Bazı kozmetiklerin mikrobiyolojik yönden incelenmesi
dc.contributor.advisor | Güneri, Sevinç | |
dc.contributor.author | Anar, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:21:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:21:39Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-11-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361479 | |
dc.description.abstract | 61 ÖZET Çeşitli firmalara ait 45'i kullanılmamış ve 56'sı kullanılmış toplam 101 çeşitli gruptan kozmetik ürün mikrobiyolojik yönden incelenmiştir. Ürün gruplarını şampuanlar, rimeller, kremler ve rujlar oluşturmuştur. Kozmetik ürünlerin %53,47'sinde bakterilerle, %35,64'ünde mantarlarla kontaminasyon tespit edilmiştir.Kulllanılmamış 21 ve kullanılmış 18 kozmetik ürün örneğinde insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek mikroorganizmalar izole edilmiştir.Kullanılmış kozmetik ürünlerin %12'sinde koloni sayımı gram veya mililitrede 103'ü aşmıştır. Rimeller dışındaki kullanılmış kozmetik ürünlerde kullanılmamışlardan daha yüksek oranda kontaminasyon saptanmıştır. En sık izole edilen patojen bakteri türleri Koagülaz negatif Staphylococcus sp. ve Pseudomonas sp.; küf mantarı türleri Penicillium sp. ve Aspergillus sp. ; maya mantarı ise Candida tropicalis olmuştur. | |
dc.description.abstract | 62 SUMMARY Microbiological analyses of 101 cosmetic products from different groups, 45 unused and 56 used, were conducted. Groups of cosmetic products consisted of shampoos, creams, mascaras and lipsticks. Frequencies of bacterial and fungal contamination obtained from cosmetic products were 53,47 % and 35,64 %, respectively. The harmful microorganisms for healthy of humans were isolated from 22 unused and 18 used cosmetic products. 12% of used cosmetic products contained more than 10` cfu/ml or g. The frequency of contamination on used cosmetic products was found to be higher than unused ones except for mascaras. The most frequent contaminants isolated were Coagulase negative Staphylococcus sp. and Pseudomonas sp. as bacteria, Aspergillus sp. and Penicillium sp. as moulds and Candida tropicalis as yeast. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Bazı kozmetiklerin mikrobiyolojik yönden incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-25 | |
dc.contributor.department | Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cosmetics | |
dc.identifier.yokid | 58693 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 58693 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |