Show simple item record

dc.contributor.advisorErtan, Gökhan
dc.contributor.authorTezel, Yeşim
dc.date.accessioned2020-12-29T08:23:38Z
dc.date.available2020-12-29T08:23:38Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/362169
dc.description.abstract-80- ÖZET Bu çalışmada Nitrofurantoi nin 100°C' de asit ve alkali, PH'da,37°C'de enzim li -enzimsiz suni mide ve barsak vasatındaki stabilitesi incelendi. Parçalanmanın alkali PH'da daha çok olması nedeniyle, teşekkül eden hidroliz ürünlerinin kolon kromatogra fisiyle ayrılmalarını takiben değişik spekt roskopik yöntemler yardımıyla yapıları aydınlatıldı. İnce tabaka kromatografisiyle yapılan çalışmada enzimli -enzimsiz suni mide ve barsak vasatında, alkali ve asit ortamda aynı iki hidroliz ürününün oluştuğu tespit edildi. Alkali ortamda parçalanmanın 1. derece kinetiğine uygun olduğu, aynı ortamda tl/2'nin 36.1 dakika olduğu bulundu. Ticari preparatlarıyla yapılan çalışmada, enzimli- enzimsiz suni mide ve barsak vasatında aynı hidroliz ürünlerinin oluştuğu ince tabaka kromatografisiyle tespit edildi. Ancak ticari preparat larında Nitrofurantoinin parçalanma hızının daha yavaş olduğu görüldü.
dc.description.abstract- 81 S U MM A R Y In this study, the stability of Nitrofurantoin at 100°C'- in acidic and alkaline media, and simulated gastric and intestinal media with or without enzyme at 37°C were tested. The degradation products at alkaline PH was greater than acidic PH. The degradation products at alkaline medium were separated by colomn chromatography and then their structure was illuminated by the help of various spectros copic methods. In the thin layer chromatographic investigations, two same degredation products were determined in the simulated gastric and intestinal media with or without enzyme, and in acidic and alkaline media. The degradation was first order kinetics alkaline media, t 1/2 values at the alkaline hydrolisis temperature for Nitrofurantoin was found to be 38,1 minute. The degredation products of Nitrofurantoin in commercial preparation in simulated gastric and intestinal media with or without enzyme were found to be same, but the degradation rate slower for commercial preparation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleNitrofurantoinin hidrolizi suni mide ve barsak vasatındaki stabilitesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmasötik Teknoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid174831
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid153870
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess