Show simple item record

dc.contributor.advisorBozokalfa, Mehmet Kadri
dc.contributor.authorAcun, Mert
dc.date.accessioned2020-12-29T08:29:25Z
dc.date.available2020-12-29T08:29:25Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/364430
dc.description.abstractÜlkemizde ve dünya'da yaprağı tüketilen sebzeler arasında önemli bir yere sahip olan salata ve marul, ılıman iklimlerde tüm yıl boyunda yetiştirilirken düşük kalori yanında besin elementi yönünden zengin olması tüketim miktarı ile birlikte üretim alanlarının her geçen gün artmasını sağlamaktadır. Farklı kaynaklardan elde edilen materyallerin bitki gelişim düzenleyicisi olarak kullanılırken, son yıllarda deniz yosunları doğrudan veya bunlardan elde edilen ekstraktların gübre olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Mavi alglerin kullanımının bitki gelişimini artırması yanında tüketilen kısımların besin içeriğinin zenginleştirilmesi yönünden önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, mavi alg türü olan Spirulina plantensis uygulamalarının salata ve marul çeşitlerinin; verim, kalite ve biyokimyasal değişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak iki yedikule ve iki salata çeşidi kullanılmış, kurutularak toz hale getirilmiş S. platensis, 0.5 mg/L, 1 mg/L 1.5 mg/L, 2 mg/L dozlarında iki defa pülvenizatör ile yapraktan uygulanmıştır. Mikroalg uygulamalarının salata ve marul çeşitlerinin bitki ağırlığı, bitki çapı, pazarlanabilir yaprak sayısı, atılan yaprak sayısı, etüvde kuru madde miktarı, renk değerleri (L*, hue, kroma), klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil değeri üzerine etkisi istatistiki düzeyde önemli bulunmuştur. Çeşitlerin uygulama dozuna verdiği reaksiyonlar incelenen kalite komponentlerine göre farklılık gösterirken, özellikle 1.5 mg/L dozunda S. platensis uygulamasının başta en yüksek verim olmak üzere incelenen birçok özellik üzerine en etkili doz olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractSalad and lettuce, which has an important place among the vegetables consumed in Turkey country and in the world, are grown all year round in temperate climates, besides being low calorie rich in nutrients, production areas increase with each passing day. While materials obtained from different sources are used as plant growth regulators, in recent years the use of seaweeds directly or extracts from them as fertilizer has become widespread. It is thought that the use of blue algae will increase plant growth and contribute to the enrichment of the nutrient content of the consumed parts. In this study, blue algae Spirulina plantensis applications of salad and lettuce varieties; effects on yield, quality and biochemical changes were investigated. In the experiment, two lettuces and two salads cultivars were used as plant material. Dried powdered S. platensis was dissolved in water in 0.5 mg / L, 1 mg / L, 1.5 mg / L, 2 mg / L doses and applied to the parcels in twice 3 and 6 weeks after transplanting. The effect of microalgae applications on plant weight, plant diameter, number of marketable leaves, number of leaves, dry matter content, color values (L *, hue, chroma), chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll value of salads and lettuce varieties were statistically significant. It was found while the reactions of the varieties to the application dose differed according to the quality components examined, it was determined that the application of S. platensis at the dose of 1.5 mg / L was the most effective dose, especially on the highest yield.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMikroalg uygulamasının salata ve marulun verim kalite ve biyokimyasal içeriği üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of microalgaes application on yield quality and biochemical composition of salad and lettuce
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-07
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10299944
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid599993
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess