı açısından büyük risk meydana getirdiği, mevcut riski ortadan kaldırabilmek için ürüne koruyucu madde işlevi görecek kimyasal maddelerin eklendiği ve bu maddelerin tüketici üzerinde dermatolojik hasara yol açabildiği yada ürün formulasyonun da yer alan diğer kimyasallarla uyumlu olmamaları sonucu ürün stabilitesinin bozulduğu veya koruyucu maddenin geniş spektrumda etkin çalışmadığı gözlemlenmiştir.Sonuç olarak bu çalışma ile 2005 tarihli Türk Kozmetik Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olacak şekilde, faz ayrışması olmayan, ciltte sivilce, dökülme gibi dermatolojik rahatsızlıklar yaratmayan, cildin sebum dengesini bozarak aşırı yağlanma yapmayan, mikrobiyolojik ve yapısal olarak stabilitesini uzun süre koruyan bir ürün formulasyonu oluşturulmuştur. Çalışmada Verbenaceae familyasından elde edilen ekstraklar ve destekleyici maddeler (Diol grupları) eklenerek geniş spektrumda etkili koruyu madde elde edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, microbial growth that can occur in colored cosmetic products and the usage and the effect of preservatives to prevent this growth were investigated and formulation studies of foundation samples were accomplished. Microbial growth in cosmetic products generates a huge risk in consumer's health. To annihilate the existing risk, chemical materials that can act as a preservative are put into cosmetic products. Unfortunately, these materials can cause dermatological damage on consumer's skin and their incompatibility with other substances in the formulation affects the stability of the product showing that preservative is not efficient. In conclusion, with this study a new product formulation that maintains its stability both microbiologically and structurally was developed based on 2005 Turkish Cosmetic Regulation. This product balances the sebum equilibrium of the skin and it does not cause skin rashes and acne problems in skin. In the study, extracts and supportive substances (Dil groups) obtained from Verbenaceae family were added and effective protective agent was obtained in a wide spectrum.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleRenkli kozmetik ürünlerde mikrobiyal büyümeyi önleyici koruyucu madde seçimi ve stabilitenin sağlanması
dc.title.alternativeChoose of preservatives to prevent microbial growth in colored cosmetic products and maintenance of product's stability
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-12
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10292943
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid593018
dc.description.pages157
dc.publisher.disciplineTemel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess