Nutritional assessment of hiv positive individuals
dc.contributor.advisor | Karaltı, İskender | |
dc.contributor.author | Yavunç, Burcu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T07:00:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T07:00:07Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340291 | |
dc.description.abstract | Beslenme ve hastalıklar arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. İyi beslenme, güçlü bağışıklık sisteminin altın kuralıdır. Kişinin vücudunu oluşturan elementler besinlerle alınan bileşenlerdir. Bu durumda bireyin sağlığını koruyabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Hasta kişinin içinde bulunduğu katabolik süreç, kişinin enerji ihtiyacını dolaylı olarak da makro besin öğeleri ihtiyacını arttırır. HIV pozitif bireyin yaşadığı katabolik süreçte özellikle protein yıkımları olur. Akut dönemde ve AIDS fazında malnütrisyon görülme oranı oldukça yüksektir. Kişinin medikal tedavi yanında gerektiğinde besin desteği de alması önemlidir. Malnütrisyon dışında proteaz inhibitörüne bağlı antiretroviral terapi (ART) ve yüksek derecede aktif antiretroviral terapinin (HAART) kullanımı HIV pozitif kişinin ömrünü uzatmakla beraber karşımıza farklı beslenme sorunları da çıkartmaktadır. Vücutta yağ dağılımının farklılaşmasıyla oluşan lipodistrofi gibi metabolik sendromlar oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında, çalışmaya dahil olan HIV pozitif bireylerin genel sağlık durumları, HIV pozitif olma ve tedavi süreçleri, kullanılan ilaçlar ve yaşanan yan etkiler sorgulandı. Ankette bulunan 24 saatlik besin tüketim kaydı ile kişilerin beslenme alışkanlıklarına ulaşıldı. Böylece vücut kitle indeksleri ile beslenme durumları saptandı. Sonuç olarak; HIV pozitif bireylerin günlük alması gereken enerji miktarlarını karşılamadıklarını, buna ragmen BMI değerlerinin genelinde normal sonuçlar elde edildiğini görüldü. Sebep olarak ise düşük bazal metabolizma hızı, sedenter yaşam veya kişilerin psikolojik durumu olarak gösterilebilir. Populasyonun yarısından fazlasının (%51) besin destekleri kullandığı saptandı. Ayrıca iştah düzeylerinin düşük olduğu saptandı. Populasyonun yarısından fazlası (%55,1) herhangi bir sindirim problem olmadığını söylerken, kalan kişilerin sindirim sistemi problem olduğu görüldü. Anahtar sözcükler: HIV, beslenme, malnütrisyon | |
dc.description.abstract | There is a strong relationship between nutrition and illness. Good nutrition plays a vital role for the immune system. The body's components are the elements which people consume from foods. So we can say that the person should have an adequate and balanced diet. The patient during the illness has a catabolic process which increases the both energy and other nutrient needs. During this catabolic process, the protein destruction commonly occurs. The acute phase of HIV and the stage of AIDS, frequency of malnutrition is highly common. This is important that the nutritional support is vital for the HIV positive person while taking medical therapy.Both ART and HAART provide longer life to the HIV positive individuals. Beside of the malnutrition, these two therapies causes some other nutritional problems. The nutritional problems can be body fat distribution disorder based such as lipodystrophy or other metabolic syndromes.In this thesis study, general health status, being HIV positive and medical therapy process, the drugs and side effects are questioned. Also the 24 hour recall survey is applied. With this survey, the nutritional habits are determined. BMI is calculated and compared to nutritional status. As a result; it is obtained that HIV-positive individuals don't supply the required amount of energy to take daily, across to this, the BMI results showed normal values. The causes of this situation can be the low metabolic rate, sedentary life or psychological status of the HIV positive individuals. More than half of the population (51%) were found to use nutritional supplements. Also revealed that the population has low levels of appetite. More than half the population (55,1%) say that there are no digestive problems in their digestive systems, but the other part of the population has digestive system problems.Key words: HIV, nutrition, malnutrition | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Nutritional assessment of hiv positive individuals | |
dc.title.alternative | Hıv pozitif bireylerde beslenme durumumun saptanması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10071213 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 501422 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |