Show simple item record

dc.contributor.advisorErtan, Gökhan
dc.contributor.authorSarçin, Zeynep Banu
dc.date.accessioned2020-12-29T08:22:11Z
dc.date.available2020-12-29T08:22:11Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361648
dc.description.abstract54 ÖZET Bu çalışmada, kozmetik emülsiyonların değişik formülasyonları geliştirilerek, stabiliteleri incelendi. Non-iyonik emülgatörlerden PEG 55 ve PEG 80 ile çalışıldı. Etken madde olarak son yıllarda çok kullanılan ve doğal bileşik sınıfı olan alfa-hidroksi asitler seçildi. Viskoziteyi arttırmak için sodyum-CMC, emülsiyonları korumak için de metil paraben ve propil paraben kullanıldı. Yağ/su basit emülsiyonlar hazırlandı ve daha sonra bu emülsiyonlar stabilite testlerine tabi tutuldu. Bekletme, sıcaklık değişimi, santrifüj, organoleptik kontrol, pH ve partikül büyüklüğü testleri yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda sıcaklık arttıkça emülsiyon stabilitesinin azaldığına karar verildi. Genelde partikül büyüklüğü ve pH değerinin zamanla arttığı görüldü. Sonuçta PEG 55 ile hazırlanan emülsiyonların PEG 80 ile hazırlanan emülsiyonlara göre çok daha dayanıklı olduğuna ve kozmetik emülsiyonlarda kolaylıkla kullanılabileceğine karar verildi.
dc.description.abstract55 SUMMARY In this study, the stability of cosmetic emulsions was investigated by developing their various formulations. Non-ionic emulsifians such as PEG 55 and PEG 80 were utilized. Alpha-hydroxy acids which have been widely used in recent years and which have a natural compound class were selected as active substances. Sodium-CMC was used to increase viscosity and methyl paraben and prophyl paraben to preserve the emulsions. Simple oil/water emulsions were prepared and then these emulsions were passed through stability tests. Tests carried out included duration, temperature variations, centrifuge, organoleptic control, pH and particle size. At the completion of these studies it was decided that emulsion stability decreased as the temperature increased. In general, it was observed that the particle size and the pH value amplified in time. As a result it was decided that the emulsions prepared with PEG 55 were far more durable as compared with those prepared with PEG 80 and they could be used in cosmetic emulsions with ease.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleKozmetik emilsiyonlarda ön formülasyon ve stabilite çalışmaları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmEmulsions
dc.subject.ytmDrug stability
dc.subject.ytmCosmetics
dc.identifier.yokid49801
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid49801
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess