Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorAydeniz, Meral
dc.date.accessioned2020-12-29T07:00:05Z
dc.date.available2020-12-29T07:00:05Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340286
dc.description.abstractGen, Yunanca kökenli bir kelime olup doğum, başlangıç anlamına gelen `genos`tan gelmektedir. Genler; canlıların kuşaktan kuşağa geçen özelliklerini (boy, renk, hastalıklara dayanıklılık, yüksek verim gibi) şifreleyen birimler olup yaşamı belirleyen genler DNA sarmalı içinde yer almaktadır. Bir canlı türüne başka bir canlı türünden gen aktarılması veya mevcut genetik yapıya müdahale edilmesi yoluyla yeni genetik özellikler kazandırılmasını sağlayan ve gen teknolojisi ile doğal süreçler ile edinilmesi mümkün olmayan yeni özellikler kazandırılmış GDO ürünlerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki olası olumsuz etkileri uzunca süredir tartışılmaktadır. 1996'da piyasaya sürülmesinden bu yana, üretimi ve pazara sunulması konusunda çeşitli tartışmalar devam etmektedir Dünya çapında artan ekim alanları genetiği değiştirilmiş (GD) ürünlerin gelecekte yaygın kullanılacağını göstermekte ve bu durum ise oldukça ilgi çekmektedir. Genetiği değiştirilmiş organizmalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça güncel ve yeni bir konudur. Konunun sağlık hizmetini sürdüren sağlık profesyonellerince bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Materyal: Çalışmamızda 20 adet paketli ve 20 adet açık bal örneğinde GDO olup olmadığı araştırılmıştır. Örneklerden kapalı olanlar farklı markalara ait olup süpermarketlerden temin edilirken açık olan örnekler ise numune olarak toplanmıştır. Örnekler steril kap içerisinde toplanıp kısa sürede analiz için labaratuara ulaştırılmıştır.Metod: . Örneklerden 1'er yemek kaşığı alınarak DNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen DNA'lar Roche 480 II Real time PCR cihazı ile çalışılmış, testin performansını değerlendirmek için kontrol testi de yapılmıştır. İncelenen bal örneklerinde GDO varlığına rastlanmamıştır.Amaç: Bu çalışma ülkemizde üretilen ballarda GDO varlığının araştırılması eğer saptanırsa düzeyinin belirlenmesi amacını taşımaktadır.Anahtar kelimeler: Genetiği değiştirilmiş, GDO, Bal
dc.description.abstractGen derived from the Greek word that comes from Genos meaning from the beginning. Genes are the units that encode the characteristics of living thing from generation to generation is located within the DNA helix genes that determine life (size, color, disease resistance such as high efficiency). It has been discussed for a long time that possible negative effects of GMO products on human health and the environment, obtained new properties that was impossible to get through natural processes used by gene technology and enabled to transfer a gene from one species to another species or to intervene in the present genetic structure. Since the launch in 1996 various discussions are continuing on the production and placing on the market. Worldwide increased acreage would be used widely in the future of genetically modified crops is very interesting and if this situation. Genetically modified organisms in our country as well as over the word is also very current and new housing. Continuing the subject of health services is of great importance to know the professionals think. Materials: In our study, we examined for GMO in 20 packaged and 20 unpackaged honey samples. While the packaged ones were of different brands, unpackaged ones were collected as samples. The samples were collected in a sterile container and conveyed to laboratory for analysis. Methods:DNA isolation was carried out taking 1 each table spoon from the samples. The isolated DNA's were studied on with Roche 480 II Real time PCR device. A control test was carried out in order to evaluate the test performance. Objective: This study was to investigate the presence of GMOs in honey produced in our country is intended to determine if the level detected.Key Words: Genetically Modified, GMO, honeyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleBalda genetiği değiştirilmiş organizma varlığının araştırılması
dc.title.alternativeA research on the presence of genetically modified organisms in honey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmHoney
dc.subject.ytmGenetics
dc.subject.ytmGenetically modified organisms
dc.subject.ytmGenetic transformation
dc.subject.ytmFood contamination
dc.identifier.yokid10109962
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426584
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess