Show simple item record

dc.contributor.advisorHalifeoğlu, İhsan
dc.contributor.authorTelo, Selda
dc.date.accessioned2020-12-29T08:13:29Z
dc.date.available2020-12-29T08:13:29Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/357561
dc.description.abstractMEME KANSERİ OLUŞTURULAN RATLARDA ISIRGAN OTUNUNANTİOKSİDAN ENZİMLER ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİMeme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türü olup, kanserden ölümlerinbaşlıca sebebini oluşturmaktadır. Reaktif oksijen metabolitlerinin kanser etyolojisindekirolü bilinmektedir. Antioksidan etkiye sahip olan ısırgan otunun bazı kanserlerintedavisinde etkisinin olabileceğine dair çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada; memekanseri oluşturulan ratlarda ısırgan otunun antioksidan enzimler, total antioksidandurum (TAS), Zn ve Cu üzerine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada ratlar 4 gruba ayrıldı: standart rat yemi ile beslenen kontrol grubu(grup1, n=15), standart rat yemine ek olarak MNU uygulanan grup (grup 2, n=13 MNU50 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak tek doz halinde uygulandı), MNU uygulanan+ ısırganotu verilen grup (grup3, n=15) ve ısırgan otu verilen grup (grup 4, n=15).Beşbuçuk ayın sonunda ratlar dekapite edilerek, çalışma materyali alındı.Çalışmamıza göre serum MDA düzeylerinde grup 2'de grup 1 ve grup 4'e göreanlamlı yükseklik tespit edilmiştir (p<0.05, p<0.01). Eritrosit SOD aktivitesi grup 3'tediğer gruplara göre anlamlı bir azalma (p<0.0001) gösterirken, eritrosit katalazdüzeyleri grup 4'te grup 2 ve grup 3'e göre yüksek olarak tespit edilmiştir (p<0.05,p<0.01). Eritrosit GSH-Px düzeylerinde gruplar arası anlamlı farklılık bulunmamıştır.Plazma TAS düzeyleri grup 2'de grup 1 ve grup 4'e göre düşük bulunmuştur (p< 0.05).Serum Zn düzeyleri grup 2'de grup 3'e göre yüksek (p<0.05), Cu düzeyi ise grup4'te grup 1, grup 2 ve grup 3'e göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (sırasıylap<0.05, p<0.005, p<0.0001). Cu/Zn oranı Grup 4'te grup 2 ve grup 3'e göre anlamlıolarak düşük bulunmuştur (p<0.05, p<0.01). Palpasyonla tümör varlığı grup 2'de%46.15, grup 3'te %13.33 olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak ısırgan otunun; meme kanserinde lipid peroksidasyonunu azalttığıve total antioksidan durumu arttırdığı görülmüştür. Isırgan otunun antioksidanenzimlerden katalaz enzimini belirgin olarak, diğer enzimleri ise hafif derecedearttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca ısırgan otunun meme kanserinin başlayış veilerleyişini çeşitli mekanizmalarla geriletebileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Antioksidan Enzimler, Isırganotu, MNU
dc.description.abstractEVALUATING OF THE EFFECTS OF URTICA DIOICA ON THEANTIOXIDANT ENZYMES IN THE RATS WITH BREAST CANCERBreast cancer is the most common cancer type and the main cause of death inwomen. The role of reactive oxygen metabolits on cancer etyology is known. There aresome studies about antioxidant effects of Urtica Dioica (UD) on therapy of some cancertypes. In this study we aimed to investigate the effects of UD on antioxidant enzymes,total antioxidant status (TAS), Zn and Cu in rats with breast cancer.In the study rats were divided into four groups: a control group (n=15, group 1)feeded with standart rat food, a MNU group (n=13, group 2) given 50 mg/kg MNUintraperitoneally feeded with standart rat food, a MNU group treated with UD (n=15,group 3), a control group treated with UD (n=15, group 4). After 5.5 months rats weredecapited, and materials were taken.There was a significant increase in serum MDA levels of group 2 compared withgroup 1 and 4 (p<0.05, p<0.01). The erytrocytes SOD activity was decreased in group 3than the other groups (p<0.0001), the levels of erytrocytes catalase was significantlyincreased in group 4 compared with group 2 and 3 (p<0.05, p<0.01). There was nosignificant difference in erytrocytes GSH-Px levels between groups. Plasma TAS levelswas decreased in group 2 compared with group 1 and 4 (p< 0.05).Serum Zn levels of group 2 was higher than group 3 (p<0.05), the Cu levels ofgroup 4 was decreased compared with group 1, 2, and 3 (p<0.05, p<0.005, p<0.0001,respectively). The ratio of Cu/Zn of group 4 was significantly lower than group 2, and 3(p<0.05, p<0.01, respectively). The presence of tumour with palpation was 46.15% ingroup 2, and 13.33% in group 3.In conclusion, it was seen that UD decreased lipid peroxidation, and increasedtotal antioxidant status. We determined that one of antioxidant enyzmes, katalaz wassignificantly elevated with UD, but the elevation of other enzymes were mild. Moreoverit is thoght that UD can regresse the onset and progression of breast cancer with variousmechanisms.Key words: Breast cancer, antioxidant enyzmes, Urtica Dioica, MNU.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleMeme kanseri oluşturulan ratlarda ısırgan otunun antioksidan enzimler üzerine etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the effects of urtica dioica on the antioxidant enzymes in the rats with breast cancer
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid187791
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid193252
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess