Show simple item record

dc.contributor.advisorKutlu, Önder
dc.contributor.authorÖzçelik, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-29T07:39:28Z
dc.date.available2020-12-29T07:39:28Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/347237
dc.description.abstract1789 Fransız Devrimi, eski rejimin tüm köklü kurum ve değerlerini yok etme mücadelesi içerisine girmiştir. Muhafazakârlık; Fransız Devrimi ile birlikte siyasi bir ideoloji haline dönüşürken, Edmund Burke'ün Fransa'daki Devrim Üzerine Düşünceler adlı eserinde muhafazakârlığın ilk ve temel düşünceleri yer almıştır. Bu sebepten dolayı Burke, muhafazakârlığın kurucusu olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar bir tavır, tutum ya da durum olarak da kabul edilse, muhafazakârlık tıpkı liberalizm ve sosyalizm gibi siyasi bir ideolojidir. Bu ideoloji, tıpkı diğer ideolojilerde olduğu gibi farklı coğrafyalarda farklı yansımalara sahiptir. Türkiye'de muhafazakârlığın temelleri Tanzimat Dönemi'nde oluşturulsa da, Cumhuriyet'in ilanından sonra Kemalist Devrime yönelik tepkiler ideolojinin daha çok gelişimini sağlamıştır. Muhafazakârlar Kemalist Devrim'in toplumu değiştirme ve dönüştürmesine özellikle de din ve toplum arasındaki bağların koparılmasına karşı çıkmışlardır. Türkiye'de CHP'li Tek Parti döneminin sona erip Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi, muhafazakârların küs oldukları devlet kurumuyla kucaklaşmalarına olanak sağlamıştır. DP iktidarından sonra Adalet Partisi ve Anavatan Partisi dönemlerinde de muhafazakâr politikalar devam etmiştir. Ancak 2002 yılında siyasi iktidarı devralan AK Parti, Türk siyasetine yeni bir soluk getirerek kendisini doğrudan `muhafazakâr demokrat` bir kitle partisi olarak tanımlamıştır. Bu kimliğin Siyasal İslam'ın devamı nitelendiğinde olup olmayacağı tartışmaları sürerken AK Parti; Türkiye'de sosyal, ekonomik ve toplumsal bir kalkınma hamlesi içerisine girmiştir. 13 yılı aşan bir süredir tek başına iktidar olarak ülkeyi yöneten AK Parti; tarih, gelenek, aile, mülkiyet, otorite, ekonomi ve din gibi konularda muhafazakâr politikalar geliştirerek başarılı olmuştur. Siyasi kimliğine yönelik tartışmalar geride kalırken, muhafazakâr demokrat kimlik Türkiye'de oturmuş ve geniş kitlelere ulaşmıştır.
dc.description.abstractFrench Revolution in 1789, had been clashed against the ancient regime for destruction of whole established institution and values. Conservatism has transformed to a political ideology with French Revolution. Reflections on the Revolution in France which was written by Edmund Burke, defines the conservatism's first and basic thoughts. For this reason, Burke is accepted for founder of the conservatism. Although conservatism is seen like an attitude, approach and condition; indeed conservatism is a political ideology like liberalism and socialism. This ideology has different type of reflections in different geographies like other political ideologies. Despite the fact that fundamentals of conservatism in Turkey have been constituted in Tanzimat Reform Era, conservatism considerably developed against reactions directed to Kemalist Revolution. Conservatives had opposed to Kemalist Revolution because of its social engineering activities. Especially for breaking the connections between religion and society. When Democrat Party won the elections in Turkey, the one party system ended and conservatives hugged the government. After the Democrat Party, conservative politics had proceeded in the time of Justice Party and Motherland Party. But in 2002 Justice and Development Party came to power in Turkey, gave Turkish politics a new lease of life and directly defined itself `Conservative-Democrat` mass party. While AK Party's identity debates in Turkey continuing, whether the continuation of Political Islam, AK Party has entered into a move in social and economic development in Turkey. More than 13 years holding the power AK Party, succeeded because of its conservative politics in history, tradition, family, property, authority and religion. From now on AK Party's political identity debates has left behind and its identity reached to large mass in Turkey.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSiyasal Bilimlertr_TR
dc.subjectPolitical Scienceen_US
dc.titleSiyasi bir ideoloji olarak muhafazakârlık ve Türkiye`de muhafazakâr - demokrat siyasal kimliğiyle AK Parti
dc.title.alternativeAs a political ideology conservatism and with its conservative-democrat political identity in Turkey: Justice and Development Party (AK Party)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPolitical parties
dc.subject.ytmConservatism
dc.subject.ytmPolitical identity
dc.subject.ytmAdalet ve Kalkınma Party
dc.subject.ytmIdeology
dc.subject.ytmPolitics
dc.identifier.yokid10101073
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid421692
dc.description.pages164
dc.publisher.disciplineSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess