Show simple item record

dc.contributor.advisorErciyas, Erçin
dc.contributor.authorBaysal, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T08:23:58Z
dc.date.available2020-12-29T08:23:58Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/362310
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, 1985 yılı Şubat ayında Tepeköy-Torbalı (İZMİR) yöresinden toplanan Scolymue hispanicus L. (Compo- sitae) bitkisinin kök kabuklan kimyasal yönden incelenmiş tir. Kök kabukları açık havada kurutulduktan sonra toz edil di ve bu materyalin sırasıyla petrol eteri, kloroform ve etanolle ekstreleri hazırlandı. Bu ekstrelerde sütun kroma tografisi yöntemi kullanılarak kazanılan bileşikler şunlar dır. A. PETROL ETERİ EKSTRESİNDEN n-nonakosan (M1) a-amirin te tratriakontanoat (M2) a -amirin asetat (M3) a-amirin (M4) ve sterol karışımı (M5, beta-sitosterol ve stigmasterol)- 107 - B. KLOROFORM EKSTRESİBDBN oleanolik asit (M6) C. ALKOL EKSTRESİBDEN serbest şekerler (fruktoz, galaktoz) ve mannitol (M7) Bileşiklerin ve türevlerinin erime dereceleri, ele mentel analiz sonuçları, UV, IR, NMR, kütle spektrumları ve İ.T.K. sonuçları değerlendirilerek kimyasal yapıları aydın latıldı.
dc.description.abstractSUMMARY In this work, chemical investigations were made on the roots of Scolymus hisp anicus L. (Compositae), which were collected from Tepeköy-Torbalı (İZMİR) region in February 1985. The bark of the roots was dried in air and powdered. Then this material was extracted with petroleum ether, chlo roform and alcohol respectively. All the compounds gained by using column chromatography method from these extracts are as follows. A. PROM TEE PETR01EUM ETEER EXTRACT n-nonacosane (V a-amyrin tetratriacontanoate (M`) a-amyrin acetate (M-) a-amyrin (M.) and a sterol mixture containing p-sitosterol and stigma- sterol (Ms)- 109 - B. PROM THE CHLOROFORM EXTRACT oleanolic acid (M6) C. FROM THE ALCOHOL EXTRACT free sugars identified as fructose and galactose and mannitol (M7) The chemical structures of these compounds and their derivatives were elucidated by using the melting point mea surements, elementary analyses results, UV, IR, HMR, mass spectra and T.L.C. comparisons.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleScolymus hispanicus L.(Compositoe) bitkisi üzerinde fitokimyasal araştırmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmScolymus hispanicus L.
dc.subject.ytmScolymus hispanicus L.
dc.identifier.yokid12976
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid12976
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess