Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorSarikaya, Buse
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:28Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:28Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340219
dc.description.abstractHazır besinlerin tüketimi günümüzde pratikliği, çekici tat ve görüntüsü sebebiyle artış göstermektedir. Bununla birlikte besin kaynaklı hastalıklar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanan halk sağlığı sorunları arasındadır. Küçük işletmelerde ve sokakta satılan et, tavuk, balık içeren hazır besinlerin güvenilirliği pek çok bilim araştırmacısı için merak konusu olmuştur.Bu çalışmada İstanbul/Kadıköy merkezde bulunan farklı işletmelerden seçilen, hayvan etleri içeren 50 adet hamburger, döner ve benzeri pişmiş hazır yiyecekler mikrobiyolojik kalite ve besin güvenilirliği yönünden incelenmiştir. Çalışmada numunelerden alınan örneklerde bulunan patojen mikroorganizmalar mikrobiyolojik yöntemlerle tür düzeyinde tanımlanmıştır. Toplanan numunelerdeki mikroorganizmaları tespit etmek amacıyla, kültür medyalara inkübe edilen örnekler, 37 °C'de 48 saat bekletilmiştir. Tanımlamada Gram boyama yöntemi kullanarak Gram positif- Gram negatif bakteriler ayırt edilmiştir. Direk mikrokopik incelemeler sonucunda tayin edilemeyen türler için ayırt edici biyokimyasal testler uygulanmıştır. Staphylococcus/ Streptococcus ayrımında katalaz testi kullanılmıştır. S.aureus tanımlamada koagulaz testi, Gram negatif bakteri tayininde oksidaz testi kullanılmıştır. Tür düzeyinde daha ileri mikrobiyal tanımlama için, birçok sayıda mikrobiyal tanımlama sistemlerinden ve tanımlama kartlardan oluşan VITEC 2.0 ve API®/ID32 C ticari tanı sistemleri kullanılmıştır. Çalışmada 50 örnekten 17'sinde patojen mikroorganizma üremesi tespit edilmemiştir. Patojen mikroorganizma varlığının tespit edildiği 33 örnekten 2'sinde (%4) 3-3,47 log kob/g Koagulaz Negatif Staphylacoccus, 8'inde (%16) 3-4 log kob/g S.aureus, 8'inde (%16) 3-6 log kob/g Streptococcus, 1'inde (%2) 4,6 log kob/g Salmonella spp., 5'inde (%10) 3-6 log kob/g Klebsiella spp., 6'sında (%12) 3-4,90 log kob/g E.coli ve 1'inde (%2) 3 log kob/g Enterobacter spp., 3'ünde (%6) 12 kob/g Aspergillus spp., 9'unda (%18) 9 kob/g Penicillium spp., 1'inde (%2) 1 kob/g Rhizopus spp.ve 2'sinde (%4) 1 kob/g Rhodotorula spp. tayin edilmiştir. Toplam koloni sayısı 3 log kob/g – 6.0047 kob/g arasında bulunmuştır. Toplam mikrobiyal yükün ortalaması tüm örneklerde 4,93 kob/g, et örneklerinde 4,93 kob/g, tavuk örneklerinde 5.10 kob/g , balık örneğinde 3 log kob/g. Tavuk örneklerinin et örneklerine göre mikrobiyal kalitesinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada örneklerde, besinlerde istenmeyen ve sağlık açısından ciddi risk oluşturan mikroorganizmaların saptanması hijyenik koşulların yetersiz kaldığını göstermektedir. Bulaşların özellikle besin hazırlayıcıların ellerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuçlar tüketime hazır besinlerinde hammadde seçiminden, depolama, hazırlama ve servis aşamalarına kadar mikrobiyal kriterlere daha dikkatli uyulması gerektiğini göstermiştir.Anahtar kelimeler: Mikrobiyal yük, hazır besinler, besin güvenilirliği, besin kaynaklı patojenler.
dc.description.abstractFast food consuming has increased due to its practicality, taste and apperance. Furthermore food borne illness is one of the most frequent public health problem in both develop and developing countries. Food safety of fast foods including meat, poultry and fish which are sold by small scaled shops and vendors have become issue of concern by science reseachers. In this study, 50 of samples that were used fast foods such as hamburger, döner were purchased from a local fast food restaurants in Istanbul/Kadıköy and analized in the terms of microbiological quality and food safety. In the study, speices of pathogen microoganisms which were found in the samples were defined by microbial methods. Samples were incubated on culture media and kept at the 37 °C for 48 hours in order to detect microorganisms. Gram staining method was used to differentiate Gram-negative and Gram-positive bacteria. Biochemical tests were used for the species which could not be defined by direct microscopic count method. Catalase test was used to differentiate Staphylacoccus/ Streptococcus. Coagulase test was used to identify of S.aureus. Oxidase test was used to identfy Gram-negative bacteria speices. VITEC 2.0 ve API®/ID32 C microbiology identification systems including a variety of microbial identification systems and cards were used as extented indentification. In the study, no growh of microorganism was detected in 17 (34%) samples in 50. From 33 samples which were pathogenic microorganisms isolated, , 3- 3,47 log cfu/g Coagulase Negative Staphylococcus was isolated in 2 samples (4 %), 3-4 log cfu/g S.aureus was isolated in 8 samples (16 %), 3 -6 log cfu/g Streptococcus was isolated in 8 samples (16% ), 4,6 log cfu/g Salmonella spp. was isolated in 1 sample (2%), 3-6 log cfu/g Klebsiella pneumoniae was isolated in 5 samples (10%) and 3-4,90 log cfu/g E.coli was isolated in 6 samples (12%), 3 log cfu/g Enterobacter spp. was isolated in 1 sample (2%), 12 cfu/g Aspergillus spp. was isolated in 3 samples (6%), 9 cfu/g Penicillum spp. was isolated in 9 samples (18%), 1 cfu/g Rhizopus spp. was isolated in 1 sample (2%) and 2 cfu/g Rhodotorula spp. was isolated in 2 samples (4%). Total microbial colony count was detected between 3 log cfu- 6,0047 log cfu/g. Total microbial load is log 4,93 cfu/g in all samples, 4,69 log cfu/g in beef samples, 5.10 cfu/g in chicken samples, 3 log cfu/g in fish sample on average And it is determined that cooked chicken döner has lower microbiological quality than meat döner in our study. Detection of undesired bacterias in food which are risks of health shows hygenical conditions are inadequate. Personnel hands are thought to be reason of contaminations. In the light of the results of this study indicates microbial criterias must be well noticed in the stages from the selection of raw materials, storage, preparation to service.Key words: Microbial load, fast food, food safety, foodborne pathogens.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleDetermination of microbial load in fast food meals
dc.title.alternativeFast food tipi besinlerdeki patojenlerin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFast food
dc.subject.ytmFast food sector
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmPathogens
dc.identifier.yokid10148733
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid464127
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess