Elazığ ve yöresinde ateroskleroz risk faktörlerinin araştırılması ve mutfak alışkanlıklarının (Şavak peyniri ve benzeri yiyeceklerin) iskemik kalp hastalığı gelişimi yönünden önemi
dc.contributor.author | Kiliçoğlu, Ali Erhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:16:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:16:18Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359058 | |
dc.description.abstract | Elazığ ve yöresinde koroner risk faktörlerinin sıklığı ve beslenme alışkanlığının ateroskleroz gelişimi yönünden öneminin incelenmesi hedeflendi. Yöresel beslenme alışkanlığının sık kullanıldığı bölgeden 405, diğer bölgelerden 595 vaka çalışmaya alındı. Çalışmaya alman vakaların yaş, cins, boy, ağırlık, ateroskleroza ait aile öyküsü, beslenme alışkanlığı, hipertansiyon, diyabetes mellitus, obesite, yaşam biçimi, sigara, alkol, yaşadığı yer ve kan lipidleri incelendi. Vakalar bölgelere, cinsiyete, yaş gruplarına ve beslenme alışkanlıklarına göre incelendi. Tablo A: Elazığ ve yöresinde genel popülasyonda lipid parametreleri ve risk faktörleri Cinsiyete göre karşılaştırıldığında total kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol, sigara içimi, alkol kullanımı ve ateroskleroz düşündüren EKG bulguları erkeklerde kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Obesite ise kadınlarda istatistiksel olarak daha yüksekti. Diğer risk faktörleri arasında anlamlı fark gözlenmedi.Tablo B : Bölgelere göre lipid parametreleri ve diğer risk faktörleri Vakalar bölgelere göre incelendiğinde, sadece hipertansiyon Elazığ merkezde istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek oranda bulunmuştur. Diğer parametreler arasında fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak, Elazığ ve yöresinde lipid parametreleri TEKHARF çalışması'nda elde edilen Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Beslenme alışkanlığı ile ilişkili olarak koroner risk faktörleri ve koroner arter hastalığı yüksek oranda gözlenmektedir. Beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve halkın risk faktörleri konusunda eğitimi ile bölgede koroner arter hastalığından korunma planlanmaktadır. | |
dc.description.abstract | Evaluation of frequency of risk factors and the importance of food habituals in atherosclerosis development in Elazığ and its locals was purposed. 405 cases from the regions that prefer local foods and 595 cases from other regions were included to the study. Age, sex, height, weight, family history about atherosclerosis, food habituals, hypertension, diabetes mellitus, obesity, life style, cigarette smoking, alcohol, standing place and serum lipids were examined in all cases. Cases were examined according to their regions, sex, age group and food habitual. Table A: Lipid parameters and risk factors in general population of Elazığ and its locals. atherosclerosis When compared according to sex, total cholesterol, triglyceride, LDL cholesterol, smoking, alcohol drinking and ECG that shows atherosclerosis finding were greater in men than women and statistically significant. There was no significant difference between other risk factors. When the cases were examined according to the regions only hypertension was found significantly high centre of Elazığ, statistically no difference was observed between other parameters. 1.C ¥mSEKÖ?RETIM KURUUıTable B: Risk factors and lipid parameters according to regions. In conclusion, lipid parameters in Elazığ and its locals were above the average of the Turkey that obtained in TEKHARF Study. Coronary risk factors and coronary artery disease associated with food habitual are observed in high ratios. Changing the food habituals, education of the people about the risk factors and protection from coronary artery disease in the region aimed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kardiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Cardiology | en_US |
dc.title | Elazığ ve yöresinde ateroskleroz risk faktörlerinin araştırılması ve mutfak alışkanlıklarının (Şavak peyniri ve benzeri yiyeceklerin) iskemik kalp hastalığı gelişimi yönünden önemi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Atherosclerosis | |
dc.subject.ytm | Cheeses | |
dc.subject.ytm | Heart diseases | |
dc.subject.ytm | Elazığ | |
dc.identifier.yokid | 91046 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | FIRAT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 91046 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |