Show simple item record

dc.contributor.advisorElgin Cebe, Gözde
dc.contributor.advisorÖztürk, Bintuğ
dc.contributor.authorUrhan, Yeşim
dc.date.accessioned2020-12-29T08:06:43Z
dc.date.available2020-12-29T08:06:43Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/355150
dc.description.abstractBitkilerin gıda olarak tüketilmesi insanlık tarihi kadar eskiye dayanır. Çünkü her canlı gibi insanın da yemek, içmek ve korunmak gibi vazgeçilmez gereksinimleri vardır.Çalışmamızda `Gıda Bitkileri` adı altında toplanan bitki grupları şunlardır: Yabani besin bitkileri, Sebzeler (kültür ve yabani), Meyveler (kültür ve yabani), Çay olarak kullanılan bitkiler, Baharat olarak kullanılan bitkiler ve Diğer bitkiler (sakız, kahve… vb.). Bu sınıflandırmanın başka herhangi bir literatürde yer almadığı ve bu bakımdan bir ilk olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'nin gıda amaçlı kullanılan bitkilerini tespit etmek için ülkemizde bu güne kadar yapılmış, konuyla ilgili tüm etnobotanik çalışmalar incelenmiştir. Toplamda 444 çalışma incelenmiş olup içerisinde gıda bitkilerinin bulunduğu ve bitkinin bilimsel adı ile belirtilmesi hususuna dikkat edilerek, 1936-2013 yılları arasında yayınlanmış 305 adet literatür değerlendirmeye alınmıştır.Değerlendirmeler sonucunda; `Türkiye Gıda Bitkileri Veritabanı 1.0 Beta` programına 8503 veri aktarılmıştır. Buna göre Türkiye'de gıda amaçlı kullanılan toplam 100 adet familyaya ait 480 cins ve 1698 tür olduğu tespit edilmiştir.Böylece, bu veri tabanı ile tüm kademelerdeki sağlık profesyonellerine türkçe, rasyonel ve güncel bir bilgi kaynağı hazırlanmış olacaktır. Anahtar Kelimeler: Gıda, Gıda Bitkileri, Etnobotanik, Veri Tabanı.
dc.description.abstractUsing plants for food dating back to human history. Because every lives like people needs vital necessities such as eating, drinking and being protected.This study `Food Plants` are including these food groups: Wild food plants, Vegetables (culture and wild), Fruits (culture and wild), Plants for using Tea, Plants for using Spices and Other Plants (gum, coffee … etc). This food groups haven't presented before anywhere. So, it is the first time presenting in this study. For determing food plants of Turkey, all ethnobotanical studies about this subject are reserached. Totally, 444 studies are researced and 305 literatures of them that is presented between 1936-2013 are examined because of including food plants and their scientific names.In this study, 8503 data are transfered to `Turkey Foof Plants Database 1.0 Beta` program. Totally, 100 family belonging to 480 species and 1698 genus are determined that using for food in Turkey. In this way, a turkish rational and current resource program is prepared for health professionals. . Key Words: Food, Food Plants, Ethnobotany, Databaseen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleTürkiye`nin gıda bitkileri için veritabanı
dc.title.alternativeThe database for the food plants of Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmasötik Botanik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTurkey
dc.subject.ytmFood production
dc.subject.ytmFood products
dc.subject.ytmPlants
dc.subject.ytmDatabase
dc.subject.ytmEthnobotany
dc.identifier.yokid10055961
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid399021
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess