Alternatif bir astaksantin üreticisi olarak Chlamydomonas nivalis`in üretim süreci ve astaksantin potansiyelinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Öncel, Suphi Şurişvan | |
dc.contributor.author | Çetmi, Şerife Dilara | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:30:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:30:29Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-03-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/364840 | |
dc.description.abstract | Endüstriyel alanda en çok üretimi yapılan karotenoit çeşitlerinden biri olan doğal astaksantinin birincil üreticisi konumundaki mikroalgler, içerdiği diğer pek çok metabolit sayesinde enerji, farmasötik, kozmesötik, nutrasötik, atık su arıtımı gibi alanlarda sıklıkla kullanılan mikroorganizmalardır. Bu tezde ılıman iklim kuşağında yaygın kullanılan türler dışında düşük sıcaklıkta yaşayabilen Chlamydomonas nivalis'in farklı stres koşullarında ve fotobiyoreaktörlerde kültivasyonu ile astaksantinin alternatif üreticisi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Aksenik olarak UTEX kültür koleksiyonundan alınan ekstremofilik yeşil mikroalg Chlamydomonas nivalis'in üretimindeki stres faktörlerinin belirlenmesi amacıyla kabarcık kolon fotobiyoreaktörlerde farklı sıcaklık, besin ortamı ve ışık şiddetleri kullanılarak hücre sayısı ve yoğunluğu, kuru ağırlık, pH, sıcaklık, fotosentetik aktivite, klorofil ve karotenoit miktarları takip edilmiş ve astaksantin içeriğinin belirlenmesi için HPLC analizi yapılmıştır. Petri ve laboratuvar tüplerinde küçük ölçekteki kültivasyonundan 5L'lik panel, tübüler ve karıştırmalı tank fotobiyoreaktörlerdeki üretimine kadar ölçek büyütmesi yapılarak üretimde fotobiyoreaktör çeşidinin etkisi araştırılmıştır. Chlamydomonas nivalis'in 28°C'ye kadar sıcaklığı tolere edebildiği ve kırmızı kistik form gözlenmese de HPLC sonuçlarına göre astaksantin üretimi en fazla BBM besin ortamı içeren kabarcık kolon fotobiyoreaktörde 0.137 mg/g olarak elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | Microalgae, which is the primary producer of natural astaxanthin, which is one of the most produced carotenoids in the industrial field, is a microorganism frequently used in energy, pharmaceutical, cosmeceutical, nutraceutical and waste water treatment fields thanks to its many other metabolites. In this thesis, it has been investigated that Chlamydomonas nivalis, which can live at low temperatures except cultivated species in temperate climate zone, can be used as an alternative producer of astaxanthin by cultivation in different stress conditions and photobioreactors. In order to determine the stress factors in the production of extremophilic green microalgae Chlamydomonas nivalis, which was purchased from UTEX culture collection as axenic, the cell number and density, dry weight, pH, temperature, photosynthetic activity, chlorophyll and carotenoid amounts in bubble column photobioreactors had analize with using different temperature, nutrient media and light intensities, and HPLC analysis was performed to determine the astaxanthin content. Effect of photobioreactor type to biomass production was investigated by scaled-up from small scale cultivation by petri and laboratory tubes to 5L of panel, tubular and stirred tank photobioreactors. Although no red cystic form was observed Chlamydomonas nivalis was able to tolerate temperatures up to 28°C and, astaxanthin production was determined highest as 0.137 mg/g in bubble column photobioreactor with content BBM nutrient medium. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyomühendislik | tr_TR |
dc.subject | Bioengineering | en_US |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.title | Alternatif bir astaksantin üreticisi olarak Chlamydomonas nivalis`in üretim süreci ve astaksantin potansiyelinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Production process of an alternative astaxanthin producer Chlamydomonas nivalis and investigation of its astaxanthin potential | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-27 | |
dc.contributor.department | Biyomühendislik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10289098 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 579833 | |
dc.description.pages | 100 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |