Sakkaroz, glikoz ve xylitolün karyojenik etkilerinin in vivo ve in vitro yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi
dc.contributor.advisor | Ataman, Bora Altınel | |
dc.contributor.author | Ertuğrul, Fahinur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:22:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:22:30Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361751 | |
dc.description.abstract | 109 5.ÖZET Bu çalışmada, diş çürüklerinden sorumlu mikroorganizma olan Streptococcus mutans serotip c susu ile inoküle edilerek farklı diyet grupları ile beslenen 50 adet Swiss albino ratlanndaki S. mutans sayılan ve diş çürükleri yönünden ilişki bakteriyolojik ve mikroskobik yöntemlerle araştınlmıştır. Ratların beslenme gereksinimlerini karşılayan nişasta, şeker ve şeker değişkenlerinin orantılarının değiştirilebildiği toz formda bir bazal diyet geliştirilmiştir. Albino ratlar, 90 gün süresince yüksek karyojenik potansiyele sahip olmayan diyetler ile beslenmişlerdir. Deney süresi boyunca, ratlarda genel sağlığı bozucu herhangi bir patolojik bulguya rastlanmamıştır. Streptococcus mutans serotip c inokülasyonu neticesi, S. mutans'ter ratlann oral kaviteierinde iyi bir şekilde kolonize olmuşlardır. S. mutans oranlan ve toplam bakteri sayısı sakkaroz grubunda en fazla saptanmıştır. Aynı şekilde, orantılı olarak çürük lezyonları da bu grupta, diğer gruplara kıyasla daha fazla sayıda bulunmuştur. Streptococcus mutans inoküle edilmeyen grupta, plak örneklerinde S. mutans' a çok az veya hiç rastlanmadığı gibi, yine bu grupta diş çürükleri de gözlenmemiştir. Diyete % 5 sakkaroz yerine xylitol ilavesinin ratlarda bir miktar düşük kilo alımına neden olduğu gözlenmişsede herhangi bir patolojik bulguya rastlanmamıştır. Bununla beraber diyete xylitol ilave edilmesiyle, raflardan alınan plak örneklerinde özellikle sakkaroz grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde S. mutans sayısının daha düşük olduğu ve aynı zamanda çürük lezyonlarının da daha az sayıda olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmamızla, diyete uygun oranlarda xylitol ilavesinin, çürükten korunmada etkili bir yöntem olabileceği düşünülmektedir. Diyet değişiklikleri ile ilgili olarak daha fazla çalışmaların yapılması ile, diğer koruyucu yöntemlerle birlikte toplumumuzun da bu konuda bilinçlendirilmesiyle diş çürüklerinden korunmada önemli adımlar atılacağı umulmaktadır. | |
dc.description.abstract | 110 6.SUMMARY In this study, the comparison of S. mutatis counts and dental caries with bacteriological and microscopic investigations were performed on 50 Swiss albino rats inoculated with Streptococcus mutans serotype c. A powdered form basal diet sufficient for rats nutritional needs, in which percentages of starch, sugar and sugar substitutes, could be changed, was used. Albino rats were fed on a noncariogenic diet for 90 days. No pathological findings were found in general health of the rats throughout the experimental period. S. mutans serotype c inoculation was successful! in rats oral cavity colanization. S. mutans rates and total bacteria counts were the highest in sucrose group. Similarly, caries lesions were higher in this group when compared with the others. S. mutans was very few or not detected in plaque samples and there were no caries cavities observed in the group which were not inoculated with S. mutans. Rats gained a little less weight when 5 % sucrose was substituted by xylitol however there was not any pathological findings. With addition of xylite! to diet, S. mutans counts were statistically lower in plaque samples and caries lesions were less when compared with the sucrose group. This study confirms that adequate addition of xylitol to diet is an effective way for the prevention of caries. Further investigations on diet and preventive procedures are necessary to reduce caries increment | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | Sakkaroz, glikoz ve xylitolün karyojenik etkilerinin in vivo ve in vitro yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Pedodonti Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cariogenic agents | |
dc.subject.ytm | Xylitol | |
dc.subject.ytm | Glucose | |
dc.subject.ytm | Dental caries | |
dc.subject.ytm | Sucrose | |
dc.identifier.yokid | 44335 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 44335 | |
dc.description.pages | 120 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |