Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorKoç, Nil
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:40Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:40Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340242
dc.description.abstractBu çalışmada, et ürünlerinin tümünde olduğu gibi bileşiminde bulunan protein, yağ, mineral ve vitaminler nedeniyle beslenmede önem taşıyan tavuk ve dana etindeki antibiyotik varlığının farklı yöntemlerle tespit edilmesi amaçlanmıştır. Antibiyotik kalıntıların miktarı, antibiyotiğin kullanım alanları ve sıklığı gibi faktörler değerlendirilerek de gıda güvenliği ve toplum sağlığı yönünden yapılan çalışmalara katkı sağlanmaya çalışılmıştır.Et ve et ürünlerinin beslenmedeki yeri göz önünde bulundurulduğunda az miktarda da olsa, devamlı antibiyotik alınması sonucu, bu antibiyotikler vücutta birikmekte, bazı bakteri suşlarında bu antibiyotiğe karşı direnç meydana gelmekte, bu durum antibiyotiklerin insan tedavisindeki etkinliğinin azalmasına neden olabilmektedir. Çalışma için, Samsun ilinde çeşitli kasaplardan steril şartlarda açıkta satılan 20 adet tavuk eti, 20 adet dana etinden 50 şer gram toplandı ve soğuk zincirde laboratuvara ulaştırıldı. Çalışma gününe kadar -20 ºC'de saklandı. Göğüs bölümünden alınan dana eti örneklerinin 12 tanesi farklı günlerde bir mezbahadan, 5 tanesi kasaptan, 3 tanesi ise büyük marketlerin et reyonundan toplanmıştır. Öncelikle MeRA Test ile örneklerdeki antibiyotik kalıntıları kalitatif olarak saptandı. MeRA test; içerisinde antimikrobiyal madde kalıntılarının tespiti için Geobacillusstearothermophilus sporları içeren mikrobiyolojik testtir. Bu test sonucunda pozitif olarak saptanan örnekler için tetrasiklin düzeyleri kantitatif olarak elisa (R-Biopharm) ile çalışılmıştır. MeRA test ile çalışılan 20 kırmızı et örneğinden 10 tanesi; 20 tavuk örneğinden ise 19 tanesi pozitif olarak saptanmıştır. Yani toplamda çalışılan 40 et örneğinden 29 tanesi kabul edilebilir limitlerin üstünde saptanmıştır. Pozitif çıkan örneklerin daha sonra elisa yöntemi ile tetrasiklin düzeylerine bakılmıştır. Bu teste göre 4 adet kırmızı ette, 17 adet tavuk etinde kabul edilebilir limitlerin üstünde tetrasikline rastlanmıştır. Çalışmamız bölgesel bir çalışma olup, daha fazla örneklem ile daha farklı bölgelerdeki örneklemler genişletilmelidir. Ancak bu çalışma ile açıkta satılan ürünlerin güvenliğinin sorulması gerekli olduğu söylenebilir.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to determine the presence of antibiotics in chickens and calves, which are important for the nutrition due to the protein, fat, minerals and vitamins in the composition of the meat products. By evaluating the factors such as the amount of antibiotic residues, usage areas of antibiotics and frequency, it was tried to contribute to the work done in terms of food safety and community health.Even if there is a small amount of meat and meat products in their diet, the antibiotics may accumulate in the body, resulting in resistance to antibiotics in some bacterial strains, which may lead to a reduction in the effectiveness of antibiotics in human treatment.For the study, 20 poultry meat, 20 pcs of calf meat, which were sold outdoors in various sterile conditions, were collected from various butcheries in Samsun province and delivered to the laboratory in the cold chain. It was stored at -20 ºC until the day of operation. 12 of the beef samples taken from the breast were collected from a slaughter house on different days, 5 of them were butcher, and 3 of them were collected from the meat department of the big markets.Firstly, the antibiotic residues in the samples were qualitatively detected with the MeRA Test. MeRA test; Is a microbiological test containing Geobacillus stearothermophilus spores for the detection of antimicrobial substance residues. Tetracycline levels were quantitatively analysed by elisa (R-Biopharm) for the samples detected positively as a result of this test.Of the 20 red meat samples studied by the MeRA test, 10 were used; Of the 20 chickens, 19 were positive. That is, of the 40 meat samples studied in total, 29 were found above the acceptable limits. Positive samples were then examined for tetracycline levels by elisa. According to this test, tetracycline was found above the acceptable limits of 4 red meats and 17 chicken meat.Our study is a regional study, with more samples and samples in different regions should be expanded. However, it can be said that it is necessary to ask about the safety of the products that are sold outdoors.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleComparision of two different methods for the determination of residues of tetracycline antibiotics in beef and chicken meat
dc.title.alternativeDana ve tavuk etinde tetrasiklin antibiyotiği kalıntılarının tayininde kullanılan iki farklı yöntemin karşılaştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10157946
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474457
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess