Erica bocquetii P.F. Stevens (Ericaceae) türünden hazırlanan Herba Ericae droğunun kalite kontrolü ve E vitamini açısından değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Kıvçak, Bijen | |
dc.contributor.author | Oran, Esma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:16:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:16:47Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359336 | |
dc.description.abstract | xııı ÖZET Tezimizin konusu kapsamında, Antalya-Elmalı-Çığlıkara-Dokuzgöl-Akçam mevkiinde yabani olarak yetişen ve endemik bir tür olan E. bocguetii P.F. Stevens bitkisinin topraküstü kısımlarında, dört ayrı çalışma şeklinde gruplandırılan araştırmalar gerçekleştirilmiştir. İlk çalışmamızda, droğun özelliklerini belirlemek üzere çeşitli makroskobik ve mikroskobik araştırmalar yapılmıştır. İkinci çalışmada, DAB 10'da yer alan yöntemler esas alınarak, droğun kalite kontrol denemeleri gerçekleştirilmiştir. Droğun nem, total kül ve sülfat külü miktarları araştırılmış ve sonuçlar % değerler olarak belirlenmiştir. Ayrıca droğun içeriğindeki E vitamininin teşhisi ve saflık kontrolü, înce Tabaka Kromatografisi (İ.T.K.) ile gerçekleştirilmiştir. Üçüncü çalışmada ise, Herba Ericae droğunda var olan E vitamininin miktarı, Spektrokolorimetri, Optik dansitometri ve Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemleriyle belirlenmiştir. Son çalışmamızda ise, droğun sitotoksik aktivitesi Brine shrimp metodu ile, antimikrobiyal aktivitesi Disk Difüzyon metodu ile ve antioksidan aktivitesi TEAC yöntemiyle araştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | XIV SUMMARY In this study, Erica bocquetii P.F. Stevens was collected from Antalya-Elmali- Çığlıkara-Dokuzgöl-Akçam. The aerial parts of this plant were studied as four projects. As the first study, the macroscobical and microscobical investigations on Herba Ericae have been carried out. As the second study, the quality control investigations of Herba Ericae have been determined according to DAB 10. In this concept, humidity, total ash and sulphated ash of drug were determined, and the results were reported as percentage values. Also, identification and purity of vitamin E content of drug has been determined by Thin Layer Chromatography (TLC). As the third study, vitamin E content of drug has been determined quantitatively by three different methods. The methods are based on Spectrocolorimetry, Optical Densitometry and High Performance Liquid Chromatography (HPLC). As the last study, the biological activity of Herba Ericae has been investigated. The antibacterial activity of drug was determined by Disc Diffusion Tecnique, the cytotoxicity of drug was evaluated by Brine shrimp Lethality Bioassays and antioxidation activity of drug was determined by TEAC Method. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Erica bocquetii P.F. Stevens (Ericaceae) türünden hazırlanan Herba Ericae droğunun kalite kontrolü ve E vitamini açısından değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Quantitative determination of vitamine E and the quality control of Herba Ericae from Erica bocquetii P.F. Stevens (Ericaceae) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 185543 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 165538 | |
dc.description.pages | 118 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |