Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztezcan, Baki Serdar
dc.contributor.authorGündoğdu, Tuğba
dc.date.accessioned2020-12-29T07:00:08Z
dc.date.available2020-12-29T07:00:08Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-12-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340292
dc.description.abstractBu çalışmada, Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin diyet kalitesi, Sağlıklı Yeme İndeksi'ni (HEI) kullanarak İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin diyet kalitesi ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma 176 üniversite öğrencisi üzerinde yürütülmüştür; 105 öğrenci Beslenme ve Diyetetik bölümünden ve 71 öğrenci İngilizce Öğretmenliği bölümünden katılmıştır. Öğrencilerin %89,8'i kadın ve %10,2'si erkeklerden oluşmuştur ve ortalama yaş 20,95±2,35 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %75,6'sı normal ağırlıkta bulunmuştur. Sadece %9,7 fazla kilolu veya obez ve %14,8 zayıf bulunmuştur. Besin alımı 24 saatlik geriye dönük hatırlama yöntemi ile ölçülmüştür ve diyet HEI'nın ortalamaları ile değerlendirilmiştir. Öğrencilerin toplam HEI ortalama puanı 60,85±10,88 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %14,8'i 'kötü diyet''e sahipken, %81,8'i düzelmeye ihtiyacı olan diyete, ve %3,4'ü 'iyi diyet''e sahip olarak bulunmuştur. HEI'nın toplam yağ, doymuş yağ, sebze ve meyve bileşen puanları popülasyonun genelinde düşük bulunmuştur. En yüksek puana sahip HEI bileşeni kolesterol olarak bulunmuştur. İki bölüm öğrencilerinin diyet kaliteleri karşılaştırıldığında; Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin ortalama toplam HEI puanı anlamlı derecede İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin ortalama toplam HEI puanından fazla olarak bulunmuştur (p<0,05). HEI'nın süt ve besinsel çeşitlilik bileşenlerinin ortalama puanları anlamlı derecede Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Beden Kitle İndeksi ile toplam HEI puanı, tahıl bileşeni ve besinsel çeşitlilik bileşeni arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Tahıl bileşeni ile besinsel çeşitlilik ve toplam HEI puanı arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur (p<0,01). Besinsel çeşitlilik ile toplam HEI puanı arasında da pozitif bir korelasyon bulunmuştur (p<0,01). Sonuç olarak, toplam HEI puanına göre; Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin diyet kalitesi anlamlı derecede İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencilerinden daha iyi olsa da, üniversite öğrencilerinin toplam diyet kalitesinin değişikliğe ve düzelmeye ihtiyacı vardır.Anahtar kelimeler: Üniversite öğrencileri, diyet kalitesi, sağlıklı yeme indeksi, beslenme
dc.description.abstractIn this study, diet quality of the students in department of Nutrition and Dietetics (ND) was compared with the diet quality of the students in department of English Language Teaching (ELT) by Healthy Eating Index (HEI). This study was conducted on 176 university students; 105 students from department of ND and 71 students from department of ELT. 89,8% of the students were female and only 10,2% were male and mean age was 20,95±2,35 years. 75,6% of the students were normal weight. Only 9,7% were overweight or obese and 14,8% were thin. Dietary intake of students was measured with 24-hour dietary recall (24HDR) method and dietary quality was assessed by means of the HEI. The mean of total HEI score of all students was 60,85±10,88. 14,8% of the students had a 'poor diet', 81,8% had a diet that needs improvement, and 3,4% had a 'good diet'. In general population, the scores of total fat, saturated fat, vegetables and fruits components of the HEI were found low. Highest mean HEI component score was cholesterol. When the diet quality of students in two departments was compared; mean of total HEI score of ND students was significantly higher than mean of total HEI score of ELT students (p<0,05). Mean scores for milk and dietary variety component of the HEI were significantly high in ND students (p<0,05). In this study, there was a negative correlation between Body Mass Index (BMI) and total HEI score, grain component and dietary variety (p<0,05). There was a positive correlation between grain component and dietary variety and total HEI score (p<0,01). There was also a positive correlation between dietary variety and total HEI score (p<0,01). Consequently, according to the total HEI score, although the diet quality of department of ND students was significantly better than the diet quality of department of ELT students, the overall diet quality of university students need modification and improvement. Key words: University students, diet quality, healthy eating index, nutritionen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleThe comparision of the diet quality of students in two different departments of a university
dc.title.alternativeBir üniversitenin iki farklı bölümündeki öğrencilerin diyet kalitelerinin karşılaştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-22
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.identifier.yokid10096126
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426586
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess