Tıkanma sarılıklarında postoperatif mortalitiye etki eden risk faktörlerinin araştırılması
dc.contributor.author | Seyrek, M. Erdal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:17:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:17:39Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359807 | |
dc.description.abstract | ÖZET Tıkanma sarılığı cerrahisi postoperatif mortalite ve morbiditesinin yüksek seyretmesi nedeniyle cerrahi dünyasının gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, tıkanma sarılığı nedeniyle ameliyat edilecek olan hastaların preoperatif dönemdeki bazı klinik ve laboratuar risk kriterlerine göre postoperatif mortalite risklerinin ne derece olduğu saptanmaya çalışılmış ve buna göre tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Retrospektif olarak 214 tıkanma sarılıktı hasta üzerinde yapılan bu çalışmada daha önceden saptanmış olan risk faktörler gözden geçirilmiş ve postoperatif mortalite ve morbiditeyi etkileyebilecek yeni risk faktörler araştırılmıştır. Literatürde taradığımız çalışmalarda risk faktörü olarak fikir birliğine varılan (a) malignensiye bağlı obstrüksiyon, (b) 60'ın üzerinde yaş, (c) 3 g/dl'nin altındaki serum albumin değerleri, (d) % 30'un altındaki Hct değerleri, (e) 10,000'den yüksek Bk sayısı, (f) 10 mg/dl'nin üzerindeki bilirubin seviyeleri, (g) 100IU'nin üzerindeki alkalen fosfataz seviyeleri, (h) 1.3 mg/dl'nin üzerindeki serum kreatinin değerlerinden yüksek alkalen fosfataz ve 60'ın üzerindeki yaş bizim çalışmamızda anlamsız çıkmıştır. Yine literatürdeki çalışmalarda kan transfüzyonu ve tıkanma seviyesi risk faktör olarak gözükmezken bizim çalışmamızda risk faktörü olarak ortaya çıkmaktadır. Mortalitenin düşürülebilmesi için ilk planda hastanın nütrisyonel durumunu düzeltmek; özellikle kolanjitle mücadele etmek; anemiyi, koagülasyon defektlerini, hipoalbuminemiyi düzeltmek; büyük ölçüde endotoksemiye bağlı olarak gelişen böbrek 41yetmezliği açısından hidrasyonu sağlamak, mannitol ve safra tuzları ile hastayı desteklemek gerekmektedir. 42 | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genel Cerrahi | tr_TR |
dc.subject | General Surgery | en_US |
dc.title | Tıkanma sarılıklarında postoperatif mortalitiye etki eden risk faktörlerinin araştırılması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Postoperative period | |
dc.subject.ytm | Mortality | |
dc.subject.ytm | Jaundice | |
dc.subject.ytm | Cholestasis | |
dc.subject.ytm | Risk factors | |
dc.identifier.yokid | 30028 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 30028 | |
dc.description.pages | 45 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |