Besin güvenliği konusunda bigisayar destekli eğitim ile klasik eğitimin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Bayık, Ayla | |
dc.contributor.author | Özbiçakçi, Şeyda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:17:50Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:17:50Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359898 | |
dc.description.abstract | 110 ÖZET BESİN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İLE KLASİK EĞİTİMİN KARŞILAŞTIRILMASI Okul hemşireleri sağlığı geliştirici eğitimin ayrılmaz bir parçasıdırlar ve bilgisayarları bu amaçla kullanabilirler. Araştırma besin güvenliği ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunma ile ilgili, ilköğretim öğrencilerine yönelik hazırlanan bilgisayar destekli sağlık eğitim CD' sinin klasik yöntemle verilen eğitime göre etkisini karşılaştırmak üzere uygulanmış yan deneysel bir alan çalışmasıdır. Araştırma ` öntest sontest kontrol gruplu desen` kullanılarak uygulanmıştır. İlköğretim altıncı sınıfta okuyan toplam 75 öğrenci yansız olarak deney (40) ve kontrol grubuna (35) atanmıştır. Eğitim süresi her iki grupta 45 dakikadır. Gruplardaki bilgi - davranış - geribildirim puan ortalamaları farklarını belirlemek üzere ön-test, son-testler girişimden bir hafta sonra, geciktirilmiş son-testler girişimden sekiz hafta sonra uygulanmıştır. Geribildirim ölçümleri girişimden bir hafta sonra bir kez yapılmıştır. Araştırma Haziran 2003 - Ağustos 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin bilgi - davranış puan ortalamaları arasında uygulanan tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizinde farkın istatistiksel olarak anlamsız olduğu (p>0,05) saptanmıştır. Çalışma sonunda deney ve kontrol grubunun birbirine benzer okluğu, her iki öğrenme ortamının da bilgi ve davranış puanlarında eşit olarak etkili olduğu saptanmıştır. Deney ve kontrol grubunun eğitime yönelik geribildirim puan ortalamaları deney grubunda 87,2 ± 11,38, kontrol grubunda 83,9 ± 12,17 saptanmıştır ( t: 1,237, p> 0.05). Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar bilgisayar erişiminin olduğu okullarda CD' nin besin güvenliği eğitiminde klasik eğitime alternatif bir seçenek olarak okul hemşireleri tarafından kullanılabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler Bilgisayar Destekli Sağlık Eğitimi, Bilgisayara Dayalı Besin Güvenliği Eğitimi, Okul Hemşiresi ve CD ile Sağlık Eğitimi. | |
dc.description.abstract | 111 ABSTRACT THE COMPARISON BETWEEN COMPUTER-BASED EDUCATION AND TRADITIONAL EDUCATION METHODS IN FOOD SAFETY School nurses are the unsepareted components of the health promotion education programs and they can use computers for this goal. This research is a quasi-experimental study and was carried out for comparing the effectiveness of the health education CD that was prepared for primary school students about food safety and prevention from food-related illnesses with traditional education methods. The research was conducted by using `pre-test, post-test design with a control group. 75 primary school students were assigned and 40 of them were representing experimental group and 35 of them were representing control group neutrally. Education period was 45 minutes for each group. In order to determine of the knowledge - behaviour the difference student achievement between the groups pre-test, post- test one week after experiment and delayed post-test eight week after application was applied. Feedback measurements were made one week after application. Research carried out between June 2003 and August 2004. The mean score between experiment and control groups students knowledge and behaviour data were analyzed using by two factor repeated measures ANOVA and the significant differences were not found between the groups (p > 0.05). The mean of the results about student's education feedback of the experiment and the control group is 87.2 ± 1 1.38 for experiment group and 83.9 ± 12.17 for control group (t: 1,237, p > 0.05). The results that were obtained from this study revealed that in the schools that have computers, CD can be an alternative for traditional education method in food safety education for school nurses. KEYWORDS: Computer Based Health Education, Computer Based Food Safety Education, School Nurse and Computer Based Health Education. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Besin güvenliği konusunda bigisayar destekli eğitim ile klasik eğitimin karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | The comparison between computer-based education and traditional education methods in food safety | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 155561 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 156314 | |
dc.description.pages | 137 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |