Show simple item record

dc.contributor.advisorKazazoğlu, Ender
dc.contributor.authorMert, Selen
dc.date.accessioned2020-12-29T07:00:35Z
dc.date.available2020-12-29T07:00:35Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340341
dc.description.abstractİmplant tedavisi, gelişen teknoloji sayesinde tek diş eksikliklerinde, parsiyel ve total dişsizlik vakalarında sıklıkla kullanılan başarılı bir tedavi seçeneğidir. İmplant abutmentlarının, üzerine yapılacak proteze yer hazırlamak amacıyla oklüzal yüksekliklerinin ayarlanması, marjinlerinin düzenlenmesi veya retansiyonu arttırmak için yüzeylerine retansiyon oluklarının açılması için prepare edilmeleri gerekmektedir. Preparasyonlar sırasında sürtünmeye bağlı oluşacak ısının implant yüzeyine geçerek, alveol kemiğinde sıcaklık artışına neden olması osseointegrasyonu olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı farklı markalara ait değişik geometrilerdeki abutmentların preparasyonu sırasında implant yüzeyinde oluşacak sıcaklık artışının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Toplamda 40 adet yeni implant (Straumann Bone Level, Straumann Standart Plus, Astra, Zimmer) bir yüzeyleri açıkta kalacak şekilde, yer düzlemine paralel olarak akrilik rezin içine gömüldü. Abutmentlar firmaların önerdiği kuvvetlerde torklandıktan sonra her bir marka kuru ve sulu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kuru grubundaki abutmentlar elmas frez ile oklüzal yüzeylerinden 30 saniye süreyle 1,5 mm indirgenirken, sulu grubundaki abutmentlara aynı işlem su soğutması altında yapıldı. Deney düzeneğinin karşı tarafına yerleştirilen termal kamera (FLIR T640) ile oklüzal indirgenme işlemi sırasında implant yüzeyinde oluşan sıcaklık değişim değerleri kaydedildi. Her bir implantın koronal, orta ve apikal 1/3 bölgelerinde 0., 5., 15. ve 30. saniyelerinde oluşan sıcaklık değişim değerleri ölçüldü. Elde edilen tüm veriler Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve Ki-Kare testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi (p<0.05). Oklüzal indirgenme işlemi sonunda su soğutması kullanılan gruplarda koronal, orta ve apikal bölgelerde en yüksek sıcaklık değişim değerleri Straumann Standart Plus implantlarında ölçülmüştür (2,6±1,8 C⁰, 2,5±1,4 C⁰ ve 2,1±1,1 C⁰ sırasıyla), kuru kesim gruplarında ise en düşük sıcaklık değişim değerleri Zimmer implantlarında ölçülmüştür (8,7±1,4 C⁰, 7,2±1 C⁰ ve 4,8±0,8 C⁰ sırasıyla). Sonuç olarak kuru kesim gruplarında su soğutması kullanılanlara kıyasla daha yüksek sıcaklık değerleri kaydedilmiştir. Bütün implantlarda en yüksek sıcaklık değişim değerleri koronal 1/3 bölgesinde kaydedilmiş ve bu değerlerin apikale gittikçe azaldığı görülmüştür. Farklı markalara ait abumentların, farklı materyallerden üretilmesi ve değişik geometrilere sahip olmasının, preparasyon sırasında oluşan sıcaklık artışına etkisi olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Abutment, Preparasyon, Oklüzal İndirgeme, Sıcaklık Oluşumu
dc.description.abstractOsseointegrated implants due to improved technology, is an acceptable and successful treatment option for partially and fully edentulous patients. Implant abutments needs to be prepared to arrange the margins, adjust the occlusal height or to prepare a retention groove. The temperature increase in alveolar bone according to the heat formed due to friction during the preparations affects the osseointegration negatively. The purpose of this study is to evaluate the temperature occurrence on the implant surface during preparation of the abutments of different brands that has different geometries. Total of 40 implants (Straumann Bone Level, Straumann Standart Plus, Astra, Zimmer) embedded in an acrylic resin block with one surface exposed. After the abutments were torqued according to the instructions, each brand was separated into two subgroups each including cooling with water irrigation and dry preparation. Abutments in dry preparation groups reduced 1,5 mm occlusally with diamond burs while the same process was performed under water cooling for water irrigated group. Temperature increases during the occlusal reduction were recorded with the thermal camera (FLIR T640) placed across the experimental setup. The changes in the temperature values were calculated for coronal, middle and apical 1/3 of each implants at 0, 5, 15 and 30 seconds. All data were statistically evaluated with Kruskal Wallis, Mann Whitney U and Ki-Square tests (p<0.05). At the end of the occlusal reduction, the most increased temperature change values at coronal, middle and occlusal mid-portions were calculated in the Straumann Standart Plus implants in the water irrigated group (2,56±1,83 C⁰, 2,54±1,41 C⁰ and 2,05±1,09 C⁰ respectively). In the dry prepared group, the least increased temperature change values at coronal, middle and occlusal mid-portions were calculated in the Zimmer implants (8,7±1,37 C⁰, 7,16±0,99 C⁰ and 4,82±0,84 C⁰ respectively). In conclusion the implants in the dry prepared group showed higher temperature changes than the implants in the water irrigated group. For all the implants the highest temperature changes were recorded at the coronal 1/3 mid-portion and the temperature change values decreased at the apical 1/3 mid-portion. Abutments from different brands produced with dissimilar geometries and manufactured from different materials have an effect on the temperature change through the implant during abutment preparation. Keywords: Abutment, Preparation, Occlusal Reduction, Temperature Occurrenceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleFarklı marka implant abutmentlarının preparasyonu sırasında oluşan sıcaklığın değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of temperature occurrence during preparation of different brand implant abutments
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentProtetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDental implantation
dc.subject.ytmDental implants
dc.subject.ytmDental restoration
dc.subject.ytmOsseointegration
dc.subject.ytmBone and bones
dc.subject.ytmTemperature
dc.identifier.yokid10076086
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426608
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess