TEZLER: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 10451
-
Serbest akım içerisinde dalıp çıkma hareketi yapan bir kanat profili etrafındaki akışın ataletsiz koordinatlarda sayısal incelenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez ile, dalıp çıkma hareketi yapan NACA 0012 kanat profilinin, serbest akış yapan bir ortama yerleştirilmesi ve kanat profili etrafındaki akışın açık kaynaklı bir program olan OPENFOAM (Open source Field Operation and ... -
Development of antimicrobial mucoadhesive oral films containing olive leaf extract and microencapsulated thyme essential oil
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Yapılan çalışmalarda uçucu yağın viral zarfları ve konakçı hücreye absorbe veya girişlerini sağlayan mask viral komponentleri etkilediği belirlenmiştir. İçerdiği doğal bileşikler sayesinde zeytin ağacı yapraklarının ... -
Preparation of water based pressure sensitive adhesive by emulsion polymerization method and usage in the packaging tape
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmanın amacı; ilk aşamada monomer, yüzey aktif madde, başlatıcı ve su bileşenlerini kullanarak emülsiyon polimerizasyonu yöntemi ile ambalaj bandında kullanıma uygun basınca duyarlı su bazlı tutkal sentezlemektir. ... -
Türkiye'de zeytin sineğine (Bactrocera oleae) karşı verilen mücadelenin etmen tabanlı modellenmesi ve benzetimi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tezde, zeytin sineğinin mücadelesi etmen tabanlı modelleme ile gösterilmiştir. Zeytin sineğinin zeytin ile olan ilişkisi yakından incelenmiştir. Zeytin sineğinin ve zeytinin biyolojik gelişim evreleri gözlemlenebilmek ... -
Ticari dezenfektan, ultraviyole ışık ve yüksek yoğunluklu vurgulu ışık uygulamalarıyla dondurulmuş kirazın dekontaminasyonu
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışması kapsamında; dondurulmuş kiraz örneklerinde Listeria monocytogenes dekontaminasyonuna yönelik yenilikçi ışık teknolojilerinin (UV-C ve HIPL) etkinliği belirlenmiş, dekontaminasyon uygulamalarının meyve ... -
Puf kurutma yöntemi ile atıştırmalık kaşar peynir üretimi: Uygun ön işlem koşullarının belirlenmesi ve puf kurutma işlem koşullarının optimizasyonu
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, protein içeriği yüksek, yağ içeriği düşük puf yapıya sahip atıştırmalık kaşar peyniri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, ön denemeler dışında başlıca 3 aşamada gerçekleştirilmiştir: ... -
Döner üretiminde sodyum klorür alternatifi olarak kalsiyum klorür, potasyum klorür ve mantar (Agaricus bisporus) kullanımının etkilerinin incelenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)DAHA SONRA DOLDURULACAKTIR. -
Isabella üzüm (Vitis labrusca L.) suyu ile zenginleştirilmiş probiyotik yulaf sütü içeceği üretimi ve depolama süresince probiyotik bakterilerin canlılığının belirlenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma kapsamında, süt içeren probiyotik ürünlere alternatif olarak üretilen yulaf sütüne Isabella (Vitis labrusca L.) üzüm suyu ve probiyotik özellikteki Lactobacillus acidophilus La-5 ve Lactobacillus rhamnosus LGG ... -
Tarhanadan izole edilen laktik asit bakterilerinin probiyotik potansiyeli
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, önceki çalışma (Sengun et al., 2009) kapsamında farklı tarhana örneklerinden izole edilip Enterococcus faecium, Limosilactibacillus fermentum, Lactiplantibacillus plantarum, Lac. paraplantarum, Lactobacillus ... -
Karpuz ve nar kabuklarından farklı yöntemler ile pektin ekstraksiyon koşullarının optimizasyonu, elde edilen pektinlerin karakterizasyonu ve dondurma üretiminde emülsifiye edici olarak kullanılması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada ekstraksiyon yöntemlerine özgü işlem değişkenlerinin (pH, sıcaklık, süre, hız/genlik/güç) pektin verimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, iki materyal (karpuz ve nar kabuğu) ve üç yöntem ile (klasik ... -
Vakum impregnasyon uygulaması ile probiyotik ilaveli orta nemli kayısı üretimi, kalite özelliklerinin ve raf ömrünün belirlenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışması kapsamında, vakum impregnasyon teknolojisi kullanılarak probiyotik ve prebiyotik ilaveli orta nemli organik kuru kayısı ürünlerinin elde edilmesi, bu ürünlerin depolanma süreleri boyunca mikrobiyolojik ... -
Püskürtmeli kurutma yöntemi ile çözünebilir menengiç (Pistacia terebinthus) kahvesi üretimi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışmasında farklı kavurma işlemlerine tabi tutulan menengiç (Pistacia terebinthus) tohumlarından üretilen kahveden püskürtmeli kurutma yöntemi ile çözünebilir menengiç kahvesi tozu üretimi ve bu üretim sonucunda ... -
Barbunya (Phaseolus vulgaris L.) ve bezelye (Pisum sativum L.) iç ve kabuklarından nişastaca zengin toz ürün elde edilmesi ve elde edilen ürünün kek üretiminde kullanılabilirliğinin incelenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu yüksek lisans tez çalışmasında, barbunya ve bezelyenin kabuk ve iç kısımlarından nişastaca zengin toz ürün elde edilerek örnek gıda sisteminde kullanılabilirliği incelenmiştir. Barbunya kabuk ve iç kısımlarından elde ... -
Tavuk tantuni üretiminde farklı formülasyonların kullanımının ürünün kalite özellikleri üzerine etkileri
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma, tavuk tantuni ürününün geleneksel metoda uygun üretimi sonrasında, ambalajlı şekilde satışa sunulması ve daha fazla sayıda tüketiciye sağlıklı koşullarda ulaşması amacına yönelik olarak veri sağlama üzerine ... -
Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silajlık performanslarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Bursa/Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olarak ekilebilecek en uygun silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı verim ögelerinin belirlenmesi amacıyla 2020 yılında Bursa ilinin Karacabey ilçesinde ... -
Etlik piliçlerde embriyo döneminde döngüsel aydınlatma ve yüksek sıcaklığın çıkış sonrası ısı stresine davranışsal yanıtlar üzerine etkisi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Piliç üretimi, piliç etlerine olan yoğun talep nedeniyle giderek daha fazla ilgi görmekte ve bu durum göğüs kası ağırlığını iyileştirmek için çeşitli genetik seleksiyonlara yol açmaktadır. Çevre sıcaklığı yüksek bölgelerde ... -
Satsuma mandarininde hasat öncesi salisilik asit ve giberillik asit uygulamalarının meyve kalitesi ve depolanabilirliğine etkilerinin belirlenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olan Satsuma mandarini ağaç üzerinde ocak ayının başına kadar depolanmaktadır. Bu çalışmada, salisilik asit (SA) ve gibberellik asit (GA3) uygulamalarını teksel ve birlikte uygulanmasının ... -
Embriyo döneminde aydınlatma ve sıcağa alıştırmanın etlik piliçlerde gelişme, stres ve hayvan refahına etkisi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada etlik piliçlerde embriyo döneminde döngüsel yüksek sıcaklık ve fotoperiyodik aydınlatmanın birlikte kullanılmasının çıkışta ve çıkış sonrası gelişme, stres ve biyolojik ritim düzenleyici mekanizmalar ile akut ... -
Gossypium hirsutum L. pamuk türünde fototropik özelliğin kuraklığa ve su kullanım etkinliği üzerine etkisinin incelenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Gossypium hirsutum L. pamuk türünün yaprakları Gossypium barbadense L. türünden farklı olarak, dia-heliotropik özellik göstermektedir. Mevcut çalışmada, bu özelliğin, kısıtlı su koşullarına adaptasyon açısından, bitkiye ... -
Ölçme ve değerlendirmede klasik test kuramı ve madde tepki kuramı uygulamaları
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, ölçme değerlendirmede önemli iki kuram olan Klasik Test Kuramı ve Madde Tepki Kuramı yöntemlerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla bir uygulamayla farklı yazılım programları kullanılarak yöntemlere ...