Show simple item record

dc.contributor.advisorAlbayrak, Fazilet Özlem
dc.contributor.authorEkinci, Sefa
dc.date.accessioned2020-12-02T12:38:45Z
dc.date.available2020-12-02T12:38:45Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-12-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/35354
dc.description.abstractGünümüzde nanoteknoloji temelli ürünlere artan talep ile birlikte nanopartiküllerin çevreye yayılma riskleri artmaktadır. Nanopartiküller içinde gümüş nanopartiküller (AgNP) antimikrobiyal özelliklerinden dolayı geniş çapta kullanılmaktadır. Bu nedenle AgNP'lerin mikroorganizmalara ve hayvansal organizmalara olan etkileri araştırılmaktadır, fakat bitkilerle etkileşimleri hakkında az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı gümüş nanopartiküllerin nohut bitkisinde (Cicer arietinum L.) biyokimyasal ve fizyolojik parametrelere olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmada nohut bitkisinin farklı konsantrasyonlarda AgNP uygulanarak oransal su içeriği, toplam klorofil miktarı, antioksidan enzim aktiviteleri ve lipid peroksidasyonu analiz edildi. AgNP uygulamasının nohut bitkisinin yapraklarında oransal su içeriğinde azalma, bununla birlikte lipid peroksidasyonunda artışa neden olduğu gözlendi. 40 ve 80 mg/L AgNP uygulamalarının antioksidan enzim aktivitesinde inhibisyona neden olduğu belirlendi. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre, C. arietinum bitkisinin düşük doz AgNP uygulamalarında oksidatif hasara karşı koruma mekanizmasının daha iyi olduğu, yüksek doz AgNP uygulamalarına ise nohut bitkisinin hassas olabileceği söylenebilir.
dc.description.abstractNowadays the demand to nanotechnology-based products increase the risks of the nanoparticle spread to the environment. Among nanoparticles the silver nanoparticles (AgNPs) are widely used due to their antibacterial properties. Therefore studies are performed concerning the effects of AgNPs on microorganisms and animal organisms, however there are studies related to the interaction with plants. The aim of this study was to evaluate the effects of silver nanoparticles (AgNPs) on bicohemical and physiological parameters in chickpea (Cicer arietinum L.) plant. Different concentrations of silver few nanoparticle (AgNPs) were applied and RWC, total chlorophyll content, antioxidant enzyme activities and MDA content were analysed. AgNP application resulted in a reduction of the relative water content, however an increase in lipid peroxidation in the leaves of chickpea plants. 40 and 80 mg/L AgNP treatments caused an inhibition of antioxidant enzyme activity. According to the results obtained from this study, in the low doses of AgNP applications, C. arietinum could have better protection mechanisms against oxidative damage, and it can be said that chickpea plant is likely to be sensitive to high doses of AgNP.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleGümüş nanopartiküllerin nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinde bazı fizyolojik ve biyokimyasal özelliklere etkisi
dc.title.alternativeSome physiological and biochemical properties of silver nanoparticles impact on chickpea (Cicer arietinum L.) plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-30
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10097044
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAKSARAY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid418520
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess