Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzyer, Abdullah
dc.contributor.authorKonyalioğlu, Sibel
dc.date.accessioned2020-12-29T08:23:32Z
dc.date.available2020-12-29T08:23:32Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/362125
dc.description.abstractBu araştırmada kan plazmasındaki glutamin ve asparajin amino asidlerinin analizinde kullanılabilecek, ince tabaka kromatografisi ile kombine spektrofotometrik bir yöntem verilmiştir. Ayrıca bu yöntem sonuçları ile TLC-SCN'de bulunan sonuçlar mukayese edilmiştir. Bu iki yöntem için 35 normal ve 15 primer gut hastasının kanı alınıp, plazmaları ayrılmıştır. Ekstraksiyondan sonra in ce tabaka kromatografisi ile separe edilmiş ve asparajin ve glutaminin TLC -SON» de ve TLC-SPK yöntemlerince miktar tayinlerine gidilmiştir. Normal kan plazma örneklerinin, her iki yöntemdeki asparajin ve glutamin değerleri literatür değerleri ile uygunluk göstermiştir, primer gut hastalarında plazmadaki asparajin ve glutamin düzeyleri ile normal grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır ( glutamic için p> 0.2 ve asparajin için p>0.01 ).
dc.description.abstractIn this research, a spectrophotometry procedure combined with thin layer chromatography was described for analysis of asparagine and glutamine from human blood plasma. Furthermore the results obtained by this procedure were compared with the results measured by TLC-Scanner. Blood samples were collected from 35 healthy volunteer controls and 15 gout patients for both procedures and the plas ma was seperated by centrifugation. Asparagine and glutamine were separated by thin layer chromatography after extraction procedure and determined quantitatively by spectrophotometnc procedure and TLC-Scanner. The results obtained by spectrophotometry procedure and TLC-Scanner for normal controls were consistent with the re ported results in literature. The plasma glutamine and the plasma asparagine levels of primary gout patxents weren't sig nificantly differences than the levels of normal controls (for glutamine p>0.2, for asparagine p> 0.01).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleKandan asparajin ile glutaminin izolasyonu ve spektrofotometrik tayini
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAsparagine
dc.subject.ytmBlood
dc.subject.ytmGlutamine
dc.subject.ytmSpectrophotometry
dc.identifier.yokid24358
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid24358
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess