Otel işletmelerinde yenilikçi (inovativ) oda ürünlerine ilişkin tüketici algıları: Yenilik ihtiyacı ve yenilik algısı değerlendirmesi
dc.contributor.advisor | Bilim, Yasin | |
dc.contributor.author | Adabali, Mesut Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T07:40:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T07:40:43Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/347629 | |
dc.description.abstract | Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hemen her alanda bir değişim söz konusudur. Bu değişimler, insanların günlük hayatlarını oldukça etkilemekte, eski alışkanlıklarının yerine yenisini yerleştirmektedir. Üretim kapasitesi ve çeşitlendirme imkânlarının artması sonucunda insanlar kullandıkları ürünler ve aldıkları hizmetler ile ilgili birbirinden farklı talepleri üreticilere sunmaktadırlar. Kuşkusuz, bu değişim fırtınası turizm sektörünü de yakından etkilemiştir. Klasik turistik hizmetler artık `yeni nesil tüketicileri` tatmin etmemektedir. İşletmeler artık sadece fiyat alanında değil, ürün ve ürün çeşitliliği alanında da sıkı bir rekabet içine girmişlerdir. Bu rekabetten zarar görmek istemeyen ve avantaj sağlamaya çalışan işletmelerin ihtiyacı olan en önemli unsur inovasyondur. Bu yüzden, ülkeler ve işletmeler değişen talebi karşılamak için mevcut kaynaklarını ve dış kaynakları etkin bir biçimde kullanarak çeşitli yenilikçi (inovativ) projeler geliştirmişlerdir. Bu projelerin birçoğunda amaç; pazarlama alanında farkındalık yaratma, merak uyandırma ve `yeni` kavramının vurgulanmasıdır. Çeşitli kaynaklarda birbirlerine benzer ürün ve hizmetlerden sıkılan tüketicilerin yenilik ihtiyacı hissettiği söylenmektedir ve tüketiciler bu değişimi gerçekleştirmek için pek çok araştırma yapmaktadır. Dolayısıyla, turistik ürünle ilgili yenilikçi bu değişim, işletmelerin her alanında kendini göstermektedir. Otel işletmeleri de turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletme olarak, tüketicileri etkilemek ve çeşitli faydalar sağlamak için yenilikçi çalışmalara ağırlık vermektedirler.Bu bağlamda çalışma, turizm işletmelerinde inovasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek, yenilikçi otel odası örneği üzerinden tüketicilerin yenilikçi ürünler hakkındaki algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada anket yöntemi ile toplanan veriler analiz edilmiş ve tüketicilerin yenilikle ilgili ilgilenim, ürünleri kavrama ihtiyacı, fayda, haz, maliyet, bağımsız karar verme, yenilik arayışı gibi algıları değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Turizm, Otel İşletmeleri | |
dc.description.abstract | Almost every economic sectors are facing the changes with the effects of improving technology. While these changes effect people's daily life, also they put the new habits instead of the old. Because of the growing production capacity and product differantiation possibilities, consumers offer their different demands to manufacturer bases on having services. Definitely these changes have an impact on Tourism industry as well. Classic services products are not satisfying `new generation consumers`. Entreprises are in a competitive battle about not only bases on prices but also related to product and product types. The most important factor for this competition is `innovation` that is needed by tourism enterprises. Therefore goverments and enterprises are trying to develop innovative projects by using their and out-sources in order to satisfy changing demands. Most of these prtojects aim to raise awareness on Tourism marketing, arouse considerable interests, and emphasize on concept of `new`. Some sources of the literature imply that consumers who are bored from the classic and smilar products, need to see new and innovative products and they try to search for experiencing the innovations. So these changes, about new and innovative products, are appeared. Hotels as a kind of Tourism enterprises also concentrate on innovative developments for affecting the consumer and providing benefits from the innovation. In this term, giving informations about innovative developments in Tourism industry, the study aims to measure consumers' perceptions about innovative products by illustrating an innovative hotel room. In the study process, collected data were analyzed and perceptional variables as involvement, need for product cognition, utilarian, hedonic and cost perception, independent judgement, novelty seeking were evaluated based on the innovative products. Key Words: Innovation, Tourism, Hotel Enterprieses | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Otel işletmelerinde yenilikçi (inovativ) oda ürünlerine ilişkin tüketici algıları: Yenilik ihtiyacı ve yenilik algısı değerlendirmesi | |
dc.title.alternative | Consumer perception in innovative hotel room products: Need for innovation and evaluation of innovation perception | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Consumers | |
dc.subject.ytm | Turkish tourism | |
dc.subject.ytm | Green tourism | |
dc.subject.ytm | Business tourism | |
dc.subject.ytm | Innovation | |
dc.subject.ytm | Rooms | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Consumer perception | |
dc.identifier.yokid | 10080381 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 407214 | |
dc.description.pages | 115 | |
dc.publisher.discipline | Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı |