Nitrofurantoinin hidrolizi suni mide ve barsak vasatındaki stabilitesi
dc.contributor.advisor | Ertan, Gökhan | |
dc.contributor.author | Tezel, Yeşim | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:23:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:23:38Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/362169 | |
dc.description.abstract | -80- ÖZET Bu çalışmada Nitrofurantoi nin 100°C' de asit ve alkali, PH'da,37°C'de enzim li -enzimsiz suni mide ve barsak vasatındaki stabilitesi incelendi. Parçalanmanın alkali PH'da daha çok olması nedeniyle, teşekkül eden hidroliz ürünlerinin kolon kromatogra fisiyle ayrılmalarını takiben değişik spekt roskopik yöntemler yardımıyla yapıları aydınlatıldı. İnce tabaka kromatografisiyle yapılan çalışmada enzimli -enzimsiz suni mide ve barsak vasatında, alkali ve asit ortamda aynı iki hidroliz ürününün oluştuğu tespit edildi. Alkali ortamda parçalanmanın 1. derece kinetiğine uygun olduğu, aynı ortamda tl/2'nin 36.1 dakika olduğu bulundu. Ticari preparatlarıyla yapılan çalışmada, enzimli- enzimsiz suni mide ve barsak vasatında aynı hidroliz ürünlerinin oluştuğu ince tabaka kromatografisiyle tespit edildi. Ancak ticari preparat larında Nitrofurantoinin parçalanma hızının daha yavaş olduğu görüldü. | |
dc.description.abstract | - 81 S U MM A R Y In this study, the stability of Nitrofurantoin at 100°C'- in acidic and alkaline media, and simulated gastric and intestinal media with or without enzyme at 37°C were tested. The degradation products at alkaline PH was greater than acidic PH. The degradation products at alkaline medium were separated by colomn chromatography and then their structure was illuminated by the help of various spectros copic methods. In the thin layer chromatographic investigations, two same degredation products were determined in the simulated gastric and intestinal media with or without enzyme, and in acidic and alkaline media. The degradation was first order kinetics alkaline media, t 1/2 values at the alkaline hydrolisis temperature for Nitrofurantoin was found to be 38,1 minute. The degredation products of Nitrofurantoin in commercial preparation in simulated gastric and intestinal media with or without enzyme were found to be same, but the degradation rate slower for commercial preparation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Nitrofurantoinin hidrolizi suni mide ve barsak vasatındaki stabilitesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 174831 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 153870 | |
dc.description.pages | 87 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |