Renkli kozmetik ürünlerde mikrobiyal büyümeyi önleyici koruyucu madde seçimi ve stabilitenin sağlanması
dc.contributor.advisor | Ateş, Mustafa | |
dc.contributor.author | Akyüz, Özge | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:31:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:31:34Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/365290 | |
dc.description.abstract | Bu tez kapsamında renkli kozmetik ürünlerde meydana gelebilecek mikrobiyal gelişim ve bu gelişimi engellemek amacıyla kullanılacak koruyucu maddeler, bu maddelerin mikrobiyal gelişim üzerindeki etkileri incelenmiş ve kapatıcı grubunda yer alan fondöten ürünü fomulasyon çalışmaları yapılmıştır.Kozmetik ürünlerdeki mikrobiyal kontaminasyon tüketici sağlığı açısından büyük risk meydana getirdiği, mevcut riski ortadan kaldırabilmek için ürüne koruyucu madde işlevi görecek kimyasal maddelerin eklendiği ve bu maddelerin tüketici üzerinde dermatolojik hasara yol açabildiği yada ürün formulasyonun da yer alan diğer kimyasallarla uyumlu olmamaları sonucu ürün stabilitesinin bozulduğu veya koruyucu maddenin geniş spektrumda etkin çalışmadığı gözlemlenmiştir.Sonuç olarak bu çalışma ile 2005 tarihli Türk Kozmetik Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olacak şekilde, faz ayrışması olmayan, ciltte sivilce, dökülme gibi dermatolojik rahatsızlıklar yaratmayan, cildin sebum dengesini bozarak aşırı yağlanma yapmayan, mikrobiyolojik ve yapısal olarak stabilitesini uzun süre koruyan bir ürün formulasyonu oluşturulmuştur. Çalışmada Verbenaceae familyasından elde edilen ekstraklar ve destekleyici maddeler (Diol grupları) eklenerek geniş spektrumda etkili koruyu madde elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, microbial growth that can occur in colored cosmetic products and the usage and the effect of preservatives to prevent this growth were investigated and formulation studies of foundation samples were accomplished. Microbial growth in cosmetic products generates a huge risk in consumer's health. To annihilate the existing risk, chemical materials that can act as a preservative are put into cosmetic products. Unfortunately, these materials can cause dermatological damage on consumer's skin and their incompatibility with other substances in the formulation affects the stability of the product showing that preservative is not efficient. In conclusion, with this study a new product formulation that maintains its stability both microbiologically and structurally was developed based on 2005 Turkish Cosmetic Regulation. This product balances the sebum equilibrium of the skin and it does not cause skin rashes and acne problems in skin. In the study, extracts and supportive substances (Dil groups) obtained from Verbenaceae family were added and effective protective agent was obtained in a wide spectrum. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Renkli kozmetik ürünlerde mikrobiyal büyümeyi önleyici koruyucu madde seçimi ve stabilitenin sağlanması | |
dc.title.alternative | Choose of preservatives to prevent microbial growth in colored cosmetic products and maintenance of product's stability | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-12 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10292943 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 593018 | |
dc.description.pages | 157 | |
dc.publisher.discipline | Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı |