Show simple item record

dc.contributor.advisorGüneş, Eda
dc.contributor.authorKoçyiğit, Tuğba
dc.date.accessioned2020-12-29T07:39:02Z
dc.date.available2020-12-29T07:39:02Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/347107
dc.description.abstractBu çalışma, üniversite öğrencilerinde hijyen dersi almadan önce ve aldıktan sonraki `Hijyen ve Sanitasyon` bilgi düzeylerinin belirlenerek işbaşı eğitimler ile aktif öğrenme sürecine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya toplam 89 öğrenci katılmış olup; hijyen eğitimi alan/almayan ve işbaşı eğitim dersi seçecek/seçen tüm öğrencilerin bilgi düzeylerini ölçmek için öncelikle `Hijyen Bilgi` anketi uygulanmıştır. Hijyen eğitimi almış ve işbaşı eğitime devam eden öğrencilerin iş yerlerinde hijyen bilgilerini kullanmaları ve uygulanabilirliğini ölçmek için `Hijyen Beklentilerinin Karşılanması` anketi yapılmıştır. Hijyen eğitim almayan fakat işbaşı eğitim dersi seçecek öğrencilere de `Hijyen Eğitimi Beklentileri` anketi uygulanmıştır. Güvenilirlik analizi yapılan anketlerle öğrencilerin demografik özellikleri belirlenerek, Korelâsyon Analizi, Mann-Whitney U ve Khi-Kare Testi gibi istatistiki testlerle veriler değerlendirilmiştir. Bulgulara göre demografik değişkenlerle hijyen beklentisi arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Hijyen eğitimi alanların hijyen beklentilerinin karşılanma seviyelerinin, almayanlara oranla daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ek olarak hijyen bilgileri ile hijyen beklentisi arasında pozitif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak işbaşı eğitimi seçecek/seçen öğrencilerin sektörden beklentileri yüksek olduğu, böylece kendilerini geliştirme eğiliminde oldukları ve hijyen bilgilerinin sektörün istediği şekilde yönlenmesi için çalıştıkları görülmektedir. Bu çalışma ile Turizm alanında olduğu gibi her alanda işbaşı eğitim/uygulamaların önemli olduğu vurgulanmaktadır.Anahtar Kelimeler: Hijyen, Sanitasyon, İş Başı Eğitim, Gastronomi, Turizm
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the `hygiene and sanitation` knowledge before and after taking hygiene lessons in university students and to determine the effect of on - the - job training and active learning process. Necmettin Erbakan University Gastronomy and Culinary Arts Department undergraduate students constitute the research universe. Total 89 students participated in the research; `Hygiene Knowledge l` questionnaire was applied to measure the knowledge level of all students who received / not received education hygiene and the students who will choose / chose `on-the-job training. A `Hygiene Expectations Fulfillment` survey was conducted to ensure that hygiene-educated and on-the-job trainees use hygiene information at workplaces and measure the applicability of this information. The `Hygiene Education Expectations` questionnaire was also applied to the students who did not receive hygiene training but would choose the job training course.Demographic characteristics of the students were determined by questionnaires with reliability analysis and statistical tests such as Correlation Analysis, Mann-Whitney U and Chi-Square Test were evaluated. According to findings, it was determined that there is no significant difference between demographic variables and hygiene expectancy. It was founded that the number of ones who did not receive hygiene education are more than Hygiene expectation fulfillment levels of ones who received hygiene education. In addition, it was determined that there is a positive correlation between hygiene knowledge level and hygiene expectancy. These results led to the expectation that the students who will choose / chose on-the-job training will have higher expectations from the sector. Thus, it appears that the students tend to develop themselves and they are working to orient hygiene information to the sector as desired. This study emphasizes that on-the-job training / practices are important in every field as it is in the field of tourism.Keywords: Hygiene, Sanitation, On-the-Job Training, Gastronomy, Tourismen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTurizm işletmelerinde hijyen ve sanitasyona dair iş başı eğitimin önemi; Konya örneği
dc.title.alternativeThe importance of hygiene and sanitation on the job training in the tourism business; The sample of Konya city
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-23
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEducation
dc.subject.ytmIn service training
dc.subject.ytmOn-the-job training
dc.subject.ytmKonya
dc.subject.ytmSanitation
dc.subject.ytmHygiene
dc.subject.ytmTourism businesses
dc.subject.ytmHotels
dc.identifier.yokid10141066
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid454733
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineTurizm İşletmeciliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess