Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorDumlu Bilgin, Gözde
dc.date.accessioned2020-12-29T07:00:11Z
dc.date.available2020-12-29T07:00:11Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340296
dc.description.abstractBeslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için gerekli besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda alınmasıdır. Bireylerin gereksinimleri, alışkanlıkları, aile ve sosyal çevreleri düşünüldüğünde birçok faktörden etkilenebilen bir konu olan beslenme kişilerin yaş gruplarına göre de farklılık ve çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde sağlıklı beslenme algısının sürekli vurgulanmasının yanı sıra sosyal baskı ve medyanın etkisiyle bir değer ölçüsü olmaya başlayan `ince beden` algısı son dönemlerde dikkat çekmeye başlamaktadır. Gelişmiş ve Batı kültürünün etkisinde olan toplumlarda giderek artış gösteren bu durum özellikle üniversite öğrencilerini yakından ilgilendirmektedir. Yeni bir sosyal ortama dahil olmak, değişen yeme davranışları, sosyal medya ve kültürel ortamda kilo konusunun odak noktası haline gelmesi bireylerin bu dönemde yeme davranışı bozuklukları geliştirmesine zemin hazırlamaktadır.Üniversite öğrencileri kendi içlerinde okudukları bölümlere göre karşılaştırıldıklarında yapılan bazı çalışmalar özellikle beslenme ve diyetetik bölümünde okuyan öğrencilerin besin, kilo kontrolü, vücut kompozisyonu gibi konularda artmış bilgi düzeyine bağlı olarak yeme bozukluğu geliştirmesi açısından daha riskli bir grupta olabileceğini göstermiştir[1].Bu çalışmanın amacı; beslenme ve diyetetik öğrencilerinin yeme tutumlarının belirlenmesi, bu bölümde okuyan birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerin yeme bozukluğu durumunu saptanması ve kendi içlerinde karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya Eylül 2013 ve 2014 eğitim öğretim yıllarında okuyan 202 beslenme öğrencisi katılmıştır. Ankete katılan tüm katılımcılar gönüllü olarak katılmış ve isimleri gizli tutulmuştur. Öğrencilerden kilo (kg) ve boy (cm) gibi antropometrik ölçümler alınmış ve bu parametreler kullanılarak öğrencilerin beden kitle indeks değerleri hesaplanmıştır. Yeme bozukluğu durumunu saptamak amacıyla Yeme Tutum Testi-40 (YTT-40) testi uygulanmıştır.Çalışmadan elde edilen verilere göre 179 beslenme ve diyetetik öğrencisinde (%88.6) yeme davranışı bozukluğu saptanmazken; 6 öğrencide (%3) bozulmuş yeme davranışı, 17 öğrencide ise (%8.4) orta derecede yeme bozukluğu geliştirme riski saptanmıştır.Öğrenciler kendi içlerinde okudukları sınıflara göre karşılaştırıldıklarında, 1.sınıfta okuyan öğrencilerin%3,3'ünde yeme bozukluğu davranışı, %9.1'inde orta derecede yeme davranışı bozukluğu geliştirme riski; 4. sınıfta okuyan öğrencilerin ise %2.5'inde yeme bozukluğu davranışı, %7.4'ünde orta derecede yeme davranışı bozukluğu geliştirme riski saptanmıştır. Öğrencilerin sınıfları ve yeme bozukluğu davranışları arasında saptanan bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. (p>0,05)
dc.description.abstractNutrition is balanced and adequate food intake to ensure protection and development of health. When individuals' requirements, habits, family and social environments are evaluated, nutrition is multi factorial issue which shows alterations and diversity according to age groups. Nowadays, although healthy eating perceptions are frequently emphasized, `thin body perception` which are affected by social pressure and media` also begins significantly important for last years. This condition which increase in developed societies and some societies influenced by Western culture interest particularly university students. Involvement in new social environment, changing of eating habits, becoming `weight subject` as focus in social media and cultural environment induce development of eating disorders.When the university students compare according to their department, some studies suggest that nutrition and dietetics students can be in highly risk group for development of eating disorder because of their enhanced knowledge status about `food`, `weight control` and `body composition`[1].The aim of this study is determination and comparison of eating disorders status between first and fourth year of nutrition and dietetics students. Two hundred two nutrition and dietetics students were recruited from a private university, in İstanbul. The survey was conducted between September 2013 and 2014. All participation was voluntary and protected by not using names. Anthropometric measurements such as weight (kg) and height (cm) were obtained from all participants and these parameters were used for calculation of body mass index (BMI) and Eating Attitudes Test -40 (EAT-40) was applied for determination of eating disorder status.According to data obtained from this study, while 179 of nutrition and dietetics students (88.6%) did not have eating disorder, 6 of students (3%) have eating disorder and 17 of students (8.4%) have moderate risk for development of eating disorder. When students are compared according to their class, first year of nutrition and dietetics students exhibited that 3.3% of them had eating disorder behavior and 9.1% students had moderate risk for development for eating disorder; fourth year of the students demonstrated that 2.5% of them had eating disorder behavior and 7.4% of the students had moderate risk for abnormal eating behavior. The difference between classes and eating disorder behaviors of students was not found statistically significant. (p>0.05)en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleComparison of eating disorders status between first and fourth year of nutrition and dietetics students in a private university in Istanbul
dc.title.alternativeİstanbul'da özel bir üniversitede eğitim görmekte olan birinci ve dördüncü sınıf beslenme ve diyetetik öğrencilerinin yeme tutumlarının karşılaştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversities
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmDiet
dc.identifier.yokid10086711
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426589
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess